Täby 13 december: Vilken formrad! I sina fem senaste ritter har Therese Karlsson varit 2-1-1-2-1. Ombord på treåriga Mykita tog hon sin fjärde årsseger, en förtida  present inför födelsedagen på torsdag.

Therese Karlsson arbetar till vardags för Täbytränaren Madeleine Smith. Hon red sin första löpning för mindre än två år sedan, den 26 januari 2014. Tio ritter 2014 resulterade i en andraplats som bäst. I år har det gått desto bättre, fyra segrar och fyra andraplatser på 15 ritter.

Loppet i går var hela vägen en uppgörelse mellan tre ekipage och sista 300 m handlade det bara om seger-ekipaget och Josephine Kelly på Blazing Tara. Trea kom Matilda Sandell på Marius Federigo.

 

 

Täby 26 december 1965:  Elva hästar tävlade om ett förstapris på 2.000 kr i 1965 års sista amatörlöpning på Täby. Det blev en lätt seger med fem längder för Carl-Magnus Ekander på storfavoriten Danesborough tränad av Brita Strokirk. Samme C-M Ekander som var Täbys starter under en följd av år och som i dag är ringmaster. Som ryttare var han champion på slätt två gånger (1960, 1965). Han tog 45 segrar i Sverige under åren 1957-1978 varav en på hinder. Tvåa i loppet kom en av svensk galoppsports största innovatörer och ARK:s ordförande 1980-1988 Björn Zachrisson på Olymp. 

 

 

Svensk Galopps utvecklingschef Bo Gillborg gästade Stockholms Galoppsällskaps medlemsmöte på Täby Galopp den 30 november. Han har tidigare i höst besökt sällskapen i Malmö och Göteborg.

Han fick inte bara gilla-tryckningar för sitt utspel om framtiden. I en tid då vi står inför stora prövningar, t.ex. spelavtalet, och det är brist på hästar, tränare, ägare, ryttare m.m. är det Bo Gillborgs idé att bygga upp galoppsporten uppifrån och ned. Han vill se fler resurs-starka ägare som vågar satsa stort på storloppshästar. En välmående bredd kan bara åstadkommas med en väl-mående topp säger han.

Som motpol vill han införa en ny lägsta klass med 26.000 kr i samlad prissumma. Han menar att för åtskilliga tränare, vars hästar inte springer in så mycket pengar, tycks prissummans storlek inte spela någon roll. De behåller och startar sina hästar ändå.

 

 

Andra förslag som Bo Gillborg har är en serie för ”elit-amatörtränare” och ett system i stil med det norska med finaler – och förhöjd prissumma – för breddhästarna. 

Bo Gillborg anser sammanfattningsvis att galoppsporten behöver

- Differentieras

- Kommersialiseras

- Marknadsanpassas
 

Liknande inlägg

Kommentera

Publiceras ej