Slutet gott, allting gott

ARK GaloppNytt avslutar året precis som det började, med en tvåsidig utgåva. Så även om det inte finns löp-ningar på hemmaplan att rapportera om finns det alltid saker att informera om. Några rader från det allra första numret av ARK GaloppNytt den 12 februari 2012 för-tjänar att upprepas: ”Nyheter finns det gott om, stort som smått, det gäller bara att fånga dem och förmedla dem vidare, och helst så enkelt som möjligt.”

Segrar, segrar och segrar

Det är segrarna som räknas. Åtminstone i kampen om olika championat och rekord. Nyhetsbrevet har tidigare uppmärksammat att Ina Veronika Toverud blivit svensk amatörryttarchampion på slätt och att Dina Heggum är segerrikast i Norge. Detta kan kompletteras med att Amanda Harbjerg blir champion i Danmark. 

Listan över de tio segerrikaste amatörryttarna på slätt i Skandinavien 2016 toppas av två norska ryttare – Ina Veronika Toverud och Dina Heggum - och listan inne-håller totalt fem ryttare med norsk licens. Tredjeplacerad är danskan Amanda Harbjerg.

Bästa ryttare med svensk licens är Josephine Chini på en sjätteplats som närmast efter sig har Kate Alvesparr

Fransmannen Pierre-Charles Boudot (24) blev historisk torsdagen den 22 december. Som förste slätloppsryttare i Europa passerade han 300 årssegrar. Efter att ha vunnit fyra dagssegrar i Marseille nådde han 301 årssegrar. I november hade han slagit det tidigare rekordet 274 års-segrar från år 1995 som innehades av tysken Peter Schiergen.

Segerrikast i världen med 598 segrar på ett och samma kalenderår (1989) är Kent Desormeaux som red på olika banor i Nordamerika.

Kent Desormeaux deltog för övrigt i jockeyturneringen Lester Piggot Challenge på Täby Galopp den 8 juni 1999 tillsammans med Cash Asmussen, Lafitte Pincay jr, Gary Stevens, Pat Eddery, Olivier Peslier och Kieren Fallon. Vilka ryttare – vilken kväll det var! Bakom evenemanget stod svensk galopps store innovatör Björn Zachrisson med assistans av britten Jimmy Lindley.

Hur det gick i jockeyturneringen? Kieren Fallon vann två av de fyra löpningarna på Little Mary och Quick Sbrinz, Cash Asmussen fick besöka vinnarcirkeln på Tamnavulin och Lafitte Pincay jr segrade på Majestic Sacc. Fredrik Johansson var bäst av hemmaryttarna med två andra-platser.

Den brittiske hinderryttaren Andrew Thornton (44) tog sin seger nr 1.000 på annandagen. Det skedde på hästen Kentford Myth i en novissteeplechase för ston på banan Wincanton. Han är den 24:e ryttaren genom tiderna som tagit 1.000 hindersegrar på brittiska och irländska banor. Segerrikast av alla är Sir Anthony McCoy med 4.348 segrar och 20 raka hinderchampionat i Storbritannien. 

 

Årets bästa galoppbild     

Svensk Galopp har utlyst en tävling där det gäller att utse årets bästa galoppbild. ARK GaloppNytt har nominerat två bilder till tävlingen.

Bild nr 1 är tagen av Nadine Frampton efter det att Jhannah Stolt vunnit en löpning i HH Sheikha Fatima Bint Mubarak Ladies World Championship i Oman. Den ger uttryck för en enorm känsla och tillfredsställelse av att ha lyckats.       

 

Bild nr 2 tog Amie Karlsson på Bro Parks invigning och visar galoppens kraftfullhet och explosivitet från en annorlunda vinkel, ” … and they are off”.

 
 

Frågor om sporten?

Har Du frågor om klubben eller amatör-ryttarsporten? Hör av Dig till oss i styrelsen:

Hans Engblom, ordförande

Anna Öhgren, vice ordförande

Eva Dalbark, skattmästare

Josephine Chini

Ilka von Dalwigk

Mimmi Jarl

Nathalie Johnsson

Louise Pettersson

Kontaktuppgifter finns på hemsidan.

Årets svenska amatörlöpningar i siffror

Det har ridits totalt 55 amatörlöpningar på slätt i Sverige under det gångna året. Det är två färre än de två före-gående åren. En löpning på Jägersro ställdes in på grund av att det inte anmäldes några hästar alls. Det var en löpning för lägsta klassen, vikt aktuellt formtal plus 12 och med 30.000 kr i samlad prissumma.

Det reds 29 löpningar på Täby och Bro Park tillsammans vilket var samma antal som på Täby år 2015. På Jägersro blev det en färre och på Göteborg Galopp skrevs det ut en löpning mindre än för de två åren dessförinnan.

