Täby 25 november: För ganska exakt ett år sedan, den 16 november 2014, reds arabhästloppet SSAR Race for Happy Amateurs. Loppet vanns av Svensk Galopps ekonomichef Jessica Jankerup på storfavoriten Ghallab. När årets upplaga av loppet reds hette segerekipaget på nytt Jessica Jankerup och Ghallab. Det var för övrigt Ghallabs tredje seger i loppet, han vann även 2012 med ex-jockeyn Michael Richardson i sadeln. Även tvåan Al Janoob har vunnit loppet (2013, Sergio Martin Pachero)

Josefin Landgren på Pamills Lipse friskade på från start. Halvvägs övertog segerekipaget ledningen och även om Josephine Chini försökte utmana invändigt på Al Janoob stod sig ordningsföljden. Komben Ghallab-Al Janoob gav 5,42. Förra året var oddset 5,25. Trea på behörigt avstånd följde debutanten Ellen Wulff på Daraahem.

 

Fegentri söker generalsekreterare

Vid Fegentris styrelsemöte i måndags beslutades det att befattningen som förbundets generalsekreterare kommer att annonseras ut inom kort. Efter förra generalsekre-teraren Susanna Santessons bortgång i april har det löpande arbetet till stor del handlagts av personal vid den tyska amatörryttarklubbens sekretariat i Köln. Det pågår en översyn av vilka arbetsuppgifter som ska ligga på den nya generalsekreteraren.

Fegentris ordförande Nathalie Bélinguier  berättade att det finns två potentiella nya medlemmar. Från polskt håll har det framförts intresse att få arrangera en hinderlöp-ning och det kan bli en löpning för ryttarinnorna i Rio de Janeiro den 12 mars på storloppsdagen Longines Grand Prix of South America. 

Ändrade förutsättningar

Jägersro 30 november: Femte och sista avdelningen i Wendes Artilleri-regementes Cup skulle ha ridits på den inställda dagen den 22 novem-ber. Inför det loppet hade tre ryttare chans att vinna vandringspriset.

När loppet nu ska ridas på den ny-insatta tävlingsdagen på måndag har fem ryttare chans att vinna ryttar-serien sett till poängställningen. För-utom ledande Kate Alvesparr, som inte rider i finalloppet, är det Josefin Landgren, Nathalie Johnsson, Martina Hallenheim och Andreas Tapia Dalbark.

 

Stockholms GaloppSällskap

 

Medlemsmöte den 30 november kl.18 i Ascotrummet på Täby

Vid mötet kommer galoppsäll-skapets 17 fullmäktigeledamöter för år 2016 att väljas.

Det blir information av Svensk Galopps nytillsatte utvecklingschef Bo Gillborg samt ungdomsrepresen-tanten Mimmi Jarl.

 

Säsongsfinal på Övrevoll 

27 november: Tävlingsdagens sista löpning är för amatörryttarna.

Kampen om ryttarchampionatet är dock redan avgjord. Liksom 2014 är Silja Stören (bilden) segerrikast. 

 

Inställt på Jägersro pga snöoväder

Svensk Galopp tvingades i ett sent skede att ställa in tävlingsdagen på Jägersro i går pga allt snöblandat regn som kommit. Banan ansågs inte vara i tävlingsbart skick. 

 

Givande höstmöte

Tack Josephine Chini och Fredrik Janetzky för att ni bidrog till ett informativt och givande ARK-möte i tors-dags. De båda ryttarna berättade om sina karriärer inom galoppen, från sina första kontakter med galoppsporten fram till i dag. 

Josephine Chini avslöjade att hon inte alls ville rida löp och att hon utan vetskap startanmäldes av Alex McLarensom hon då hade träningsridit för i ett par år. Efter ett tag blev hon lärling hos McLaren.

När jag ser tillbaka ångrar jag att jag inte red fler löp som amatör och hade fått större erfarenhet innan jag blev lärling, säger hon. Mitt råd är att inte ha för brått.

Hon var även lärling i Storbritannien i ett halvt år och vann ett lopp där innan hon fullföljde sin lärlingstid hos Olle Stenström. Hon red som jockey t.o.m. år 2009 och arbetade sedan i olika stallar ”worldwide” innan hon fick 

en allvarlig knäskada. Läkarens bedömning var att hon inte skulle kunna rida igen. 

Nu är hon tillbaka och det med besked. Förhoppnings-vis kröner hon sin ryttarkarriär med att vinna Longines World Fegentri Championship. Det vet vi efter final-löpningen i Mauritius den 6 december. 

