Josephine Chini befinner sig i Qatar inför årets två första lopp i Longines World Fegentri Championship for Ladyriders. Loppen rids i morgon tisdag (arabhästar) och på onsdag (engelska fullblod) på Al Rayyan-banan under HH The Emir 24th International Equestrian Sword Festival. För Norge rider 19-åriga Dina Heggum som vann förra årets Europamästerskap för kvinnliga amatörryttare. Se mer på www.qrec.gov.qa

Förutom löpningar på Al Rayyan omfattar programmet bl.a. besök på Sheikh Faisal Bin Qassim Al Thani Museum och Shahania Stud. Josephine Chini kommer sedan att stanna kvar i Qatar i nästan fyra veckors tid innan det är dags för nästa tävlingsomgång i Oman den 21 mars. De som vill följa hennes förehavanden hän- visas till den nyupprättade Facebookgruppen Josephine Chini rides Fegentri 2015.

I detta sammanhang vill ARK ta tillfället i akt och tacka de som hittills har skänkt bidrag till klubbens Fegentri- verksamhet: Gunnar Atterholm och Jockeyklubben

 

 

Ändringar i Fegentris regelverk

Det beslutades om några ändringar i tävlingsreglerna vid Fegentris årsmöte i Oslo den 7 februari som ett resultat av den enkät som hade tillställts medlems-länderna.

- Championtiteln som bäste manliga ryttare totalt, på slätt och hinder, tas bort. Det blir i stället tre championtitlar; bästa manliga respektive kvinnliga ryttare på slätt samt bästa hinderryttare (oavsett kön). Den schweiziska urtillverkaren Longines är huvud-sponsor av de två serierna på slätt.

- Eftersom avsikten är att ryttarna ska lottas införs regeln att de kvinnliga ryttarna ska klara ridvikten 59 kg. Däremot ansågs det vara svårare att ta ett liknande beslut för de manliga ryttarna på grund av bl.a. skiftande lägsta vikt i propositioner och då det varje år finns nominerade ryttare som kan rida lägst 64-65 kg. Förfarandet vid startanmälan kan därför behöva vara litet mer flexibelt.

- Regeln att en ryttare måste ha tagit minst en seger  utanför sitt hemland för att vara kvalificerad till mästerskapsmedalj tas bort. Ändringen är föranledd av att britten Freddie Tett poängmässigt skulle ha kommit på andra plats i förra årets championstrid men föll på att han inte tagit någon seger utomlands. 

 

Galoppen tar plats i journalistklubb

Det skrevs historia vid Svenska Hästsportjournalisters Klubbs årsmöte på Solvalla den 7 februari. För första gången någonsin valdes det in en kvinnlig ledamot i styrelsen, och det var dessutom en person som repre-senterar galoppen – Helena Mansén.

Inför SHK:s årsmöte hade Helena Mansén tillsammans med en handfull andra galoppjournalister lämnat in en motion med önskemål om att galoppsporten ska bli mer synlig i SHK, bl.a. för att stärka kåren av galopp-journalister och för att öka informationen om galopp-sporten både till media och andra journalister.

- Att bli invald som suppleant i styrelsen är en stor ära och det ska bli roligt, säger Helena Mansén.

- Det var ett väldigt trevligt och givande möte, fortsätter Helena Mansén. Det blev klubbat att galoppen ska få med en bild i SHK:s väggalmanacka nästa år.

I årsmötesprotokollet anges också att SHK på olika sätt, t.ex. via sin kalender och hemsida, kommer att försöka främja galoppsporten i större omfattning än tidigare.

 
 

 

 

För en vecka sedan förolyckades hästen Certo Cito efter att ha skadats i samband med en ridolycka.  Ägare/tränare Nathalie Johnsson berättar:

- Han ramlade ner i en färist och fick sitt bakben upprivet. Han blev akut opererad men det visade sig att han hade krossat hela sesambenet. Leder och ligament var mycket förstört. Enligt veterinären skulle han få bestående kroniska smärtor och alltid vara halt. Han skulle dessutom behöva stå på djur-sjukhuset i många veckor för medicinering. I det läget valde jag att låta honom somna in.

Certo Cito (e. Bosun´s Watch) tog fyra segrar förra året som fyraåring, bl.a. ett lopp på Nationaldags-galoppen på Gärdet och som kronan på verket kom segern i amatörryttarnas Prix de l´ARK på Täbys Cupdag med ett förstapris på 50.000 kr och dess-utom 20.000 kr i hästägarbonus.

