Vinner i sin första svenska ritt

 

Täby 28 november: Det blev seger direkt i första ritten i Sverige för 28-årige italienaren Alessandro Guerrini som har börjat arbeta för tränaren Camilla Nilsson i Markaryd. Han har en bred internationell bakgrund och arbetade senast i Storbritannien åt Shadwell. Nu tog han ledningen direkt ombord på favoriten Turn the Page och sedan var loppet avgjort. Andreas Tapia Dalbark försökte utmana på Concorde men kom inte närmare än en längd. Tredjeplacerad blev Rebecca Prag Bronett på Blazing Tara.

 

 

Sadelbyte för Victoria Pendleton

Dubbla OS-guldmedaljören i bancyckling (Peking 2008, London 2012), 35-åriga brittiskan Victoria Pendleton, har bytt cykelsadeln till förmån för galoppsadeln. Hennes nya mål är att rida i The Foxhunter Chase på Cheltenham i mars. På sin väg dit har hon hittills ridit tre löpningar på slätt med en andraplats som bästa resultat. I senaste starten föll hon av.

 

Fegentrilopp i Rom                         

Andreas Tapia Dalbark och norrmannen Philip Scott Sönsteby tillhör de ryttare som har bjudits in till Fegentriloppet i Rom den 8 november. 

 

Nya ARK-medlemmar
Louise Pettersson och Nathalie Leijonhöf

 

HH Sheikha Fatima Bint Mubarak Ladies Championship

 

Nästa vecka åker runt 500 galoppmänniskor från hela världen i väg till Abu Dhabi. Det är dags för final i Sheikh Mansoor Festival med bl.a. de kvinnliga ryttarnas HH Sheikha Fatima Bint Mubarak Ladies Championship och lärlingarnas motsvarande serie.

I år blir det extra spännande eftersom Sverige för första gången har finalryttare och dessutom två stycken, Josefin Landgren och Anna Pilroth.

Som vanligt har samtliga deltagande ryttare i tidigare löpningar bjudits in till tre dagars konferens torsdag-lördag och söndagens finaltävlingar. 

 

 

67 ryttare har ridit på slätt i Sverige. Av dessa har 29 segrat.

[Källa: Svensk Galopp Sök Sportinfo]

 

Svensk-dansk kollission

Tala om skandinaviskt samarbete. På söndag tävlas det samtidigt på Jägersro och Klampenborg, som har sin säsongsfinal! Merparten av den skandinaviska ryttareliten rider på Jägersro. Det innebär å andra sidan att ett antal B-ryttare får fler ridtillfällen än vanligt.

Det rids amatörlöpningar på bägge banorna. På Jägersro har 14:e och näst sista avdelningen i Börjes Champion ARK Cup samlat tio ekipage.

Svensk hindersport firade en nationell framgång förra lördagen då det beslutades att anlägga separata hinder-banor på framtidsbanan Bro Park. Sporten nådde en internationell framgång i går då Henrik Engblom red Moss Cloud till en tredjeplats i första upplagan av det tjeckiska Grand National i Prag. Det skilde fem längder fram till vinnaren. Tredjeplatsen gav ungefär 50.000 SEK.

 

Norsk hinderchampion för fjärde gången

Övrevoll 23 oktober: Henrik Engblom på Hot Wing tog en överlägsen seger i San Pellegrino Hekkelöpsfinale med 89.500 NOK till vinnaren. Det var hästens fjärde seger på fem häckstarter i år. Are Hyldmo tränar.

Redan innan loppet var det klart att Henrik Engblom tog sitt fjärde norska ryttarchampionat på hinder. Tidigare har han vunnit åren 2008, 2011 och 2014. Årets svenske ryttarchampion Niklas Lovén, som kom sexa i häck-finalen, har två norska championat (2005, 2007). Det var svenskt även år 2009 då Josephine Kelly var segerrikast.
 
 

Hindersäsongen 2015 i siffror

Årets hindersäsong har varit ganska statisk sett till om-fattningen jämfört med de senaste åren. Det som främst skiljer sig åt är att antalet hinderryttare har minskat.

Att startfrekvensen (antalet startande hästar per lopp) har minskat de två senaste åren ska ses i perspektivet av att det också generellt har startat färre hästar i Sverige.

Positivt är att det i slutändan ridits en häcklöpning mer i år än det skrevs ut ursprungligen.

Svensk Galopps fullmäktigemöte beslutade förra lör-dagen att det ska upprättas en femårig handlingsplan för hindersporten. Återstår att se vilka åtgärdspaket som kan komma att föreslås för att utveckla sporten.

En ökning av antalet startande hästar med 10-15 skulle innebära att startfrekvensen höjs till 7,5-8. En ökning med fler hästar skulle sannolikt innebära ett behov av fler löpningar.

