USA. Det norska paret Dina Heggum och Nora Hagelund Holm firade stor framgångar i Fegentri World Cup of Nations (WCN) i USA. På sex ritter i fyra löpningar tog paret två segrar, en andra- och en tredjeplats.

20-åriga Dina Heggum har härligt flyt. Hon har tagit tre årssegrar på Övrevoll, en seger på Jägersro och i fredags vann hon en löpning på banan Penn National i USA. WCN-löpningen på Laurel Park i lördags vanns av Evelyn Poehl från Italien och här kom Nora Hagelund Holm på andra plats. I söndags hade båda norskorna ritter på Parx Racing och det slutade med att Nora Hagelund Holm, som dagen till ära fyllde 18 år, vann och Dina Heggum kom trea. I det avslutande loppet på Delaware Park i går måndag slutade norskorna på femte och sjätte plats. Fransmannen Damien Artu vann. Nu återstår ett WCN-lopp den 17 september på Hoppegarten i Berlin. 

Falconettei vann ny Seejagdrennen

Tyskland. Årets svenske Champion Hurdlevinnare Falconettei, tränad i Tyskland av Pavel Vovcenko och riden av Cevin Chan, följde upp segern i Hamburgs See- jagdrennen genom att även vinna i Bad Harzburg i sön- dags. På tredje plats kom Jungleland (Niklas Lovén) som debuterade i steeplechaee och fyra slutade Force Group (Mark Quinlan).

Spansk hemmaseger i Santander

Spanien. Fyra manliga ryttare från tre länder deltog i söndagens Longines World Fegentri Championship på stranden i Loredo/Santander i södra Spanien. Ignacio Melgarejo Loring vann före 2015 års champion på slätt Gonzalo Pineda Carmena. Trea kom tysken Vinzenz Schiergen. 

Tysk ”spare ride” vann i Bad Harzburg

Tyskland. Hemmaryttarinnan Eva Herresthal vann på en ”spare ride” i söndagens Longines World Fegentri Championship i Bad Harzburg då italienskan Deborah Fioretti inte kunde komma till följd av flygproblem. Tvåa, slagen med huvud efter en kolossal spurt, kom irländskan Holly McGahan. Ingen skandinavisk ryttare var inbjuden. Nio ryttarinnor från sex länder deltog. 

Otur för Johanna Hederström

Tyskland. Johanna Hederström red sin första löpning i söndags på egna hästen Elegant Song och det var inte i vilken löpning som helst. Det var i Bad Harzburgs Seejagd- rennen. Ekipaget lyckades utmärkt i vattenhindret och tog sig upp till led- ningen. Men ett par hinder senare blev Elegant Song svårt störd av en ryttarlös häst och Johanna Heder- ström föll av. Det som hade kunnat bli Månadens Bragd blev nu ett ”Utgick” i formraden. 

Första segern för Lise Vest


Klampenborg 23 juli. Det blev en säker seger med en dryg längd för Lise Vest på Kong Valdemar. Det var hennes första seger i nionde ritten. På andra plats kom William Segovia på Boss. 

Repris för Sabine Langvad

Övrevoll 21 juli. Sabine Langvad tog sin första seger 2014 på Priceless och i torsdags tog paret en ny seger till- sammans. Tvåa kom Silja Stören på svensktränade Winterzeit. Målfyran Karolin Pettersson diskades något diskutabelt pga bruk av tygeln som pisk. 

 
Poängställning efter avd. 8:    
     
1.  Nathalie Johnsson 52 p
2.  Angelika Berg 25 p
3.  Charlotta Ericsson 19 p
3.  Therese Karlsson 17 p
5+ Rikke Rohbach Bonde    15 p
5+ Karolin Pettersson          15 p
7.  Kate Alvesparr                14 p
8.  Josephine Chini 13 p
9.  Kim Stern 12 p
10. Yasmine Nilsson            11 p
     
