Ny norsk seger i Nationscupen

 

Isöndags reds avdelning fem i årets Fegentri World Cup of Nations på Hoppegarten i Berlin. Det blev norsk seger genom Cathrine Fortune på hästen La Luneta.

Det måste ha känts fint för Cathrine Fortune som var med om en allvarlig olycka på Övrevoll för två månader sedan då hästen April Fool gick över med henne på väg till start med en fot- och benskada som följd. Norges andraryttare Holm Nina blev fjärdeplacerad på Vittra (SWE).

Norge, som även vann avd. fyra i Deauville genom Silja Stören, har nu tagit ledningen i Nationscupen med 35 poäng närmast följd av Frankrike som har 31 poäng.

 

Fegentrilöpningar i Mannheim på söndag

Om allt fungerar som det ska rider både Andreas Tapia Dalbark och Josephine Chini i Mannheim på söndag
 

Silja Stören vinner och drar ifrån

Övrevoll 23 september: Silja Stören tog sin femte års-seger på hemmaplan i går, det var för övrigt hennes 20:e seger totalt på Övrevoll. Hon leder nu ryttarligan närmast före Dina Heggum som har tre årssegrar. Silja Stören red 12-årige Lucky Lucioni åt Lennart Jarvén. Trea kom Erika Edvardsson på Zafir Zaid.

 

ANGLO GERMAN RACING

COMPLETE COVERAGE OF GERMAN HORSE RACING

För den som vill följa galoppsporten i Tyskland rekom-menderas www.anglogermanracing.com med previews och uppföljning av löpningar i Tyskland och även inter-nationellt ofta med länkar till löpningsfilmer. Nyhets-brevet, som är på engelska, ges ut varje vecka. 

 

 

Amatörerna tog allt

Det reds tre löpningar på Jydsk Vaeddelöbsbane i Aarhus den 18 september. Loppen vanns i tur och ordning av ex-proffset Linda Bro (hon gjorde ett åtta år långt uppehåll innan sin comeback i maj 2014) på Frankthetank, Lea Olsen på Wide Ranging och Pia Gram på egen-tränade Morning Sun.

 

Nyhetsbrevet rättar

Vän av ordning påpekar att Cup-dagens seger för Monfalcone i HM Konungens pris var hästens andra seger i loppet, inte den tredje som det skrevs i förra nyhetsbrevet. Tio-åringen har tagit tio segrar på 44 hinderstarter och tjänat 1.099.934 kr enbart i hinderlöpningar. 

 

Det är hög tid att söka Jockey­klubbens resestipendium 2015

Stipendiet är till för dig som vill studera något som gagnar och främjar galoppsporten i Sverige, t.ex. genom studier och praktik utomlands. Ansökan till Jockey-klubben senast den 6 november.

Se mer på www.jockeyklubben.se

 

Champion-Tobbe tar farväl

Pga viktproblem avslutar 25-årige Tobias Hellgren sin ryttarkarrär. Han tog 26 segrar och hade stora framgångar inte minst på Strömsholm. Han vann vandringspriset till dagens bäste amatörryttare tre år i rad, 2012-2014, och priset till bäste hinderryttare 2013. Han vann även hinderchampionatet 2014.

 

Täby 20 september: Den 35:e upplagan av Cupdagens Prix de l´ARK vanns av 19-åriga Rebecca Prag Bronett i sadeln på 10-oddsaren Unshakable Will. Loppet hade i år prefixet BZ och hederspriset, en tavla med samtliga tidigare vinnare av loppet, hade skänkts av ARK:s tidigare ordförande (1980-88) Björn Zachrisson.

BZ Prix de l ´ARK var utskriven som sweepstake med en grundprissumma på 90.000 kr. Med alla insatser steg prissumman till 127.800 med ett förstapris på hela 63.900 kr. Utan jämförelse den högst doterade amatörlöpningen i Sverige någonsin. Men så blev det också fullt startfält med 15 hästar.

Det blev hårt utgångstempo från start och ledarhästarna hade inget att säga om till slut. Två kom Sofie Hassle-borg på Bacchus the Grape och trea Jessica Jankerup på Danneman.

 

Mer publik men mindre spel på Cupdagen

Det kom 2.224 personer till Täbys Cupdag, en ökning med 18 % jämfört med året innan. Men publiken var ännu större år 2012, 2.514 personer. Som synes av grafiken finns det ingen given koppling mellan publik och spelet. Årets spelomsättning 8.581.993 kr var något mindre än i fjol. 

