Täby 14 februari: Inom galoppsporten är det ofta tillfälligheterna som gör det. Så även nu när Louise Pettersson fick ersätta sjukanmälda Therese Karlsson i ritten på 12-oddsaren Little Warrior i ARK After Season Cup. För visst blev det seger och dessutom den första för Louise Pettersson i hennes femte ritt. Hon fick en inramad litografi med galoppmotiv av Bengt Böckman.

Little Warrior var klart godkänd i förra starten och tränare Peter Åberg hade klart deklarerat att 1350 m var optimal distans. Little Warrior har nu tagit fem av sina sju segrar just på 1350 m. Ekipaget var bra med från start och lät fronthästen springa rommen av sig för att sedan ta över vid upploppets början. Tvåa slagen med en längd kom förre proffsryttaren Daniel Mattsson på Hurrry Lime som dock bestraffades för att inte ha tillvaratagit hästens chanser. Tredjeplacerad blev Josephine Kelly på spelfavoriten Blazing Tara. 

Det internationella amatörryttarförbundet Fegentri höll sitt 61:a årsmöte och galamiddag med hyllande av 2015 års championryttare i Köln i lördags.

Ur svensk synvinkel var det en härlig kväll då Josephine Chini äntrade scenen som kvinnlig Fegentrichampion, den tredje svenskan i ordningen efter Annika Källse (2006) och Tina Henriksson (2010, 2011). Hon tog fem segrar på 21 ritter, i tur och ordning i Qatar, Budapest (två ggr), Tjeckien och i Deauville i Frankrike.

En kuriositet i sammanhanget är att hon gick i samma mellanstadieklass i Brottby (Vallentuna) som en annan Fegentrichampion, Henrik Engblom.

På herrsidan tog spanjoren Gonzalo Pineda Carmena hem championtiteln på slätt. Han tog fyra segrar på 22 ritter.

Championtiteln på hinder, som sedan 2013 är en mixed serie för manliga och kvinnliga ryttare, vanns av frans-mannen Gonzague Cottreau. Han kom även tvåa på slätt och trea på slätt var norrmannen Philip Scott Sönsteby.

Italiensk seger i Cagnes-sur-Mer

Litet i skuggan av helgens Fegentri-sammandragning i Köln red de manliga ryttarna årets första Fegentrilöpning i Cagnes-sur-Mer på franska rivieran. Vann gjorde italienaren Antonio Ferramosca.

 

Tvåa kom icke-nominerade Florent Guy (Fegentrichampion 2010, vann Svenskt Grand National på Ströms-holm 2009 på Glückstag) och trea var spanjoren Ignacio Melgarejo Loring.

 

Ny ARK-medlem: Ellen Wulff.

 

 

Danmark aktiv medlem

Efter nybildandet av en amatörryttar-klubb förra året är Danmark nu åter aktiv medlem i Fegentri och klubbens ordförande Rikke Bay Torp deltog i Fegentris årsmöte i Köln. Dansk Fegentriryttare i år är Sabina Gammelgård.
 

Liknande inlägg

Kommentera

Publiceras ej