Täby 21 december: Josefin Landgren på Mellon såg ut att ha läget under kontroll när fältet svängde in på upploppet och drog ifrån med ett par längder. Men kort före mål kom inbördes hårt stridande Emma Schillström på Yamato och utvändigt Michelle Palmberg på 10-oddsaren Zeeran som inte vunnit sedan i juli 2012. För 22-åriga Michelle Palmberg var det fjärde ritten och första segern. 

 

Aase Marie Brown blev bästa lärling
Täby 21 december: Antalet andraplatser avgjorde lärlingarnas championstrid. Aase Marie Brown höll undan för attackerna från Fredrik Janetzky. Båda ryttarna hade vardera 24 segrar. I antalet andraplatser blev slutställningen 23-22.

 
 

En första summering av 2014
Årets galoppsäsong är över och det är dags att börja summera det gångna året. För ARK har 2014 varit speciellt på så sätt att klubben firat 70 årsjubileum på olika sätt, bland annat genom en jubileumsskrift som skildrar svensk amatörryttarsport 1995-2014. ARK Jubileumslöpning på Täby den 29 september vanns av Josephine Chini på Aston St Martin.

I år har det ridits 57 amatörlöpningar på slätt vilket är betydligt färre än för 10-15 år sedan men ett normalt antal numera. Mycket glädjande delades en amatörlöpning på Täby i två avdelningar.

Det rådande besparingspaketet inom svensk galopp-sport med sänkta prissummor och under en period även indragna fjärde- och femtepremier har lett till färre startande hästar generellt sett. För första gången i modern tid har startfrekvensen i amatör-löpningar, dvs. antalet startande hästar per löpning, understigit nio. På Jägersro är det återigen ålders-viktslöpningarna som drar ner antalet starthästar. Utformningen på propositionen bör absolut ses över om Svensk Galopp vill ha fler startande hästar. 

 

41 % segrar för Patrick Mullins
Amatören Patrick Mullins fortsätter att dominera på Irland. Sedan sin första seger år 2006 har han nu tagit 337 segrar framför allt i National Hunt Flat races. Innevarande säsong 2014/15 har han vunnit 29 ”bumper races” på 71 ritter, dvs. 41 % segrar. Dessutom har han fyra säsongssegrar över hinder. Merparten av vinnarna har tränats av pappa Willie Mullins, flerfaldig championtränare. 

 
 
 

Täby 21 december: Tolv hästar har startanmälts i årets sista amatörlöpning på Täby. Ryttare är alltifrån årets ledande amatörryttare på slätt Josephine Chini till montéryttaren Iina Aho som gör sin andra ritt i galoppsammanhang. Oavsett utgången i löpningen blir Josephine Chini årets ryttarchampion på slätt. Bäst på hinder är Tobias Hellgren. Dessa båda ryttare kommer vid ett senare tillfälle att få ARK:s Championplaketter och ett antal vandrings-priser. Svensk Galopps championpris kommer att gå till Tobias Hellgren som har flest segrar totalt. 

Blir Brown eller Janetzky champion?
Täby 21 december: Mer spännande kan det knappast bli än slutduellen om årets lärlings-championat. De senaste veckorna har Fredrik Janetzky, förra årets amatörchampion, kommit ifatt och även passerat länge ledande Aase Marie Brown. Men i går slog hon till med en trippelseger och återtog ledningen i kraft av fler andraplatser. På söndag har Aase Marie Brown tre ritter och Fredrik Janetzky har sex. Ställningen inför finaldagen:

Plac Ryttare Starter 1 2 3  Vinst-%
1 Aase Marie Brown 173 24 23 20 13,9
2 Fredrik Janetzky 141 24 21 17 17

 
Oro inom brittisk hindersport
Antalet startande hästar i hinderlöpningar sjunker i Storbritannien. Utvecklingen oroar Paul Bittar, som är avgående verkställande direktör i British Horseracing Authority (BHA), enligt en intervju i Racing Post i tisdags.  

I hindersportens moderland har startfrekvensen sjunkit från 9,7 till 8,9 på fyra år vid jämförelse åren 2010 och 2014. I steeplechaselöpningar har startfrekvensen sjunkit från 7,8 till 7,0 och i häck-löpningar från 10,5 till 8,8. Nu i höst, under perioden september-november, hade mindre än hälften (45 %) av hinderloppen åtta eller fler startanden. Bakomliggande orsaker är bl.a. de låga prissummorna i brittisk galoppsport och mångden av löpningstillfällen.