 

Fredrik Janetzky ledande lärling

Fredrik Janetzky började på ridskola och kom i kontakt med galoppen som Prao-elev hos Tommy GustafssonHan fick också mycket hjälp av Pawel Gajda. Det tog ett par år innan han red sin första löpning men sedan vann han i sin andra ritt. Efter skolans slut jobbade han i ett halvt år som arbetsryttare ”down under” i Melbourne. Efter hemkomsten vägde han närmare 65 kg att jämföra med att han i dag kan rida 55 kg! 

Året som Fegentriryttare var oerhört utvecklandesäger han även om de stora framgångarna uteblev.

Det har gått desto bättre som lärling. Tvåa i nationella lärlingslistan 2014 och blivande champion i år.

Varken Fredrik Janetzky eller Josephine Chini har fått något gratis utan har lyckats tack vare vilja och ambition.

 

Terrorattack i Paris störde Fegentrimöte

Styrelsen för det internationella amatörryttarförbundet Fegentri skulle ha sammanträtt i Paris förra lördagen. På grund av terrordåden kunde inte samtliga ledamöter ta sig dit. Vissa saker kunde ändå diskuteras och styrelsen ska ha ett fortsatt telefonmöte i dag.Den danska galoppsäsongen avslutades i lördags med fyra löpningar på Jydsk Vaeddelöbsbane i Århus. Samt-liga lopp vanns av proffsryttare. Segerrikast av amatör-ryttarna är återigen Lea Olsen.


Philip Scott Sönsteby vann proffslopp

Övrevoll 20 novemberPhilip Scott Sönsteby red inte i fredagens  amatörlopp men hade däremot två ritter i proffslöpningarna och vann på Iamundercover. Amatör-löpningen vanns av Nora Hagelund Holm på Sophie´s Love närmast före Sabine Langvad på Angie´s Nap. Endasvenska ryttaren var Erika Edvardsson som tog en ny tredjeplats på Schoolgirl.Mer från ARK:s Höstmöte

Vid ARK:s Höstmöte den 19 november fastställdes med-lemsavgiften för nästa år till oförändrad 300 kr. Som ny medlem invaldes Pelle FylkingFrågan om rekrytering av amatörryttare diskuterades och ställdes frågan vilken roll ARK har jämfört med det ansvar som måste ligga på Svensk Galopp att marknadsföra sporten.
Oroväckande minskning av antalet svenska amatörryttare

För fem år sedan tävlingsred 78 amatörryttare med svensk licens på landets banor. Hittills i år är det bara 51, alltså en minskning med drygt en tredjedel. 

 

Cecilia Gråberg är ansvarig för Svensk Galopps ryttar-licenskurser. Hon är medveten om situationen och säger så här.

- Jag har försökt föra fram frågan om bristande  rekryte-ring till Svensk Galopps styrelse. Båda ryttarlicens-kurserna som skulle ha hållits på Jägersro i år har ställts in. På Täby har vi haft två kurser dock med endast fem deltagare vid varje tillfälle.

År 2012 deltog 108 amatörryttare i löpningar i Sverige. 73 av dem hade svensk licens. Övriga ryttare kan indelas i ganska lika stora delar Norge/Danmark samt icke-skandinaviska ryttare som bjudits in till Fegentri-löpningar och Fatima Bint Mubarak-serien. Hittills i år upptar statistiklistan 71 namn varav 51 har svensk licens.

 

Lucky Terror ett stötande hästnamn

På söndag debuterar tvåårige Lucky Terror på Jägersro. Hästens glorifierande namn av terror måste i dessa tider anses högst stötande och olämpligt. Svensk Galopp borde omgående se till att hästen tillåts byta namn. Man kan ju för övrigt undra vad Svensk Galopps inregistreringsansvarige hade i tankarna när namnet godkändes. Att namnet synes knyta an till hästens härstamning (morfar Lucky Roberto och fader Tertullian) ursäktar inget.       
Av HE

 

I kväll: ARK:s Höstmöte på Täby Galopp

Ascotrummet kl.19. Varmt välkomna
 

Täby 18 november: Therese Karlsson tog snabbt sin andra raka ryttarseger och tredje totalt. Det skedde ombord på Zamway som segrat en gång tidigare i amatörsammanhang. Den gången red Maria Nilsson som nu övervintrar ”down under” i Australien.

Andreas Tapia Dalbark hade en klar ledning in på upploppet med Email men orken tröt och det bidde en fjärdeplats. Fram stormade i stället Therese Karlsson på Zamway som vann med en halv längd före Karolin Pettersson på Ali Hope. Trea blev debuterande Angelika Berg på Behind the Scream. Segrande Therese Karlsson arbetar till vardags hos tränare Madeleine Smith på Täby.

 

 
Det hölls ett mycket uppskattat Work out-pass för ryttarna vid  galoppkonferensen i Abu Dhabi med Richard Perham från British Racing School som instruktör och Josephine Chini som förevisare.