Täby 26 augusti: 18-åriga Elin Rödjare tillhör den nya generationen ambitiösa och framgångsrika amatörryttare. I onsdags tog hon sin andra seger för året och tredje totalt. Liksom vid segertillfället den 12 juli i Lillis Cup red hon 9-årige Moulis som fått en nytändning i år.  Äger och tränar gör ARK-medlemmen Harriet Ohlsson (Stall Ättarö).

700 m kvar i Britta Strokirk Memorial gick Elin Rödjare till ledning på Moulis och svarade sedan för alla angrepp och vann med en halv längd. Utvändigt spurtade Alice Elmerskog på egentränade Sibenik och invändigt kom Josephine Kelly på favoritspelade Eldöga. Huvud skilde dem åt i mål i kampen om andraplatsen.

Löpningen till minne av tränaren Britta Strokirk sattes upp 1974. Priset som används som vandringspris vann hon själv som tränare i Brunnsviken Steeplechase på Ulriksdal 1941.
 

Sveriges kvinnliga representant i Longines World Fegentri Championship Josephine Chini har fullt upp den kommande veckan. På söndag rider hon Alicia Island åt Birgitta Paulsson i Börjes Champion ARK Cup avd. 9 på Göteborg Galopp.

Sedan bär det i väg till Ostende i Belgien för ritt i världs-cupen på måndag. Tre dagar senare ny Fegentrilöpning i tyska Baden-Baden. Därefter är hon inbjuden till två ritter på Veliefendi-banan i Istanbul i Turkiet under The International Racing Festival den 5-6 september.

Inför resan till Istanbul har de inbjudna ryttarinnorna ombetts att kort beskriva vad hästar och galopp betyder för dem. Detta ska sedan tas in i programbladet. Här ett utdrag av vad Josephine Chini har skrivit:

”Horse racing is my passion, I love everything about it. The thrill, the speed, the excitement, the beauty of a galloping horse and being able to steer it home for a win. Racing also brings many different people together for the love of racing.

I have been very lucky thanks to my passion for horse racing and it has taken me to many beautiful places around the world.”

Andreas Tapia Dalbark rider i dag kl. 15.00

I dag fredag deltar Andreas Tapia Dalbark i Longines World Fegentri Championship Gentlemen i Baden-Baden i Tyskland. Elva hästar har startanmälts med ryttare från åtta länder. Därifrån reser han och mer-parten av ryttarna direkt till Ostende  i Belgien för att rida där på måndag. Han kan därför inte delta i SM för amatörryttare på Täby. 

 Kunglig audiens för Josefin Landgren

 
Den 24 augusti var Josefin Landgren i audiens hos Hans Kongelige

Højhed Kronprins Frederik för att tacka för hederspriset hon vann vid segern med Lucanin i HM Dron-ningens Ærespræmie på Klampen-borg Galopbane tidigare i år. Dansk Galops ordförande Nick Elsass led-sagade henne vid audiensen.                     

Plastic Wonder på Jägersro Nukan alla galoppryttare använda Plastic för sin träning. Hästen finns i Stall 6 – Amatörtränarstallet. Nyckel, och övriga förutsättningar, kan kvitteras på sekretariatet. Normalt vardagar 9.00 – 16.00.

 

Stora montéframgångar för Iina Aho

Iina Aho är en av landets mest framgångsrika monté-ryttare inom travet. Hon har sju årssegrar. Nyligen satte hon svenskt rekord när hon red Art On Line till seger på Åby den 15 augusti.

I höstas red hon även två galopplöpningar och hon var en de sex ARK-medlemmar som deltog i British Racing School-kursen i Newmarket i mars.

- Jag har absolut haft nytta av kursen, säger Iina Aho när nyhetsbrevet kontaktar henne. Även om det är monté så finns det mycket att lära av galoppjockeys. Inte minst hur viktigt det är med god kondition, som var en stor del av kursinnehållet.

- Är evigt tacksam för att jag fick vara med på New-marketresan och hoppas på att få användning av de kunskaper jag tog med mig hem även i galoppen. Jag galoppridtränar hemma hos tränare lite då och då, och det skulle vara kul att rida lopp igen, avslutar Iina Aho.

