Täby 21 december: Tolv hästar har startanmälts i årets sista amatörlöpning på Täby. Ryttare är alltifrån årets ledande amatörryttare på slätt Josephine Chini till montéryttaren Iina Aho som gör sin andra ritt i galoppsammanhang. Oavsett utgången i löpningen blir Josephine Chini årets ryttarchampion på slätt. Bäst på hinder är Tobias Hellgren. Dessa båda ryttare kommer vid ett senare tillfälle att få ARK:s Championplaketter och ett antal vandrings-priser. Svensk Galopps championpris kommer att gå till Tobias Hellgren som har flest segrar totalt. 

Blir Brown eller Janetzky champion?
Täby 21 december: Mer spännande kan det knappast bli än slutduellen om årets lärlings-championat. De senaste veckorna har Fredrik Janetzky, förra årets amatörchampion, kommit ifatt och även passerat länge ledande Aase Marie Brown. Men i går slog hon till med en trippelseger och återtog ledningen i kraft av fler andraplatser. På söndag har Aase Marie Brown tre ritter och Fredrik Janetzky har sex. Ställningen inför finaldagen:

Plac Ryttare Starter 1 2 3  Vinst-%
1 Aase Marie Brown 173 24 23 20 13,9
2 Fredrik Janetzky 141 24 21 17 17

 
Oro inom brittisk hindersport
Antalet startande hästar i hinderlöpningar sjunker i Storbritannien. Utvecklingen oroar Paul Bittar, som är avgående verkställande direktör i British Horseracing Authority (BHA), enligt en intervju i Racing Post i tisdags.  

I hindersportens moderland har startfrekvensen sjunkit från 9,7 till 8,9 på fyra år vid jämförelse åren 2010 och 2014. I steeplechaselöpningar har startfrekvensen sjunkit från 7,8 till 7,0 och i häck-löpningar från 10,5 till 8,8. Nu i höst, under perioden september-november, hade mindre än hälften (45 %) av hinderloppen åtta eller fler startanden. Bakomliggande orsaker är bl.a. de låga prissummorna i brittisk galoppsport och mångden av löpningstillfällen.

18-åriga Hanna Mårtensson har skrivit lärlings-kontrakt med Jägersrotränaren Hans Adielsson. Som amatör har hon tagit 13 segrar. Första ritten skedde på Jägersro den 7 september 2011. Det blev fem ritter det året. Året efter blev det bara två ritter. Sedan kom genombrottet 2013. Första segern togs i sadeln på Aventurin på Övrevoll den 23 maj och innan året var slut hann det bli ytterligare sju segrar. I år har hon tagit fem segrar och höjdpunkten var tveklöst segern i SM för amatörer på Täby efter ledning från start till mål på Molamento.
Den förre championtränaren Hans Adielsson har utbildat ett antal framgångsrika ryttare med början på 1970-talet. För att nämna några: Imre Gergely, Mikael Jacobsson, Sofia Nordgren (landets första kvinnliga jockeychampion), Gunilla Nilsson och senast under Englandsvistelsen Nicole Nordblad. Hanna Mårtensson har hamnat i gott sällskap.

Ryttarkurs i Newmarket

ARK:s styrelse har beslutat att skicka sex ARK-medlemmar till British Racing School i New-market den 9-13 mars. ARK står för kurskost-naden inklusive uppehälle. Resenärerna får själva betala för resa med flyg och buss till Newmarket. Mer info om kursens innehåll kommer senare. Ryttare bör ha fyllt 18 år och ha ridit åtminstone några löpningar. Alla intresserade ges tillfälle att senast den 11 januari lämna intresseanmälan till [email protected] eller 073-646 76 44. 

Liknande inlägg

Kommentera

Publiceras ej