Tionde segern för Therese Gustafsson!

 

Bro Park 10 augusti. Therese Drommert hette en av de mest framgångsrika amatörerna i början av 2000-talet. Hon tog nio segrar och vann ryttarserien ARK Håkan Cup år 2004. Nu är hon tillbaka efter nio års bortovaro som tvåbarnsmodern Therese Gustafsson och rider med samma segergnista som tidigare.

Elin Ahlin tog täten på Faffa och ledde större delen av loppet. I en sen spurt och mer eller mindre i de absolut sista sprången före mål dök Therese Gustafsson upp som vinnare på Wild Tobacco. Enligt måldomarrapporten var segermarginalen ¾ längd och samma avstånd skilde till tredjeplacerade Nathalie Johnsson på hastigt spurtande Reglissé som formligen flög fram sista biten.

 

Analysera hästbeståndet och propparna

Aldrig någonsin torde så många löpningar ha öppnats vid startanmälan på grund av få startanmälda hästar som i år. Det senaste exemplet är IKC/Oaksdagen på Jägersro den 14 augusti. Då öppnades 9 av 11 löpningar. Det fanns alltså bara tillräckligt med hästar i två av löpningarna (ett av dem var amatörloppet) vid den ordinarie startanmäl-ningstidens utgång. Ett lopp fick sedan upphävas.

Detta borde föranleda Svensk Galopps sportavdelning att göra en grundlig analys. Har årets propositioner verkligen skrivits utifrån de hästar som finns i träning eller efter ett önsketänkande om hur hästbeståndet borde se ut? Särskilt utmärker sig löpningar för hästar i Guldklassen och tvårs-löpningarna.

Propositionsskrivning innehåller åtskilliga parametrar, det ska medges. Svensk Galopp ska i alla fall ha en eloge för att så många löpningar släppts med små startfält. Det innebär att prispengarna inte fryser inne utan kommer hästägarna till godo.                            

HE

 

Olika segerrecept för Kate Alvesparr

Klampenborg 6 augusti. Kate Alvesparr följde upp segern med Azzola på Bro Park efter ledning från start till mål med ny seger Klampenborg, denna gång efter ritt på väntan och sen spurt på Mink´s Chanel. 

 

Vår tids bäste hinderryttare. Nästa gång Niklas Lovén träder in i ledvolten för uppsittning, ge honom en rejäl applåd. Det är han väl värd. Nyligen tog han sin 150:e hinderseger.

46 år gammal kan Niklas Lovén se tillbaka på en otrolig karriär som kapplöpningsryttare, först som amatör och sedan år 2003 som professionell. Han tog sitt första championat på hinder år 1988. Det blev ytterligare sju championat som amatör och redan första året som proffs var han segerrikast i landet. Förra året tog han sitt sjunde championat som proffsryttare.

Nio gånger har han varit landets segerrikaste hinder-ryttare oavsett status. Den enda ryttare som  överträffar det är Ragnar Helmer som var championjockey 14 gånger åren 1947-1964.

Niklas Lovén leder årets hinderliga med fem segrar mot tre för värsta konkurrenten. Kan någon hota honom från att ta sitt åttonde proffschampionat? 

Han har dessutom två norska hinderchampionat och var Fegentrichampion 1995, han vann både totalt och del-titeln som bäste hinderryttare. Men innan han lägger stövlarna på hyllan, om han nu har sådana planer, vill vi först se honom ta ett par ryttarchampionat på Bro Park. 

 

Elliot Öhgren nominerad Fegentriryttare

Elliot Öhgren har nominerats att representera Sverige i Longines World Fegentri Championship på slätt och har fått en inbjudan att rida i Ostende den 29 augusti.

 

Kommentera

Publiceras ej