18-åriga Hanna Mårtensson har skrivit lärlings-kontrakt med Jägersrotränaren Hans Adielsson. Som amatör har hon tagit 13 segrar. Första ritten skedde på Jägersro den 7 september 2011. Det blev fem ritter det året. Året efter blev det bara två ritter. Sedan kom genombrottet 2013. Första segern togs i sadeln på Aventurin på Övrevoll den 23 maj och innan året var slut hann det bli ytterligare sju segrar. I år har hon tagit fem segrar och höjdpunkten var tveklöst segern i SM för amatörer på Täby efter ledning från start till mål på Molamento.
Den förre championtränaren Hans Adielsson har utbildat ett antal framgångsrika ryttare med början på 1970-talet. För att nämna några: Imre Gergely, Mikael Jacobsson, Sofia Nordgren (landets första kvinnliga jockeychampion), Gunilla Nilsson och senast under Englandsvistelsen Nicole Nordblad. Hanna Mårtensson har hamnat i gott sällskap.

Ryttarkurs i Newmarket

ARK:s styrelse har beslutat att skicka sex ARK-medlemmar till British Racing School i New-market den 9-13 mars. ARK står för kurskost-naden inklusive uppehälle. Resenärerna får själva betala för resa med flyg och buss till Newmarket. Mer info om kursens innehåll kommer senare. Ryttare bör ha fyllt 18 år och ha ridit åtminstone några löpningar. Alla intresserade ges tillfälle att senast den 11 januari lämna intresseanmälan till hans.engblom1@gmail.com eller 073-646 76 44. 

Täby 14 december: 18-årige Andreas Tapia Dalbark har inlett sin ryttarkarrriär på ett otroligt lovande sätt. Han började rida för bara ungefär två år sedan och nu tog han sin tredje seger på bara sex ritter. Innan var det idrott och fotboll som gällde. Pappa Danilo red några löpningar som lärling hos Fransisco Castro och mamma Eva tog fyra segrar som amatör på Täby. Så han har det i blodet. Sist mitt på bortre lång med Entillglory, avancerade i slutsvängen och slog av ledande Maria Nilsson på Jeopardy 100-talet meter kvar. Tvåa kom också ett spurtekipage, Alice Elmerskog på Mors.

Galopp mer fördelaktigt än trav

Galopphästägande är betydligt mer fördelaktigt än travhästägande, åtminstone om man är andelsägare i Easy KB-hästar. Det visar en aktuell samman-ställning på bolagets hemsida. Galopphästarna har 18 % segrar mot travhästarnas 14 % och galopp-hästarna tjänar nästan 40 % mer i prispengar per start. Galopphästarna har tjänat 19 081 kr mot 11 809 kr för travarna. 

 

ARK GaloppNytt har vid ett par tillfällen tidigare uppmärksammat Nico de Boinville som var brittisk Fegentrirepresentant 2011 och kom trea i världs-cupen till fransmannen Edouard Monfort och Christopher Roberts. Han är numera conditional jockey hos Nicky Henderson, en av de ledande hindertränarna i Storbritannien.

Hindersäsongen 2013/2014 tog Nico de Boinville 27 segrar och höjdpunkten var segern i Gr 3-häck-löpningen Coral Cup vid Cheltenhammeetinget i mars då han slog 19-faldige championryttaren A.P. McCoy med kort huvud. Senaste storloppssegern tog han helt nyligen den 28 november i en Grade 2-steeplechase. Innevarande säsong har han 17 segrar. Hos Nicky Henderson har Nico de Boinville hela tiden haft Sprinter Sacre som sin passhäst. Nu 8-årige Sprinter Sacre hade tio raka segrar i steeple-chaselöpningar när han pullades upp på Kempton Park den 27 december 2013 med befarat hjärtfel. Nu är hans comeback nära förestående.

Galopp på provinsbanorna även 2015
Det blir trav och galopp på alla nio banorna i Danmark nästa år. Det beskedet har sportens organisationer kommit överens om. Provins-galoppen i Aalborg och Odense kommer alltså inte att stängas som tidigare befarats. Men 2015 blir ett övergångsår och det ekonomiska läget blir kärvt enligt Peter Rolin, ordförande i Dansk Heste-væddeløb. Vid utgången av juni 2015 ska man ta ställning till hur det ska bli år 2016 och därefter.

Mer läsvänligt på ARK:s hemsida
Sedan någon vecka tillbaka har ARK.s webmaster Anna Öhgren strukturerat om nyhetsbrevet ARK GaloppNytt så att det blivit mer läsvänligt på klubbens hemsida www.amatorryttarklubben.se         

Ny ARK-medlem: Emma Schillström.