Något överraskande vann 22-åriga skånskan Yasmine Nilsson fredagens HH Sheikha Fatima Bint Mubarak Ladies World Championship-lopp i Toulouse i Frankrike. Hon red femtehandsfavoriten Laft Nethar ägd av härskar-familjen Al Thani i Qatar. Tvåa blev franska Fegentri-ryttaren Lara Le Gaey som red favoriten. Tolv hästar startade. Detta var Yasmine Nilssons tolfte ryttarseger.

Det tål att upprepas: Svenska amatörryttarinnor är världs-ledande. Ifjol vann Josephine Chini Longines World Fegentri Championship och Nathalie Johnsson vann EM för amatörryttarinnor. I år har nu både Jhannah Stolt (vann i Oman i januari) och Yasmine Nilsson segrat i den Abu Dhabi-sponsrade ryttarinneserien och kvalificerat sig till final i november.

 

Två Fegentrilöpningar i helgen

På lördag rider de manliga Fegentriryttarna en löpning i Düsseldorf i Tyskland utan svenskt deltagande och på söndag ska Josephine Chini rida en löpning i Budapest i Ungern. Hon vann för övrigt den löpningen förra året.

 

Fullt startfält i Börjes Champion ARK Cup

Täby 27 april: Det har startanmälts 15 hästar i avd. 1 av Börjes Champion ARK Cup 2016. Ryttarserien omfattar 15 löpningar fördelade på landets olika banor och finalen rids på Bro Park den 4 december. Segerryttaren i avd. 1-14 får ett presentkort á 800 kr och i finalen delas det ut tre presentkort á 1.000 kr till segrande hästens ryttare, tränare och ägare. För att få poäng och kunna vinna rese-stipendiet på 15.000 kr krävs medlemskap i ARK.      

För mer info om bestämmelserna se www.amatorryttarklubben.se        

Svensk Galopp stoppar nya hinderbanor

Svensk Galopps styrelse har beslutat att tills vidare avbryta arbetet med att anlägga hinderbanor på Bro Park. Detta pga att den budget som legat till grund för beslutet om att anlägga separata hinderbanor kommer att över-skridas och det rejält. I stället för fem milj kr beräknas det nu kosta 14-15 milj kr. Pengar som inte finns i år. Men det är inte fråga om att lägga ned hindersporten.

 

Cecilia Persson vann på Klampenborg

Klampenborg 23 april: Premiärdagens amatörlöpning var öppen även för lärlingar men det var amatörer som dominerade, både till antalet och i resultatlistan. Segern gick till Cecilia Persson på 12-oddsaren Avonbear efter strid närmast före Lucas Olsen på Houdinithemagician och Martin Svaneborg på Frankthetank. Segerhästen tränas av Maria T Olsson i Kävlinge.

Cecilia Persson är en av många ryttare som skolats hos tränaren/ägaren/uppfödaren Tommy K ”Sacc” Nilsson i Dösjebro. Detta var hennes fjärde ryttarseger. Hon har för övrigt ännu inte segrat i Sverige, det är på Klampenborg och Övrevoll hon besökt vinnarcirkeln. Detta gäller även för de tre segrar hon tagit som tränare.

 

Äntligen champion efter 16 andraplatser

Det lyckades äntligen för 38-årige Richard Johnson att vinna det brittiska ryttarchampiontet på hinder efter inte mindre än 16 andraplatser till Sir Tony McCoy. I lördags i samband med säsongens finallöpningar på Sandown mottog han ett helt nytt vandringspris. Detta förra hade Tony McCoy fått för evigt.

Richard Johnson nådde 235 segrar, vilket är den femte högsta noteringen genom alla tider. Men det är en och samma ryttare som står för de fyra högsta noteringarna, Tony McCoy. Hans rekord är på 289 säsongssegrar.

 

Paul Nicholls tog tränarchampionatet

Inför hinderfinalen på Sandown Park ledde Paul Nicholls tränarligan med drygt 53.000 GBP före Willie Mullins, som sadlade ut ett par av dagens favoriter men som inte hade turen på sin sida. I stället kunde Paul Nicholls efter seger i en Listed-häcklöpning och en andraplats i Gold Cup Chase-Gr 3 säkra sitt tionde tränarchampionat. Dagens huvudlöpning Celebration Chase-Gr 1 vanns av Nico de Boinville på Sprinter Sacre.

 

Hinderhästar ute efter fjärde raka segern

Täby 27 april: Det är ändå något visst med hästar som kommer tillbaka år efter år och vinner samma löpning. På onsdag har Calvados chans att vinna häcklöpningen Swartlings Memorial för fjärde gången i rad och likaså kan norska gästen Monfalcone ta sin fjärde seger i steeplechasen Jockeyklubbens Stora Pris.

 
 

Börjes Champion ARK Cup är en serie för amatörryttare som arrangeras av ARK i samarbete med Svensk Galopp och de tävlingsarrangerande banorna samt hästsportvaruhuskedjan Börjes i Tingsryd.

Serien består av 15 löpningar fördelade på Täby, Bro Park, Jägersro, Göteborg Galopp och Strömsholm. 

