Oroväckande minskning av antalet svenska amatörryttare

För fem år sedan tävlingsred 78 amatörryttare med svensk licens på landets banor. Hittills i år är det bara 51, alltså en minskning med drygt en tredjedel. 

 

Cecilia Gråberg är ansvarig för Svensk Galopps ryttar-licenskurser. Hon är medveten om situationen och säger så här.

- Jag har försökt föra fram frågan om bristande  rekryte-ring till Svensk Galopps styrelse. Båda ryttarlicens-kurserna som skulle ha hållits på Jägersro i år har ställts in. På Täby har vi haft två kurser dock med endast fem deltagare vid varje tillfälle.

År 2012 deltog 108 amatörryttare i löpningar i Sverige. 73 av dem hade svensk licens. Övriga ryttare kan indelas i ganska lika stora delar Norge/Danmark samt icke-skandinaviska ryttare som bjudits in till Fegentri-löpningar och Fatima Bint Mubarak-serien. Hittills i år upptar statistiklistan 71 namn varav 51 har svensk licens.

 

Lucky Terror ett stötande hästnamn

På söndag debuterar tvåårige Lucky Terror på Jägersro. Hästens glorifierande namn av terror måste i dessa tider anses högst stötande och olämpligt. Svensk Galopp borde omgående se till att hästen tillåts byta namn. Man kan ju för övrigt undra vad Svensk Galopps inregistreringsansvarige hade i tankarna när namnet godkändes. Att namnet synes knyta an till hästens härstamning (morfar Lucky Roberto och fader Tertullian) ursäktar inget.       
Av HE

 

I kväll: ARK:s Höstmöte på Täby Galopp

Ascotrummet kl.19. Varmt välkomna
 

Täby 18 november: Therese Karlsson tog snabbt sin andra raka ryttarseger och tredje totalt. Det skedde ombord på Zamway som segrat en gång tidigare i amatörsammanhang. Den gången red Maria Nilsson som nu övervintrar ”down under” i Australien.

Andreas Tapia Dalbark hade en klar ledning in på upploppet med Email men orken tröt och det bidde en fjärdeplats. Fram stormade i stället Therese Karlsson på Zamway som vann med en halv längd före Karolin Pettersson på Ali Hope. Trea blev debuterande Angelika Berg på Behind the Scream. Segrande Therese Karlsson arbetar till vardags hos tränare Madeleine Smith på Täby.

 

 
Det hölls ett mycket uppskattat Work out-pass för ryttarna vid  galoppkonferensen i Abu Dhabi med Richard Perham från British Racing School som instruktör och Josephine Chini som förevisare.  
 
 

Liknande inlägg

Kommentera

Publiceras ej