För drygt ett år sedan utmålade Svensk Galopp 2016 som Galoppens År med en egen logga. Och visst har det gångna året varit historiskt och minnesvärt. Flytten från Täby Galopp med en minnesrik Tribute Day och en stor- slagen premiär på Bro Park som sent ska glömmas. Nu har vi en ny huvudstadsbana. Det kommer dock att ta tid innan anläggningen och faciliteterna blir det publiken och de aktiva har rätt att kräva. Listan kan göras lång men anläggandet av hinderbanor på innerplan är ett exempel. 

 

 
 

Galoppens Sök Sportinfo vilseleder

Enligt Sök Sportinfo på Svensk Galopps hemsida ligger Wido Neuroth (5.847.120 kr) tvåa på topplistan över årets vinstrikaste tränare. Men i realiteten är Niels Petersen (5.939.250 kr) tvåa. Hans namn förekommer nämligen två gånger på listan som nr 4 (4.588.140 kr) och nr 17 (1.351.110 kr) vilket beror på att han har två licenser, en norsk och en svensk. 

- Vi är väl medvetna om problemet, förklarar Svensk Galopps administrativa chef Helena Gärtner. Det är två
olika id-nummer på Niels Petersen, och även
Cathrine Erichsen. Ett id-nummer för respektive licens, olika träningslistor osv. IT-avdelningen har bedömt att det är alldeles för komplicerat att slå samman två id-nummer i
topplistorna, vilket för dem är två olika personer. Vi kan naturligtvis göra manuella listor och presentera i programmen, men det hjälper inte dem som slår på nätet. 

 

Glädjande ökning av antalet ryttare

Efter några år med allt färre amatörryttare har utveck- lingen nu vänt. I år har totalt 88 amatörryttare ridit löp i Sverige varav 58 med svensk licens, 15 danska och norska ryttare samt 15 med icke-skandinaviska licenser.

Antal amatörryttare som ridit i Sverige 2010-2016:

 

Vem vann årets första amatörlopp 1997?

12 ekipage deltog i amatörlöpningen på Täby Galopp den 5 januari 1997. Vann gjorde Anthony Gammell på Mr Berns. Han tog tre slätloppssegrar det året. Annars är Tony Gammell mest känd som hinderryttare, först som amatör och sedan som proffs. Just 1997 vann han Grand National på Strömsholm med Horrible Hatter, tränad av Bo Helander (Svista Säteri) som även var delägare till- sammans med Christina Kelly. Tony Gammell tog en ny GN-seger 2005 med polska gästen Fanti Dancer. Andraplacerad i 1997 års första amatörlopp blev Helena Fylking (blev senare proffstränare) och trea kom Pia Almqvist, numera gift Brandt och framgångsrik tränare i Frankrike. I det slagna fältet återfinns ytterligare tränare som Ylva Brandt, Maria Andersson och Sissi Dysell. 

 

Kommentera

Publiceras ej