Täby 27 maj: Norska Fegentriryttarinnan Dina Heggum gästspelade i sadeln på Top Scene som vunnit i  amatör-sammanhang tidigare. Efter en avvaktande inledning avancerade ekipaget i slutsvängen och övertog ledningen 600 m kvar.  Daniel Wirenstål på Superfly följde med i draget och försökte utmana men fick nöja sig med en ny andraplats besegrad med en halv längd. Josephine Chini på favoritspelade Mr Melodyclub låg tvåa-trea större delen av loppet men fick släppa tredjeplatsen till Andreas Tapia Dalbark på Concorde kort före mål.

Dina Heggum red en löpning på Täby förra året. Det var i Cupdagens Prix de l´ARK på egna hästen Hakuna Matata och trots att sadeln gled lyckades hon bli tvåa slagen med nos. Onsdagens seger var hennes tionde i karriären.  

 

Tränarbonus i Fegentrilöpningar
I Fegentrilöpningarna på Strömsholm den 13 juni och på Jägersro den 9 augusti betalar ARK ut bonus med 3.500 kr (2.000-1.000-500 kr) till tränarna av de tre först placerade hästarna med nominerade ryttare.

 

Fegentriryttarna till Strömsholm

Sju utländska ryttare har bjudits in till Fegentrilöpningen på Strömsholm den 13 juni. Fyra av dem, inklusive årets ledande manlige ryttare Gonzaque Cottreau, red på Strömsholm förra året. Svensk nominerad ryttare är Andreas Tapia Dalbark. Ryttarna lottas på de start-anmälda hästarna såvida inte deras ridvikt hindrar detta.
För mer info ring Hans Engblom, 073 – 646 76 44.

 

Dubbelseger för Sabina Gammelgård

Det reds fem löpningar i Århus i måndags. Sabina Gammelgård tog två segrar till goda odds. Först vann hon på Sarah (81/10) och sedan på egentränade Margot Fonteyn (113/10). Hon har nu tre årssegrar och tio totalt.

Longines World Fegentri Championship Ladies

 

 

Josephine Chini blev trea i måndagens världscuplöpning på Frauenfeldbanan utanför Zürich i Schweiz. Hon gick därmed upp till 58 poäng. Belgiskan Alice Bertiaux kom tvåa och har nu 45 poäng. Loppet vanns av icke-nomine-rade hemmaryttaren Yvonne Donzé. Åtta ryttarinnor från sex länder deltog. Nästa inbjudan för Josephine Chini är till Chantilly den 14 juni. Däremot har hon inte bjudits in till de fyra löpningar som rids i USA den 4-8 juni. 

HH Sheikha Fatima Bint Mubarak Ladies Championship
Madeleine Smith försvarar blågult Gärdet 6 juni: Liksom förra året blir Madeleine Smith svensk representant när den Abu Dhabi-sponsrade rytta-rinneserien HH Sheikha Fatima Bint Mubarak Ladies Championship gästar Sverige. Tio jockeys har bjudits in.

Nyhetsbrevet rättar
Det har kommit synpunkter på formuleringen i nyhets-brevets referat från Svensk Galopps årsmöte i frågan om hindersportens framtid. Rent formellt avvisades styrel-sens förslag, det röstades varken ja eller nej till förslaget. Frågan bollades alltså tillbaka till SG:s styrelse som nu har att ta fram ett nytt förslag till höstmötet den 17 oktober. Det är däremot inte klart om styrelsen verkligen avser att utreda alternativet med separata hinderbanor på Bro Park. Enligt styrelsen ska det gå att rida hinderlöpningar på Bro Parks gräsbana i maj nästa år. Med tanke på osäker-heten i detta vore det lämpligt att planera för två-tre tävlingsdagar på Göteborg Galopp i maj så att de för-beredande hinderlöpningarna inför Grand Nationaldagen på Strömsholm kan ridas där om så skulle behövas. HE