 

Fin helg för norskan Dina Heggum

Övrevoll 23 augusti: Dina Heggum hade en fin  helg. I lördags var hon trea i Longines World Fegentri Cham-pionship på The Curragh på Irland (Josephine Chini var sexa) och i söndags vann hon Longines Ladies Cup på Övrevoll. Det var hennes första seger på den norska Derbydagen. Tidigare har hon vunnit på den svenska Derbydagen med Hakuna Matata 2013. Ombord på Jouye vann hon komfortabelt med fem längder före Lea Olsen (fyllde 30 år i lördags) på Iamundercover. Trea och bäst av de svenska ryttarna var Helena Berlin på Barn Dance.

 

Svenskt-danskt ordförandemöte

I anslutning till Fegentrilöpningarna på Jägersro den 9 augusti  träffades Rikke Bay Torp och Hans Engblom, ordförande i den nybildade Klampenborg Amatörer 2015 respektive ARK. Rikke Bay Torp berättade om arbetet i klubben och hoppas att Danmark åter kan bli aktiv med-lem i Fegentri och därmed kunna delta i Longines World Fegentri Championship. Det diskuterades också om åter-upptagande av Skandinaviskt Mästerskap för amatörer.

 

Nathalie Johnsson rider EM för ryttarinnor

Svensk representant i den 25:e upplagan av EM för amatörryttarinnor blir Nathalie Johnsson. Det blir två löpningar i Budapest (Ungern) nu på lördag och sedan två löpningar i Bratislava (Slovakien) på söndag. Hästarna lottas vid en välkomstceremoni på fredagkväll. För Norge ska Nina Holm rida. Det har blivit norsk seger två år i rad. Thea Hofossaeter vann 2013 och Dina Heggum 2014. Förra året kom Elin Borén på fjärde plats.

 

Andreas Tapia Dalbark var oplacerad i Spanien

Sju ryttare från tre länder deltog i de manliga ryttarnas Longines World Fegentri Championship-löpning på stranden i Sanlucar på spanska syd-kusten den 12 augusti.

En spansk icke-nominerad ryttare vann närmast före Gonzalo Pineda Carmena. Italienaren Antonio Ferramosca kom tvåa och sexa var Andreas Tapia Dalbark.

 

Spansk seger i Schweiz

Gonzalo Pineda Carmena från Spanien vann herrarnas Fegentrilöp-ning på Frauenfeld-banan i Zürich i lördags. Fransmannen Gonzague Cottreau, som leder värdscupen, kom trea och norrmannen Philip Scott Sönsteby var sist av de sju deltagarna. Rankinglistan toppas fortfarande av Gonzague Cottreau som nu har 101 poäng men Gonzalo Carmena Pineda ligger nu bara två poäng efter.

Andreas Tapia Dalbark var inte inbjuden till Schweiz men har fått inbjudan till Baden-Baden (Tyskland) den 29 augusti och sedan till Ostende (Belgien) två dagar senare. 

 

I Derbydagens solglans

 
 

 

 

 

Börjes Champion ARK Cup 2015

 
Poängställning efter avd. 8:  
   
1.  Josefin Landgren 43 p
2.  Andreas Tapia Dalbark  36 p
3.  Josephine Chini 27 p
4.  Rebecca Prag Bronett 24 p
5.  Philip Scott Sönsteby 21 p
6.  Josephine Kelly 20 p
7.  Maria Nilsson 19 p
8.  Nathalie Johnsson           11 p
 

Resultat lopp för lopp:

Avd Datum Bana Ryttare/häst
1 29 Apr Täby Andreas Tapia Dalbark-Eliot
2 12 maj Jägersro Andréa Ekholm-Lions Prospect
3 20 maj Täby Josefin Landgren-Young Prince
4 24 maj Jägersro Josefin Landgren-Pulverize
5 13 juni Strömsholm Josephine Kelly-Too Frisky
6 5 juli Göteborg Galopp Philip Scott-Iamundercover
7 24 juli Göteborg Galopp Josephine Chini-Winterzeit
8 4 Aug Täby Maria Nilsson-Yamato
9 30 Aug Göteborg Galopp  
10 2 Sep Jägersro   
11 9 Sep Täby  
12 11 Sep Jägersro  
13 7 okt Täby   
14 1 Nov Jägersro   
15 5 Dec Täby - FINAL