Svenska ryttarinnor lyckas bra i Oman.

Jonna Gustafsson (2012), Josefin Landgren (2015) och nu Jhannah Stolt (2016), alla tre har segrat i Oman.

I fredags reds årets första deltävling i ryttarinneserien HH Sheikha Fatima Bint Mubarak Ladies World Champion-ship i Oman. Rebecca Gonzci från Ungern flydde undan i ledningen på Al Mirani. Jhannah Stolt avvaktade på en fjärdeplats. När hon väl gav Graffiti BVF marschorder svarade skimmeln och pilade till front, stumnade något då Al Mirani kontrade men höll undan. Tredjeplacerad på behörigt avstånd var fransyskan Melanie Plat.

Jhannah Stolt är därmed kvalicerad att delta i finalen som rids i Abu Dhabi i november. Det var för övrigt tionde segern för Jhannah Stolt som nu får rida utan viktlättnad i amatörlöpningar.

Konferencieren Derek Thompson kommenterade seger-ceremonin med ”... now bringing over the trophy to the girl with the biggest smile on her face, and she is representing her country Sweden, famous for ABBA, Volvo and now Jhannah Stolt”.

I segerintervjun visade sedan Jhannah Stolt att hon är en god ambassadör för svensk galoppsport. Tack Jhannah!

Fegentri erövrar Sydamerika

För första gången någonsin kommer det att ridas en Fegentrilöpning i Sydamerika. Tio ryttarinnor har bjudits in till att rida i Rio de Janeiro i Brasilien den 12 mars. Samtliga tre skandinaviska Fegentriryttarinnor har bjudits in, Josephine Chini samt Dina Heggum från Norge och   Sabina Gammelgård från Danmark.

Fegentris årsmöte kommer att hållas i Köln lördagen den 13 februari. På kvällen blir det galatillställning med pris-utdelning till 2015 års champions.

Brittiska spöregler åter under debatt

Debatten om bruket av spö har på nytt blossat upp i Stor-britannien. Det är British Horseracing Authority som väckt frågan om en översyn av regelverket. Detta trots att antalet spöförseelser nästan har halverats sedan 2010. Förra året bestraffades ryttarna i 0,61 procent av ritterna, alltså sex per tusen. Mindre positivt är att förseelserna har ökat i Grupp/Grade 1-löpningar. Ett aktuellt exempel är Paddy Brennan som blev avstängd elva dagar och fick böta ungefär 50.000 kr efter att ha använt spöet 16 gånger på Cue Card i King George VI Chase den 26 december. Förstapriset i loppet var drygt 1,3 miljoner kr.

Racing Post redovisade i förra veckan att de fem ledande ryttarna 2015 dragit på sig endast fem bestraffningar på ungefär 4.000 ritter. Detta visar att nuvarande regler fungerar och är tillräckliga anser vissa ledande ryttare.

I Storbritannien är antalet tillåtna slag sju i slätlöpningar och åtta i hinderlöpningar.

 

 

Liknande inlägg

Kommentera

Publiceras ej