 

Bestämmelser för Börjes Champion ARK Cup 2016

1. Segrare är den ryttare som uppnått flest poäng efter den avslutande löpningen (finalen). Vid lika poängtal avgör bästa resultatet i finalen. Poängberäkningen är 15-9-6-3-2 för de första fem placeringarna i resp. löpning (avd. 1-14). I finalen dubblas poängen till 30-18-12-6-4. Dessutom får varje ryttare som inte placerar sig som 1-5, en poäng för deltagande i varje löpning.

 

2. I samtliga löpningar är alla som i övrigt är kvalificerade att rida som amatörryttare berättigade, oavsett om ryttaren tidigare deltagit i serien eller ej. Dock krävs för slutseger att ryttaren har deltagit i minst tre av löpningarna.

 

3. För att erhålla poäng ska ryttaren vara medlen i ARK och ha betalat årets medlemsavgift senast dagen före löpningens avridande. Även amatörryttare som är medlemmar i motsvarande nationella amatörryttarklubbar i Norge (NoARK) och Danmark (DAC) kan delta i serien och erhålla poäng. Finallöpningen är öppen endast för ryttare som är medlemmar i ARK, NoARK eller DAC.

 

4. Slutsegrande ryttare vinner ett resestipendium att användas till galoppresa utomlands under 2016-2017 enligt överenskommelse med ARK. Segraren förbinder sig att vid återkomsten lämna skriftlig redogörelse med foton för publicering enligt ARK:s gottfinnande.

 

Täby 13 april: Josephine Chini red favoritspelade True Elegance i onsdagens amatörlöpning. Den stora frågan var om True Elegance skulle gå in i startboxarna. I förra startförsöket blev hästen bortvisad från start.

True Elegance visade ovilja mot startboxarna redan förra året och gjorde i stället några lyckade starter på häck med flaggstart. Nu hade nye tränaren Julian McLaren gjort ett bra jobb med startboxträningen och när True Elegance klarade startmomentet var hästen helt utan konkurrens. Efter en avvaktande inledning gick Josephine Chini upp i ledning 600 m kvar och försvann sedan i väg för att vinna med 15 längder. Handicappern svarade med att höja formtalet med sex kilo. Andreplacerad blev Kim Stern på Tea Bisquit och trea kom Angelica Berg på Attila.

 

Fransk Fegentriseger i Köln

Fransyskan Lara Le Gaey vann söndagens Fegentrilöp-ning i Köln överlägset närmast före Hana Jurankova från Ungern. Josephine Chini red andrahandsfavoriten men slutade sexa i sjuhästarsfältet. Norskan Silja Stören var sist i mål. Efter fem löpningar i årets världscup har två ryttare 46 poäng, Celina Weber från Schweiz och Hana Jurankova. Trea ligger Lara Le Leay med 43 poäng och på fjärde plats återfinns Josephine Chini med 35 poäng. Nästa löpning rids i Budapest den 1 maj. 

 

Paul Nicholls återtog ledningen

Med fyra vinnare på den skotska banan Ayr i lördags återtog Paul Nicholls ledningen i de brittiska hinder-tränarnas topplista från irländaren Willie Mullins. Han vann bl.a. Scottish Grand National med hästen Vicente riden av Sam Twiston-Davies. Segern var värd drygt 1,4 milj SEK. Hindersäsongen 2015/16 avslutas på lördag.

 

ARK:s årsmöte den 11 april inleddes med ett gästbesök av Svensk Galopps sportchef Dennis Madsen. Han berättade först om sin bakgrund främst som galopp-journalist och inom TV och sedan litet om sina uppgifter som sportchef. Han medgav att vissa arbetsuppgifter han fått varit litet oväntade. Han betonade också att han inte haft möjlighet att påverka innevarande säsong i någon större utsträckning.

Svensk Galopp står inför en tuff utmaning den närmaste tiden med arrangemang som Prammsdagen på Jägersro, Täbys dubbla tävlingar på ”Tribute Day”, familjedagen på Göteborg Galopp, Nationaldagsgaloppen på Gärdet, Grand National på Strömsholm och slutligen inte minst invigningen av Bro Park, allt inom sju veckors tid.

Inför invigningen av Bro Park vädjar Dennis Madsen om frivilligkrafter för att vara värdar och ta hand om och hjälpa nya galoppbesökare. Det beräknas komma mellan 5.000 och 10.000 åskådare till Bro Park den 19 juni.

 

Inställt på Jägersro

Det skulle ha ridits en amatörlöpning på Jägersro på sön-dag, Wendes Cup avd. 1. Men löpningen upphävdes då det inte blev en enda anmälning till loppet. Svensk Galopps sportchef Dennis Madsen kommenterade vid ARK:s årsmöte att han ska analysera vad som kan ha varit fel med propositionen eftersom den inte attraherade ägare och tränare att anmäla.

Årets första amatörlopp på Jägersro rids i stället den 11 maj, Börjes Champion ARK Cup avd. 2. 

 

Nytt försök för Yasmine Nilsson

Yasmine Nilsson var inbjuden att rida i HH Sheikha Fatima Bint Mubarak Ladies World Championship i Bahrain för ett par veckor sedan men fick fick stå över då det inte startanmäldes tillräckligt med hästar. Nu har hon fått en inbjudan till Toulouse i Frankrike på fredag.
 

Licenseleverna klarade inte löpningen

Fem ryttare gick ryttarlicenskursen som hölls på Solvalla förra helgen. Ingen av dem klarade löpningsprovet att springa tre kilometer på 15 minuter.