 

 

Vann i andra ritten

Övrevoll 23 oktober: Emilie Finckenhagen red sitt första lopp på Queen´s Delight för ett par veckor sedan och i fredags tog sin första seger i sadeln på samma häst. Hon rider ut för Are Hyldmo.

Distansen var 2400 m och ett varv kvar tog Andreas Tapia Dalbark på Magic Cloud ensam hand om ledningen. I det skedet var Queen´s Delight mer eller mindre avhängd men fick upp farten i slutsvängen. Sista 200 m gick det fort invändigt och ledaren fångades in strax före mål. Philip Scott Sönsteby blev trea på Iamundercover. Han hade ridit sin första proffslöpning i loppet innan och kommit tvåa. 

 

 

Tredje årssegern

Det reds tre löpningar på NKI Racing Arena i Aalborg i fredags. Ett vanns av andraårsamatören Lisa Lindbjerg på Tamarind Hill. Det var hennes tredje årsseger och även tredje totalt. 

 

 
Josephine Chini vinner Silverhästen

ARK-ordf Hans Engblom med Silverhästen som Josephine Chini vinner på Top Scene ägd av Caroline Thomson. Foto: Stefan O.

Täby 18 oktober: Vandringspriset Silverhästen instiftades 1979 av Galoppsportens Ryttarinneförening. 2014 vanns loppet av irländaren Gabi Bourke på Top Scene och det blev repris på så sätt att Top Scene vann igen. Denna gång riden av Josephine Chini.

Loppet var utskrivet som sweepstake och prissumman kom upp i 85 400 kr med hälften till vinnaren. Inte oväntat blev det fullt startfält med 15 hästar. 

Starten i loppet blev dock försenad i och med att blinkersförsedda Integria kom lös före start och skenade så gott som fem hela varv på Täbys dirtrackbana innan orken tröt och han kunde fångas in efter att ha löpt ungefär åtta km.  

Josephine Chini placerade Top Scene invändigt strax bakom ledarna och sköt fram till ledningen vid upploppets början. Ingen av de övriga hade krafter kvar att kunna utmana och segermarginalen blev tre längder. Tvåa kom Therese Karlsson på Agent och trea Jhannah Stolt på Charmör Dynamite.

 

 

 

Henrik Engblom tog historisk dubbel


Fighting spirit. Till höger vinnaren Henrik Engblom på Omoto Sando och t. v. Niklas Lovén på Calvados. Foto: Stefan Olsson.

 

Täby 18 oktoberHenrik Engblom tog en historisk dubbel då han vann båda hinderlöpningarna, de sista i Täby Galopps historia. 


I Ormus häcklöpning tog Omoto Sando ledningen ¾ varv kvar med ärkerivalen Calvados (Niklas Lovén) strax bakom. Calvados är normalt den bättre spurtaren av de båda och var huvudet före ett kort moment på upploppet innan Omoto Sando kontrade och vann med nos. Det var för övrigt 12-årige Omoto Sandos sjätte seger i just detta lopp. 2009 red Jan-Erik Neuroth, i övrigt har Henrik Engblom skött tygelföringen. Inget är bestämt om det blir fortsatt tävlande nästa år men tränaren Are Hyldmo är väldigt sugen på en seger till med Omoto Sando, i så fall hästens 30:e. 

Anrika steeplechasen St Eriks Pris blev en duell mellan favoriterna Moss Cloud (H Engblom) och Lady Dylan (Christopher Roberts). Liksom vid det senaste mötet vann Moss Cloud, denna gång med en längd. Vinnaren tränas av Dennis Persson som nu blir tränarchampion på hinder för åttonde året i rad. Han var för övrigt påtagligt lättad efter lördagens besked om hindersportens framtid.


Lea Olsen segrade igen


Amatörloppet på Klampenborg den 17 oktober vanns av Lea Olsen på Warp Core. Det var hennes åttonde årsseger på danska banorTvåa kom Josefin Landgren på Eesti Poeg och trea ett nytt ryttarnamn, Alessandro Guerrini, som rider på brittisk licens men bor i Skåne. Han hade ridit ett lopp tidigare. En av dagens svensktränade segrare var Ikarostech (Martin Rodriguezsom tränas av ARK-medlemmen Emma Olsson.Steeplechase sporten är RÄDDAD på Bro Park


Det blir separata banor för häcklöp-ningar och steeplechase på Bro Park. Det beslutade Svensk Galopps fullmäktigemöte i lördags med över-väldigande majoritet, enligt uppgift blev siffrorna 34-1.   

Fullmäktigemötet beslutade också att det ska upprättas en femårig handlingsplan för hindersporten.
2 x Rikke Bonde Rohbach


Danskan Rikke Bonde Rohbach har tagit två segrar inom loppet av en vecka. Först vann hon i Aalborg den 9 oktober på Show of Faith, det var parets tredje gemensamma seger, och sedan i Århus den 16 oktober på Mary Boyle. Nu har hon sex årsseg-rar och elva totalt.