Startfrekvensen, dvs antalet startande hästar per löpning, sjönk något till 8,6 hästar att jämföra med 9,0 förra året. Minskningen hänför sig till att startfrekvensen på Göte-borg Galopp var 8,4 jämfört med 10,7 år 2015.

 

Banan i Bremen är nedläggningshotad

Galoppbanan i Bremen är en av få tyska banor där det rids hinderlöpningar. Nu hotas banan av nedläggning. Protestaktioner har satts igång.

 
 
 

För drygt ett år sedan utmålade Svensk Galopp 2016 som Galoppens År med en egen logga. Och visst har det gångna året varit historiskt och minnesvärt. Flytten från Täby Galopp med en minnesrik Tribute Day och en stor- slagen premiär på Bro Park som sent ska glömmas. Nu har vi en ny huvudstadsbana. Det kommer dock att ta tid innan anläggningen och faciliteterna blir det publiken och de aktiva har rätt att kräva. Listan kan göras lång men anläggandet av hinderbanor på innerplan är ett exempel. 

 

 
 

Galoppens Sök Sportinfo vilseleder

Enligt Sök Sportinfo på Svensk Galopps hemsida ligger Wido Neuroth (5.847.120 kr) tvåa på topplistan över årets vinstrikaste tränare. Men i realiteten är Niels Petersen (5.939.250 kr) tvåa. Hans namn förekommer nämligen två gånger på listan som nr 4 (4.588.140 kr) och nr 17 (1.351.110 kr) vilket beror på att han har två licenser, en norsk och en svensk. 

- Vi är väl medvetna om problemet, förklarar Svensk Galopps administrativa chef Helena Gärtner. Det är två
olika id-nummer på Niels Petersen, och även
Cathrine Erichsen. Ett id-nummer för respektive licens, olika träningslistor osv. IT-avdelningen har bedömt att det är alldeles för komplicerat att slå samman två id-nummer i
topplistorna, vilket för dem är två olika personer. Vi kan naturligtvis göra manuella listor och presentera i programmen, men det hjälper inte dem som slår på nätet. 

 

Glädjande ökning av antalet ryttare

Efter några år med allt färre amatörryttare har utveck- lingen nu vänt. I år har totalt 88 amatörryttare ridit löp i Sverige varav 58 med svensk licens, 15 danska och norska ryttare samt 15 med icke-skandinaviska licenser.

Antal amatörryttare som ridit i Sverige 2010-2016:

 

Vem vann årets första amatörlopp 1997?

12 ekipage deltog i amatörlöpningen på Täby Galopp den 5 januari 1997. Vann gjorde Anthony Gammell på Mr Berns. Han tog tre slätloppssegrar det året. Annars är Tony Gammell mest känd som hinderryttare, först som amatör och sedan som proffs. Just 1997 vann han Grand National på Strömsholm med Horrible Hatter, tränad av Bo Helander (Svista Säteri) som även var delägare till- sammans med Christina Kelly. Tony Gammell tog en ny GN-seger 2005 med polska gästen Fanti Dancer. Andraplacerad i 1997 års första amatörlopp blev Helena Fylking (blev senare proffstränare) och trea kom Pia Almqvist, numera gift Brandt och framgångsrik tränare i Frankrike. I det slagna fältet återfinns ytterligare tränare som Ylva Brandt, Maria Andersson och Sissi Dysell. 

 

Bro Park 18 december. Vad ska man säga? En norsk ryttarinna som för ett halvt år sedan var helt okänd för den svenska galoppubliken blir svensk amatörryttar-champion på slätt.

25-åriga norskan Ina Veronika Toverud red fyra lopp på Övrevoll 2014. Hon hade dessförinnan varit arbets-ryttare i Australien i tre år. I sin comeback i juni 2016 vann hon direkt och i går tog hon sin sjunde seger, alla har tagits ombord på svensktränade hästar.

Tack vare gårdagens seger på Awesome Delight blir hon svensk champion, ensam om att ha fem årssegrar i Sverige, och snuvade Josephine Chini på ett andra championat. Nästa år blir hon lärling hos den danske tränaren Fleming Velin som hon redan arbetar för.

Bro Park 14 december. Hårt så det förslår in mot mål mellan Therese Karlsson på vinnaren Redcoat (nr 4) och Linde Niklasson på Flaming Glory. Therese Karlsson blir tidernas första amatörryttarchampion på Bro Park. Foto: Elina Björklund
 

Elliot Öhgren avslutade med andraplats

Qatar. Elliot Öhgren tog sin bästa placering i årets Longines World Fegentri Championship då han blev tvåa i Doha i torsdags efter en vass spurt. Dagen innan var han fyra. Onsdagens lopp vanns av Vinzenz Schiergen från Tyskland och i torsdags vann Eric M. Poretz från USA.

 
 

Ny ARK-medlem: Josefin Mårtensson