Jägersro 24 maj: 23-åriga Josefin Landgren rider med stort självförtroende just nu.  I onsdags vann hon på Täby med Young Prince efter ledning från start till mål. Nu av-vaktade hon i kön med favoriten Pulverize och ökade farten mot slutet av sista bortre långsidan. Vid upploppets början hade hon kopplat greppet och försvann i väg till seger med fem längder. Tredje årssegern i Sverige och dessutom en årsseger i Oman. Hon klev nu upp som ledare inte bara i Börjes Champion ARK Cup utan också i den nationella amatörryttarligan. Nathalie Johnsson på Magic Runner och Philip Scott på Bosun´s Whistle höll sina trioplaceringar i stort sett hela loppet igenom. 

 

Ny ARK-medlem: Therese Laler Fredriksson.

 

Tre på linje i Novishäcklöpningen

Göteborg Galopp 22 maj: Ledande Henrik Engblom på debutanten Too Frisky fick ett felsprång på sista hindret, kom i obalans och och föll av. I stället blev det stenhårt i mål mellan tre hästar som alla hade samma tid. Vann gjorde Niklas Lovén på Fine Humour med nos före Christopher Roberts på Email som i sin tur var huvudet före Anna Pilroth på dansktränade Ali Hope. Det var fjärde årssegern efter fem löpningar för Niklas Lovén, är striden om hinderchampionatet därmed redan avgjord?

Ett snäpp upp för Mimmi Jarl

Mimmi Jarl (22), butiksbiträde till vardags, blev nyligen invald som ledamot i ARK:s styrelse. Nu är hon aktuell som ungdomsrepresentant i Svensk Galopps styrelse.

 

Hindersporten lever fortfarande

Inte oväntat blev det bakläxa för Svensk Galopps styrelse i frågan om hindersportens framtid vid årsmötet i lördags. Styrelsen ville som bekant att hindersporten - och därmed även Strömsholmsgaloppen - ska avvecklas efter 2017 års säsong. De 35 fullmäktigeledamöterna ansåg att besluts-underlaget inte var tilltäckligt utan frågan återförvisades till styrelsen för att utreda möjligheterna att anlägga   hinderbanor på nya huvudstadsbanan Bro Park.

 

Göteborg Galopp 22 maj: Nionde upplagan av loppet om vandringspriset Silversporren vanns av nyblivna styrelseledamoten i ARK Nathalie Johnsson på Hidden Joy. Det var hennes andra ryttarseger för året. Seger-hästen tränas av amatörryttar/tränarkollegan Mikaela Jahreskog som tog två tränarsegrar på den västsvenska galoppremiären. Andraplacerad slagen med en halv längd kom Kim Stern på Mexican Checkpoint och trea var Daniel Wirenstål på Cool Kenny
 

Poängställning efter avd. 4:

1.  Josefin Landgren - 31 p

2.  Andreas Tapia Dalbark - 23 p

3.  Josephine Chini  - 12 p

4.  Elliot Öhgren - 9 p

4.  Rebecca Prag Bronett - 9 p

4.  Daniel Wirenstål - 9 p

4.  Nathalie Johnsson - 9 p

 

 
Resultat lopp för lopp:

 

Avd

Datum

Bana

Ryttare/häst

1

29 april

Täby

Andreas Tapia Dalbark-Eliot

2

12 maj

Jägersro

Andréa Ekholm-Lions Prospect

3

20 maj

Täby

Josefin Landgren-Young Prince

4

24 maj

Jägersro

Josefin Landgren-Pulverize

5

13 juni

Strömsholm

 

6

5 juli

Göteborg Galopp

 

7

24 juli

Göteborg Galopp

 

8

4 aug

Täby

 

9

30 aug

Göteborg Galopp

 

10

2 sep

Jägersro

 

11

9 sep

Täby

 

12

11 sep

Jägersro

 

13

7 okt

Täby

 

14

1 nov

Jägersro

 

15

6 dec

Täby - FINAL