 

Täby 20 september: Calvados (Niklas Lovén) beseg-rade ärkerivalen Omoto Sando i häcklöpningen HM Drottningens Pris. I steeplechasen HM Konungens Pris underlättades segern för Monfalcone (Gerard Tumelty) av att Rockinger var svagare än väntat och Moss Cloud bröt ut på hinder. För båda segerhästarna var det tredje segern i respektive löpning.

        

 

Amatörlöpningen inställd

Att ett lopp ställs in händer då och då. Nu hände det med amatörloppet på Jägersro den 25 september. Bara tre hästar startanmäldes. I och för sig inget anmärkningsvärt med proppen. Möjligt-vis var det inslaget med sweepstake som avskräckte. Det skulle kosta 1.800 kr att starta i en löpning där förstapriset enligt grundprissumman var 19.000 kr, alltså lika mycket som i Prix de l´ARK med garanterat segerpris på 45.000 kr.

 

Ny ARK-medlem

Therese Karlsson

 

David Casey vann i sin sista ritt

Den irländske hinderryttaren David Casey avslutade i onsdags sin ryttar-karriär på banan Listowel. Först pullade han upp sin häst i Guinness Kerry National Chase och sedan red han hästen Long Dog till en mycket populär seger i en novishäcklöpning.

 

Även Tobias Hellgren slutar

ARK-medlemmen Amie Karlsson skriver på www.galopsport.dk om 25-årige Tobias Hellgren, även han ARK-medlem som efter viktproblem tvingas sluta sin hinderryttarkarriär. 

 

Den 9-12 september hölls Abu Dhabi International Hunting & Equestrian Exhibition. Den internationella amatörryttarfederationen Fegentri hade en utställnings-plats som Hillevi Ljungqvist hade hand om.

- Det var mycket intressant och samtidigt förvirrande. Det gällde att improvisera. Alla som var där ville visa upp sig för sponsorer och skapa bättre gemenskap inom Sheikh Mansoor Festivalen, berättar Hillevi Ljungqvist.

- Jag träffade många väldigt trevliga människor och fick se en hel del nytt. Jag var där för att representera och informera om Fegentri som många fortfarande mest för-knippar med Susanna Santesson (red:s anm: Fegentris förra generalsekreterare som avled i april). 

 

 

Täby 20 september: Det blir ett nytt möte mellan häck-hästarna Omoto Sando (Henrik Engblom) och Calvados (Niklas Lovén) i HM Drottningens Pris. De har mötts 23 gånger tidigare. Omoto Sando har vunnit vid tio till-fällen, Calvados vid sju och andra hästar vid sex. Sett till de inbördes mötena leder Omoto Sando med 16-7. Just loppet HM Drottningens Pris har Omoto Sando vunnit tre gånger och Calvados har två segrar i loppet.

 

 

Prix de l´ARK för 35:e gången

Täby 20 september: Cup-dagens amatörlöpning Prix de l ´ARK har ridits varje år sedan 1980 med undantag för år 2009. Loppet har i år prefixet BZ och hederspriset har skänkts av ARK:s förre ordförande Björn Zachrisson.  

 

Ny seger för Philip Scott Sönsteby på Delaware Park

18-årige Philip Scott Sönsteby kan se tillbaka på en fantastisk USA-tour som Fegentriryttare. Han vann två av fyra lopp, först på Penn National i fredags och sedan i måndags på Delaware Park. Dessutom tog han en tredje och en fjärde plats.

Poängmässigt förde detta upp Philip Scott Sönsteby till en delad tredje-plats i världscupen tillsammans med tjecken Jindrich Fabris. 

 

Andreas Tapia Dalbark hamnade i det slagna fältet på Delaware Park. Han tog som bäst en tredjeplats på tre ritter i USA.

Fem lopp återstår i årets världscup. Nästa löpning rids på Saint-Cloud i Paris den 25 september.

 

Longines World Fegentri Championship

1.Gonzalo Pineda Carmena/Spanien    123 p
2, Gonzaque Cottreau/Frankrike            121 p
3. Philip Scott Sönsteby/Norge                 77 p
3. Jindrich Fabris/Tjeckien                        77 p
8. Andreas Tapia Dalbark/Sverige         26 p