Täby 20 december: En amatörlöpning avslutade galopp-säsongen 2015. Segraren Svensk Galopps ekonomichef Jessica Jankerup på favoriten Entillglory och tvåan Maria Neil på Azzola var båda med i tättrion från start till mål. Daniel Wirenstål på Moulis försökte utmana men fick nöja sig med en tredjeplats. Årets Täby-champion Therese Karlsson på Classified kom fyra.

Det är med glädje vi kan se tillbaka på amatörryttarnas galoppår 2015. Josephine Chini vann Longines World Fegentri Championship, Nathalie Johnsson vann EM för amatörryttarinnor och Josefin Landgren var överlägset bäst både i Skandinavien och nationellt i Sverige.

Till detta kan vi lägga Andreas Tapia Dalbark som gjort kometkarriär. Han kom tvåa nationellt och gjorde även bra ifrån sig internationellt i Fegentris världscup genom några andra- och tredjeplatser.

Mindre positivt är att antalet amatörryttare som ridit under året är klart lägre än tidigare år. Ryttarlicenskurser har fått ställas in och rekryteringen har varit svag.

Det har ridits 57 amatörlöpningar i år, det är samma antal som förra året. I genomsnitt har det startat 9,0 hästar (2014: 8,9). Störst har startfälten som vanligt varit på Göteborg Galopp.

Det ska också nämnas att segerprisen i några löpningar har varit riktigt höga och lockat till fulla startfält. Det gäller främst SM för Amatörryttare (48 600 kr) och Prix de l´ ARK (63 900 kr) på Täby och Kronprinsens Husa-rers Memorial (54 700 kr) på Jägersro. 

 
 

Liknande inlägg

Kommentera

Publiceras ej