Tysk hemmaseger i Baden-Baden

Tyskland. Tre icke-nominerade tyska ryttarinnor kom först i mål i lördagens Fegentrilöpning i Baden-Baden. Liksom i Bad Harzburg för en månad sedan segrade Eva Herresthal. Bäst av de nominerade ryttarinnorna var Sara Shaffer från USA på en fjärdeplats. Josephine Chini red den näst minst spelade hästen i 14 hästarsfältet och kom åtta. Varken Silja Stören (Norge) eller Sabina Gammelgård (Danmark) deltog. 

 

Brittiska nyheter inför 2017

Det blir en ökning med 14 tävlingsdagar till 1.496 i Stor-britannien nästa år, 894 på slätt och 602 på hinder. Antalet löpningsdagar på allvädersbanor ökar till 324 och uppgår till 36 % av slätloppsdagarna. Ett stort antal tävlingsdagar kommer att flyttas från eftermiddag till kvällstid. Året runt kommer det att vara Saturday Evening Racing.

Belgien. 18-årige Elliot Öhgren gör i dag sin första ritt som nominerad svensk Fegentriryttare. Det sker i Ostende i Belgien. Josephine Chini ska rida i ryttarinneloppet och har även fått en ritt i dagens tredje galopplöpning. Resten av tävlingsdagen är det travlopp.

Redan till helgen är det dags för ryttarinnorna att tävla i Istanbul under den internationella galoppfestivalen.

Elliot Öhgren kan på grund av sin skolgång inte delta i de manliga Fegentriryttarnas USA-tour om två veckor. Han hoppas däremot på att få en inbjudan till Mannheim den 25 september. 

Kate Alvesparr vann Longines Ladies Cup

Övrevoll 28 augusti. De kvinnliga amatörryttarna tävlade om Longines Ladies Cup på den norska Derbydagen. Ytterspårets Camilla Graver sågs ganska omgående i ledningen på skrällen Ash Hill Towers och anförde 15 hästarsfältet. Det var först strax före mål som ledaren blev hårt ansatt av Kate Alvesparr på Fleckenzen som vann med en längd. Det var ryttarens tredje seger på kort tid.

 

Inga höjda prissummor

Det blir ingen höjning av prissumman i löpningar för hästar i lägsta klassen.

Svensk Galopp (SG) har nu besvarat den skrivelse från Sveriges Amatör-tränarförening och ARK i vilken det framfördes önskemål om ökade pris-summor i löpningar för hästar i lägsta klassen med förslag om en höjning till 40.000 kr.

SG:s VD Ulf Hörnberg förklarar att det inför 2016 beslutades att dra isär klasserna något och satsa på unghäst-lopp och en del av storloppen. Efter möte med Amatörtränarföreningen i Malmö den 29 januari där frågan om nivån på lägsta klassen diskuterades höjdes nivån till 30.000 kr (red:s anm SG:s förslag var 26.000 kr).

Ulf Hörnberg skriver också att SG:s budget är underbalanserad för 2016 och att förslaget kommer att tas med och behandlas ur ett helhetsperspek-tiv i budgetarbetet avseende 2017.

Nya tävlingsdagar

Svensk Galopp skriver ut en helt ny tävlingsdag på Göteborg Galopp lör-dagen den 29 oktober med fyra löp-ningar. Det blir dels de två häcklöp-ningar som skrivits ut på Bro Park den 30 oktober som flyttas, dels två helt nya slätlöpningar. Dessutom flyttas steeplechasen St Eriks Pris från Bro Park den 16 oktober till Blommeröd den 23 oktober.

 

 

Göteborg Galopp 21 augusti.Det blev en lätt seger för norrmannen Philip Scott Sönsteby på Backcountry i Börjes Champion ARK Cup avd. 10. Ekipaget upprepade därmed sin seger från i torsdags på Övrevoll.

Kate Alvesparr sände fran Charmör Dynamite till fronten inledningsvis och det höll till en tredjeplats. Nathalie Johnsson blev tvåa på 22-oddsaren My Pearl och återigen lyckades hon att rida en högoddsare till en trioplats. 

Vann Baerum Hekkelöp för sjunde gången!
 

Övrevoll 18 augusti.Förra årets segrareHot Wingsvar till slut helt överlägsen i årets upplaga av Baerum Kommunes Hekkelöp. Monfalcone besegrades med tio längder och det var ytterligare två längder ner till Calvados (Niklas Lovén).

