Hindersportens framtid har varit ett aktuellt ämne under större delen av det gångna året. Slutet gott allting gott brukar man säga. Nu är det i alla fall bestämt att det blir separata banor för häck- och steeplechaselöpningar på Bro Park (översiktsbild nedan). Att hindersporten är av stort intresse för ARK beror självfallet på att hinder-löpningarna genererar ridtillfällen för amatörryttarna.  

Planeringen och genomförandet av hindersäsongen 2016 blir en stor utmaning. Frågorna är många: när kan det först ridas hinderlöpningar på Bro Park, blir det eventuellt på stora gräsbanan inledningsvis, hur många häcklöpningar behöver det bli på Göteborg Galopp etc.

 

 

Täby 13 januari 1991: För 25 år sedan vanns årets första amatörlöpning av Elisabeth Oldengren på Mon Don tränad av Bo Neuman. Tvåa, slagen med en längd, var Maj-Lis Söderberg (Åbom) på 29-oddsaren Essaitch´s Hope. Trea kom Travrondens förre ekonomichef Anders Jonsson och på fjärde plats kom Svensk Galopps förre sportchef, nu VD för Klampenborg Nicholas Cordrey.

Elisabeth Oldengren var nationell champion på slätt just år 1991 och vann EM för amatörryttarinnor 1993. Hon är i dag ordförande i Täby Galopps lokala galoppdomstol och projektledare för Strömsholmsgaloppen.

 

Hektiskt med racing på Boxing Day

Trots att löpningarna ställdes in på två banor tävlades det ändå på nio banor på de brittiska öarna. Störst intresse var riktat mot King George VI Chase på Kempton med en segerpremie på 114.436 GBP. Det blev en rafflande tvåhästarsduell och i mål skilde det ett huvud mellan Cue Card (Paddy Brennan) och Vautour (Ruby Walsh).

 

22-åriga Lizzie Kelly skrev historia

Thrillern i King George VI Chase i all ära. Frågan är om inte segern för Lizzie Kelly på Tea For Two i Kauto Star Novices´ Chase (Feltham Novices´ Chase) på Kempton skapade större rubriker. Det var första gången en kvinnlig hinderryttare vann en Grade 1-löpning i Storbritannien. Som av en händelse hade hon tillägnats en artikel på fem sidor i decembernumret av Owner & Breeder Pacemaker. 

 

 

Täby 20 december: En amatörlöpning avslutade galopp-säsongen 2015. Segraren Svensk Galopps ekonomichef Jessica Jankerup på favoriten Entillglory och tvåan Maria Neil på Azzola var båda med i tättrion från start till mål. Daniel Wirenstål på Moulis försökte utmana men fick nöja sig med en tredjeplats. Årets Täby-champion Therese Karlsson på Classified kom fyra.

Det är med glädje vi kan se tillbaka på amatörryttarnas galoppår 2015. Josephine Chini vann Longines World Fegentri Championship, Nathalie Johnsson vann EM för amatörryttarinnor och Josefin Landgren var överlägset bäst både i Skandinavien och nationellt i Sverige.

Till detta kan vi lägga Andreas Tapia Dalbark som gjort kometkarriär. Han kom tvåa nationellt och gjorde även bra ifrån sig internationellt i Fegentris världscup genom några andra- och tredjeplatser.

Mindre positivt är att antalet amatörryttare som ridit under året är klart lägre än tidigare år. Ryttarlicenskurser har fått ställas in och rekryteringen har varit svag.

Det har ridits 57 amatörlöpningar i år, det är samma antal som förra året. I genomsnitt har det startat 9,0 hästar (2014: 8,9). Störst har startfälten som vanligt varit på Göteborg Galopp.

Det ska också nämnas att segerprisen i några löpningar har varit riktigt höga och lockat till fulla startfält. Det gäller främst SM för Amatörryttare (48 600 kr) och Prix de l´ ARK (63 900 kr) på Täby och Kronprinsens Husa-rers Memorial (54 700 kr) på Jägersro. 

 
 
 

Täby 13 december: Vilken formrad! I sina fem senaste ritter har Therese Karlsson varit 2-1-1-2-1. Ombord på treåriga Mykita tog hon sin fjärde årsseger, en förtida  present inför födelsedagen på torsdag.

Therese Karlsson arbetar till vardags för Täbytränaren Madeleine Smith. Hon red sin första löpning för mindre än två år sedan, den 26 januari 2014. Tio ritter 2014 resulterade i en andraplats som bäst. I år har det gått desto bättre, fyra segrar och fyra andraplatser på 15 ritter.

Loppet i går var hela vägen en uppgörelse mellan tre ekipage och sista 300 m handlade det bara om seger-ekipaget och Josephine Kelly på Blazing Tara. Trea kom Matilda Sandell på Marius Federigo.

 

 

Täby 26 december 1965:  Elva hästar tävlade om ett förstapris på 2.000 kr i 1965 års sista amatörlöpning på Täby. Det blev en lätt seger med fem längder för Carl-Magnus Ekander på storfavoriten Danesborough tränad av Brita Strokirk. Samme C-M Ekander som var Täbys starter under en följd av år och som i dag är ringmaster. Som ryttare var han champion på slätt två gånger (1960, 1965). Han tog 45 segrar i Sverige under åren 1957-1978 varav en på hinder. Tvåa i loppet kom en av svensk galoppsports största innovatörer och ARK:s ordförande 1980-1988 Björn Zachrisson på Olymp. 

 

 

Svensk Galopps utvecklingschef Bo Gillborg gästade Stockholms Galoppsällskaps medlemsmöte på Täby Galopp den 30 november. Han har tidigare i höst besökt sällskapen i Malmö och Göteborg.

Han fick inte bara gilla-tryckningar för sitt utspel om framtiden. I en tid då vi står inför stora prövningar, t.ex. spelavtalet, och det är brist på hästar, tränare, ägare, ryttare m.m. är det Bo Gillborgs idé att bygga upp galoppsporten uppifrån och ned. Han vill se fler resurs-starka ägare som vågar satsa stort på storloppshästar. En välmående bredd kan bara åstadkommas med en väl-mående topp säger han.

Som motpol vill han införa en ny lägsta klass med 26.000 kr i samlad prissumma. Han menar att för åtskilliga tränare, vars hästar inte springer in så mycket pengar, tycks prissummans storlek inte spela någon roll. De behåller och startar sina hästar ändå.

 

 

Andra förslag som Bo Gillborg har är en serie för ”elit-amatörtränare” och ett system i stil med det norska med finaler – och förhöjd prissumma – för breddhästarna. 

Bo Gillborg anser sammanfattningsvis att galoppsporten behöver

- Differentieras

- Kommersialiseras

- Marknadsanpassas