Täby 29 april: Regerande championtränaren på hinder Dennis Persson har inte bara dominerat de senaste två årens hinderpremiärer på Täby, han har gjort rent bord. Fyra hinderlopp, fyra tränarsegrar. Niklas Lovén har varit segerryttare i tre av loppen och Tobias Hellgren red hem segern i det fjärde. På onsdag startar Dennis Persson fjolårsvinnaren Calvados i Reinhold Swartling Memorial (häck) och två hästar i novissteeplechasen.

Årets svenska hindersäsong omfattar 23 löpningar för-delade med 16 på Täby, fyra på Strömsholm och tre på Göteborg Galopp. På Övrevoll är det som vanligt hinder-premiär den 17 maj. Nio häcklöpningar ska ridas i år.

Ett avgörande beslut om hindersportens framtid kommer att tas vid Svensk Galopps årsmöte den 23 maj. Styrelsen för Svensk Galopp föreslår att hindersporten avvecklas helt efter år 2017. Nyhetsbrevet ska återkomma i frågan. 

 

 

Sista chansen att se Tony McCoy

Av allt att döma blir det Grande Finale för epoken Tony McCoy på lördag vid tävlingarna på ett utsålt Sandown Park. Den brittiska hindersäsongen avslutas och Tony McCoy ska dra sig tillbaka efter att ha vunnit 20 raka ryttarchampionat. Totalt har han tagit 4.357 segrar! Han red i flera år för mångfaldige championtränaren Martin Pipe och på senare år har han varit engagerad av storhäst-ägaren JP McManus vars gröngula dress han burit vid otaliga storloppssegrar, inklusive den i Grand National på Aintree år 2010 på hästen Don´t Push It.

 

Bästa hinderlärling: Bowen ./. de Boinville

Om striden om det stora ryttarchampionatet i Stor-britannien är tämligen ointressant så pågår det en desto intensivare slutkamp om vem som blir säsongens bästa conditional jockey. Det står och väger mellan 17-årige Sean Bowen och 25-årige Nico de Boinville.

Dessutom pågår det vadslagning om vem som ska efter-träda Tony McCoy som förstejockey åt JP McManus. Blir det Davy Russell eller Barry Geraghty?

 

 

Klampenborg 25 april: Vårpremiärens första löpning är för amatörryttarna samt för lärlingar som vunnit högst tre segrar. En lärling deltar i loppet. Sex av nio startanmälda hästar är svensktränade. Det är inte en engångsföreteelse utan visar hur beroende dansk galoppsport är av svenskt deltagande.

Förhandsfavorit i vårpremiärens amatörlopp är Skandina-viens Dronning på amatörryttarsidan, Lea Olsen, på hästen Papa Bear som har varit tvåa två gånger på den aktuella distansen 1400 m. Hästens två segrar har tagits på 1600 m (Klampenborg) och 2400 m (Jägersro).

 

Amatörerna vann två lopp i Århus

Århus 22 april: Den danska galoppsäsongen tjuvstartade i onsdags med två löpningar på Jydsk Vaeddelöbsbane i Århus. Båda loppen vanns av amatörryttare. Först vann Pia Gram efter ledning från start till mål på Extreme North. Hon red sin första löpning år 1995 och detta var hennes 17:e ryttarseger. Betydligt mindre rutinerad är Lisa Lindbjerg som vann nästa lopp på Golden Rock. Det var hennes fjärde ritt och första seger. Det var stenhårt i mål med fyra hästar på linje.

 

 

Insamling till Grand National-pokalen

ARK har initierat en insamling för renovering av Topham-pokalen, vandringspriset i Svenskt Grand National (se GaloppNytt nr 21). Det har flutit  in bidrag från familjen Gustavsson, Kjell Olsson, Lisbeth Bolin, Amatörryttarklubben, Olle Laurell och Hans Engblom.

 

Liknande inlägg

Kommentera

Publiceras ej