Täby 14 december: 18-årige Andreas Tapia Dalbark har inlett sin ryttarkarrriär på ett otroligt lovande sätt. Han började rida för bara ungefär två år sedan och nu tog han sin tredje seger på bara sex ritter. Innan var det idrott och fotboll som gällde. Pappa Danilo red några löpningar som lärling hos Fransisco Castro och mamma Eva tog fyra segrar som amatör på Täby. Så han har det i blodet. Sist mitt på bortre lång med Entillglory, avancerade i slutsvängen och slog av ledande Maria Nilsson på Jeopardy 100-talet meter kvar. Tvåa kom också ett spurtekipage, Alice Elmerskog på Mors.

Galopp mer fördelaktigt än trav

Galopphästägande är betydligt mer fördelaktigt än travhästägande, åtminstone om man är andelsägare i Easy KB-hästar. Det visar en aktuell samman-ställning på bolagets hemsida. Galopphästarna har 18 % segrar mot travhästarnas 14 % och galopp-hästarna tjänar nästan 40 % mer i prispengar per start. Galopphästarna har tjänat 19 081 kr mot 11 809 kr för travarna. 

 

ARK GaloppNytt har vid ett par tillfällen tidigare uppmärksammat Nico de Boinville som var brittisk Fegentrirepresentant 2011 och kom trea i världs-cupen till fransmannen Edouard Monfort och Christopher Roberts. Han är numera conditional jockey hos Nicky Henderson, en av de ledande hindertränarna i Storbritannien.

Hindersäsongen 2013/2014 tog Nico de Boinville 27 segrar och höjdpunkten var segern i Gr 3-häck-löpningen Coral Cup vid Cheltenhammeetinget i mars då han slog 19-faldige championryttaren A.P. McCoy med kort huvud. Senaste storloppssegern tog han helt nyligen den 28 november i en Grade 2-steeplechase. Innevarande säsong har han 17 segrar. Hos Nicky Henderson har Nico de Boinville hela tiden haft Sprinter Sacre som sin passhäst. Nu 8-årige Sprinter Sacre hade tio raka segrar i steeple-chaselöpningar när han pullades upp på Kempton Park den 27 december 2013 med befarat hjärtfel. Nu är hans comeback nära förestående.

Galopp på provinsbanorna även 2015
Det blir trav och galopp på alla nio banorna i Danmark nästa år. Det beskedet har sportens organisationer kommit överens om. Provins-galoppen i Aalborg och Odense kommer alltså inte att stängas som tidigare befarats. Men 2015 blir ett övergångsår och det ekonomiska läget blir kärvt enligt Peter Rolin, ordförande i Dansk Heste-væddeløb. Vid utgången av juni 2015 ska man ta ställning till hur det ska bli år 2016 och därefter.

Mer läsvänligt på ARK:s hemsida
Sedan någon vecka tillbaka har ARK.s webmaster Anna Öhgren strukturerat om nyhetsbrevet ARK GaloppNytt så att det blivit mer läsvänligt på klubbens hemsida www.amatorryttarklubben.se         

Ny ARK-medlem: Emma Schillström.

Liknande inlägg

Kommentera

Publiceras ej