För ridande Henrik Engblom var det sjunde segern i loppet. Hans segerhästar har varit Informacja (2002), Nobila (2006), Omoto Sando (2008, 2011, 2013) och Hot Wings (2015, 2016).

Det reds även en novishäcklöpning. Här ledde Lady Dylan, som tidigare startat i steeplechaselöpningar, från start till mål. Danny Patil red. På tredje plats kom hinder-debutanten El Gran Mago (Christopher Roberts).

 

Nära storskräll för Nathalie Johnsson

Klampenborg 20 augusti. Nathalie Johnsson på 30-oddsaren Lomax hade långt fram till ledande Line Kümmel på Zolitall då fältet svängde in på upploppet. Sista biten formligen flög Lomax fram utvändigt men kunde inte hinna i fatt ledaren. Det skilde hals. På fjärde plats kom William Segovia på Boss, som liksom Lomax tränas av Martin Persson

 

 

Jägersro 14 augusti. På grund av regn blev IKC/Oaks-dagens familjedag inte vad arrangörerna hade hoppats. Det kom betydligt färre besökare än förra året, 1.657 mot 2.638 ifjol (- 37 %). År 2014 kom det 1.093 personer.

Spelomsättningen ökade däremot med 9 % vilket troligen var ett resultat av att ATG lockade med Grand Slam på V64, en ensam vinnare skulle få 10 miljoner kronor.

 

Nya hinderstjärnor i vardande

Göteborg Galopp 21 augusti. Hoppningen fungeradeinte till 100 % menHat Parade (Niklas Lovén) kunde ändå ta sin andra raka häckseger. Det andra häckloppet vanns överlägset av Linderthaler (Christopher Roberts).

 

Philip Scott Sönsteby vann

Övrevoll 18 augusti.Efter en kraft-full finishridning vann Philip Scott Sönsteby kvällens amatörlöpning på svensktränade Backcountry med en halv längd. Av de svenska ryttarna lyckades Josephine Chini bäst med en femteplats på Frost.

Amatörloppet den 11 augusti vanns av Thea Hofossaeter på Lady Dylan.

 

Ny ARK-medlem: William Segovia 

 

Josephine Chini vann på The Curragh

Irland. Fegentriryttarinnorna tävlade i strilande regn på The Curragh i lör-dags. Efter ledning hela vägen tog Josephine Chini årets tredje Fegen-triseger på 11-oddsaren Melanna. Andraplacerad blev icke-nominerade Nina Carberry som är god för 400 segrar, de flesta på hinder. Silja Stören kom fyra. Genom segern avancerade Josephine Chini från fjärde till tredje plats i Longines World Fegentri Championship 2016. Hon fick mycket beröm i media för sin ritt.

 
 
 
Poängställning efter avd. 9:

1.  Nathalie Johnsson          53 p

2.  Josephine Chini              28 p

3.  Angelika Berg                 25 p

4.  Charlotta Ericsson          20 p

5.  Therese Karlsson            17 p

6.  Kate Alvesparr                16 p

7+ Rikke Rohbach Bonde    15 p

7+ Karolin Pettersson          15 p

7+ Dina Heggum                 15 p

10. Yasmine Nilsson           14 p

Vinnare lopp för lopp:

Avd

Datum

Bana

Ryttare/häst

1

27 april

Täby

Nathalie Johnsson-Eliot

2

11 maj

Jägersro

Nathalie Johnsson-Tumblin´ Dice

3

1 juni

Bro Park

Therese Karlsson-Typhoon Season

4

11 juni

Strömsholm

Karolin Pettersson-Azincourt

5

15 juni

Göteborg Galopp

Rikke Rohbach Bonde-Go On Direction

6

29 juni

Jägersro

Nathalie Johnsson-Half Girl

7

10 juli

Göteborg Galopp

Karolin Pettersson-Schoolgirl

8

19 juli

Bro Park

Angelika Berg-Behind The Scream

9

14 aug

Jägersro

Josephine Chini-Nocture

10

21 aug

Göteborg Galopp

 

11

22 sep

Jägersro

 

12

5 okt

Bro Park

 

13

8 nov

Bro Park

 

14

20 nov

Jägersro

 

15

4 dec

Bro Park - Final