 

 

ARK After Season Cup på söndag

På Täbys vinterfinaldag på söndag rids ARK After Season Cup. Precis som de senaste åren får segrande ryttare en litografi av Bengt Böckman. De senaste fem årens vinnare:

2010  Christopher Roberts-Dow Jones

2011  Josephine Kelly-Dalalaat

2012  Sebastian Caceres-Berserk

2013  Emmi Hansson-Mexican Outback

2014  Gabriella Östman-Matrero Cat

 

Vem vann After Season Cup 2005?

Daniel Wirenstål är en av galoppens verkliga amatörer. Civilt har han en heltidsanställning och sedan flera år tillbaka sitter han med i ARK:s styrelse. Enligt Svensk Galopps Sportinfo har han totalt 33 segrar, 11 på slätt och 22 på hinder.  Han har vunnit ARK After Season Cup två gånger, åren 2004-2005. År 2005 hette segerhästen King Of Dynamite. Tvåa kom Nathalie Norgren, som red sin första löpning, på 12-oddsaren Foie De Grace. Hon red ytterligare tre löpningar det året utan att vara i närheten av seger.
 

Fransk hemmaseger i Cagnes-sur-Mer

De manliga Fegentriryttarna red sin första löpning för året i lördags i Cagnes-sur-Mer vid den franska Medel­havskusten. Inte oväntat blev det hemma-seger genom Gonzague Cottreau som fyllde 24 år i torsdags. Han var för övrigt utfyllnadsryttare på Strömsholm i somras, var oplacerad på Antiope. Närmast slutade två tidigare Fegentrichampions, Florent Guy och J.P. Boisgontier. Bäste utlänning var Antonio Ferramosca från Italiensom sexa. Philip Scott från Norge kom nia av elva startanden.

 

Hanna Mårtenssons första lärlingsseger!
Hanna Mårtensson tog sin första seger som lär-ling på Täby igår. Som amatör tog hon 13 segrar.

 
 

 

Täby 8 februari: Nu 31-årige Daniel Mattsson kan se tillbaka på en framgångsrik karriär inom ponnygaloppen. Som ryttare på stor häst har hans karriär inte varit lika stjärnbeströdd. Han red sin första löpning som 17-åring den 26 september 2000 på Täby på 4-årige Tamnavulin och i sin fjärde ritt den 10 december samma år kom första segern i sadeln just på Tamnavulin. Sedan tog det nästan fyra år innan nästa besök i vinnarcirkeln. År 2007 bytte han status till lärling och trots viktproblem blev det 12 segrar som lärling, den sista togs den 1 juli 2010 på Winner By An Inch.

Daniel Mattssons största seger är utan tvekan den att han kommit tillbaka efter att ha haft cancer. I september 2014, nu åter som amatör, red han sin första löpning efter mer än tre års bortovaro. Och i går, i tredje ritten efter sin comeback, kom första segern. Det var samtidigt hans 15:e seger totalt och togs ombord på Manhattan med markerad toppvikt 75 kg. Tvåa i loppet kom Alice Elmerskog på favoriten Mel Street och trea Elliot Öhgren på My Alibi.

 

McCoy lägger stövlarna på hyllan

I lördags tog 43-årige hinderryttaren Tony McCoysäsongens seger nr 200 på hästen Mr Mole. Hans 20:e  brittiska jockeychampionat verkar redan vara säkrat. Efter segern kom uttalandet att han lägger stövlarna på hyllan efter denna säsong. Dagen efter var han lika segersugen som någonsin. På hästen Carlingford Lough vann han Gr 1-Hennessy Gold Cup med 66.860 GBP till vinnaren på Dublinbanan Leopardstown. McCoys totala antal segrar är t.o.m. i går 4.324.  

 

Amatörrryttarklubben (ARK) kommer att hylla sina två championryttare Josephine Chini och Tobias Hellgren vid SGS:s Hästfest på lördag på Täby Galopp. Båda får ARK:s championplakett som landets segerrikaste amatörryttare på slätt respek-tive hinder. Ett 80-tal personer har anmälts till festen.

Josephine Chini får dessutom

  • Ateljé Te-Boons Vandringspris,
  • Sandy Dahlgrens Vandringspris,
  • Galoppsportens Ryttarinneförenings Vandringspris som segerrikaste kvinnliga ryttare, och
  • Wenche B. Allens Vandringspris som segerrikast i enbart amatörlöpningar.

Tobias Hellgren får

  • Hans von Blixen-Fineckes Memorial, och
  • Clarence von Rosens Minne (kombinerat pris hinder och slätt).
 
 

2014 års Longines World Fegentri Champions Barbara Guenet och Maxime Denuault, båda från Frankrike, flankerade av Juan-Carlos Capelli från Longines och Fegentris ordförande Nathalie Bèlinguier vid lördagens Gala Dinner i Oslo i samband med det internationella amatörryttarförbundets årsmöte och 60 årsfest. Foto: HE.