Knappt hade den glädjande nyheten om Josefin Landgrens seger i Oman hunnit svalna förrän det kom besked om ny svensk seger i den Abu Dhabi-sponsrade ryttarinneserien HH Sheikha Fatima Bint Mubarak Ladies World Championship IFAHR. Nu genom Anna Pilroth på banan Sportingbet Park i Melbourne, Australien. Hon red loppets äldsta häst, det 15-åriga stoet Keisha.

Ryttarinnor från nio länder deltog i loppet. Anna Pilroth var en av två proffsryttare och den mest ruti-nerade och segerrika ryttaren av alla. Hon är nu, liksom Josefin Landgren, kvalificerad att rida i finalen i Abu Dhabi den 8 november. Vilken grej, två svenskor i finalen efter två ridna lopp!

Anna Pilroth, som blir 24 år i vår, tog 42 segrar som amatörryttare. Hon var norsk champion två gånger (2008, 2009) och svensk champion 2009. Hon var också klart segerrikast i Skandinavien år 2009 med 22 segrar på 138 ritter.

Nästa lopp i ryttarinneserien rids i Bahrain och därefter blir det isgalopp i S:t Moritz i Schweiz den 22 februari. Ryttarinnor som vill delta i serien och som tagit minst fem segrar och klarar ridvikten 58 kg kan fortfarande lämna intresseanmälan till

hans.engblom1@gmail.com     
* Rubrik på www.ifahr.net

 

Fegentris guldgossar

Det internationella amatörryttarförbundet Fegentri bildades 1955 och fyller alltså 60 år. Den nuvarande världscupen var från början ett rent Europeiskt Mästerskap och vanns de tre första åren av René H. Andretto från Schweiz. 13 ryttare har lyckats med bravaden att samma år vinna samtliga tre titlar – bäst på slätt, hinder och totalt. Engelsmannen Tim Thomson-Jones har dessutom gjort det två gånger. Ensam svensk i sällskapet är Henrik Engblom. Förra årets champion Maxime Denuault ingår också i gänget. Prisutdelning sker i samband med Fegentris årsmöte i Oslo den 7 februari. Maxime Denuault hade två ritter på Strömsholm i somras. Han kom femma i Fegentriloppet på Vivaldi och fyra i Champion Hurdle på Battleoftrafalgar.

 

 

Täby 25 januari: Tävlingsdagen ersatte den inställda tävlingsdagen den 18 januari. Andreas Tapia Dalbark placerade omgående Concorde ut-vändigt om ledande Alice Elmerskog på Der Blaue Reiter. I svängen tog han kommandot och svarade sedan upp för alla angrepp och vann till slut med halvannan längd. Maria Nilsson letade luckor på Mel Street och lyckades till slut bli tvåa en halv längd före Der Blaue Reiter. Det var fjärde segern på nio ritter för 18-årige Andreas Tapia Dalbark, minst sagt ett ryttarlöfte av det stora formatet.

 

Till minnet av Winston Churchill

I lördags var det 50 år sedan den legendariske brittiske statsmannen Winston Churchill (f. 1874) avled. I yngre dagar var han en skicklig ryttare och som äldre ägde han flera framgångsrika galopp-hästar. Han var också känd för sina citat. Här är ett: ”No hour of life is wasted that is spent in the saddle”. Som av en händelse vanns en steeplechase på banan Uttoxeter i lördags av en häst med namnet Winston Churchill. 


Brasiliansk hälsning från Julia Presits

- Jag är för tillfället i Brasilien och ska nu bege mig ut för att rida för en tränare som Marcos (Robaldo) en gång i tiden började sin karriär hos. Här är det inga renrasiga engelska fullblod utan korsningar med quarterhästar. Otroligt kvicka över korta distanser! Löpen är inte längre än max 400 m.

I höstas köpte Julia Presits två treåriga ston från Storbritannien, Lady Mai och Petite Fille som hann ta en seger på Klampenborg.                             

- Engelskorna mår fint och hoppas kunna matcha många amatörlopp i år, håller tummarna för vettiga proppar.

 

Ny ARK-medlem: Michelle Palmberg

Vi glömmer inte Tina Henriksson

I anledning av den uppmärksammade segern för Josefin Landgren i HH Sheikha Fatima Bint Mubarak Ladies World Championship IFAHR ska vi inte glömma bort Tina Henriksson som var outstanding för bara några år sedan. Hon var både Sverigechampion och Fegentrichampion två år i rad 2010-2011. Från ARK:s Verksamhetsberättelse från 2011 saxar vi litet galopphistoria:

”Tina Henriksson skrev in sig i historieböckerna genom att vinna det första loppet för ryttarinnor någonsin i Abu Dhabi. Tina fortsatte på den inslagna segervägen genom att vinna ett av två damlopp i Macao och vann även priset som bästa ryttarinna där. Hon deltog också i det första damloppet någonsin i Oman och i en löpning i Holland, det första loppet med HH Sheikha Fatima Bint Mubarak som sponsor.”

Subventionerad Årets Hästfest

ARK:s styrelse har beslutat att subventionera med-lemmarnas deltagande i Årets Hästfest på Täby den 14 februari som arrangeras av Stockholms Galopp-sällskap (SGS) med 100 kr. Ordinarie pris för ARK-medlem blir 200 kr, för den som dessutom är medlem i SGS blir priset 50 kr. Vid SGS-festen kommer ARK:s priser att delas ut till Tobias Hell-gren och Josephine Chini. Betala på SGS:s Bank-Giro 447-3112 och ange ARK-medlem, maila även anmälan till lisbeth.bolin@habonet.net

På vår FB sida Amatörryttarklubben kan ARK medlemmar kommunicera med varandra.
Här lägger vi även ut info om möten och aktiviteter samt uppmärksammar prestationer och händelser som rör oss medlemmar.
Gruppen är stängd så endast ARK medlemmar släpps in.