 
Vinnare lopp för lopp:    
Avd Datum Bana Ryttare/häst
1 27 april Täby Nathalie Johnsson-Eliot
2 11 maj Jägersro Nathalie Johnsson-Tumblin´ Dice
3 1 juni Bro Park Therese Karlsson-Typhoon Season
4 11 juni Strömsholm Karolin Pettersson-Azincourt
5 15 juni Göteborg Galopp Rikke Rohbach Bonde-Go On Direction
6 29 juni Jägersro Nathalie Johnsson-Half Girl
7 10 juli Göteborg Galopp Karolin Pettersson-Schoolgirl
8 19 juli Bro Park Angelika Berg-Behind The Scream
9 14 aug Jägersro  
10 21 aug Göteborg Galopp  
11 22 sept Jägersro  
12 5 okt Bro Park  
13 8 nov Bro Park  
14 20 nov Jägersro  
15 4 dec Bro Park - Final  

Bro Park 19 juli.  Det var en märkbart lycklig Angelika Berg som vann Börjes Champion ARK Cup avd. 8. Hon red sin första löpning i november förra året just på hästen Behind The Scream som nu blev hennes första segerhäst  i 11:e ritten.

Ryttarseriens ledarinna Nathalie Johnsson satsade offen-sivt på högoddsaren Mint Chocolate som bara hade gjort en start innan. Mint Chocolate höll oväntat bra och blev fyra. Angelika Berg avvaktade länge på en femte plats och styrde sedan utvändigt på upploppet och vann efter strid med en halv längd närmast före Lucas Keane på IKC Wildcat. Trea kom Josephine Chini på Totilas.

Svenska hinderhästar åker till Tyskland

Tyskland. Det rids fem hinderlöpningar i Bad Harzburg den 23-31 juli. Flera svenska hästar har anmälts mycket tack vare det ekonomiska stöd som Svensk Galopp ställer upp med. På lördag startar Torres (Niklas Lovén) och Prince Bajaja (R. Williams) i en häcklöpning mot årets svenska Champion Hurdletvåa Nuevo Leon och Good Prince (Christopher Roberts). I söndagens Seejagd-rennen debuterar Johanna Hederström som ryttare på egna hästen Elegant Song. Niklas Lovén rider Jungleland och Force Group, som var tvåa i Hamburgs Seejagd-rennen nyligen, ska åter ridas av Mark Quinlan. Favorit är Champion Hurdlevinnaren Falconettei (Cevin Chan).

 

Glädjande stor publik på Bro Park

För de tre tävlingsdagarna i juni har Svensk Galopp inte redovisat några publiksiffror för Bro Park i Sport-systemet. Enligt uppgift kom det ungefär 8.500 personer till den officiella invigningsdagen den 19 juni.

Däremot har det redovisats glädjande höga publiksiffror för de tre tävlingsdagarna i juli; 1.041, 965 och 1.214 nu senast i tisdags. Till dessa tre tämligen ordinära tävlings-dagar har det alltså sammanlagt kommit fler besökare än till årets Derbydag på Jägersro i söndags. En relevant fråga är om det är nyhetens behag och i så fall om Bro Parks faciliteter kan förmå publiken att komma även i höst och tiden framöver? Här har Svensk Galopp en stor utmaning beträffande serveringsmöjligheterna och utnytt-jandet av läktarbyggnaden.

Derbydagens flytt från söndag e.m. till lördag kväll kan alltmer diskuteras. Till vilken nytta har ändringen gjorts? Varken publiktillströmningen eller spelomsättningen talar för att det blivit bättre. Det var ovanligt glest med publik runt ledvolten inför årets Derbyt. Nästa år rids det 100:e Derbyt. Kan vi hoppas på en återgång till söndagstävling? Om inte, kan vi åtminstone förvänta oss att tävlingsdagen startar ett par timmar tidigare och att Derbyt inte rids som sista loppet utan som typ tredje från slutet.        
Av HE

 

 

Jonna Larsson favoritvann i Oslo

Övrevoll 14 juli. Efter en resa utvändigt mitt i fältet styrde Jonna Larsson längst ut på upploppet med sin egentränade Rutalkingtome och hann upp till ledande Thea Hofossaeter på storskrällen April Fool strax före mål. Segermarginalen blev 1½ längd. Tredjeplacerad blev Silja Stören på Nandura. För skånskan Jonna Larsson var det femte ryttarsegern och andra segern som tränare.

 

Fransk Fegentriseger i Hamburg

Tyskland. Åtta ryttare från sex länder deltog i de man-liga ryttarnas Longines World Fegentri Championship i Hamburg den 9 juli. Segrade gjorde fransmannen Guilian Bertrand på hästen Ronnie Rockcake som tränas av Christian von der Recke. Det skilde drygt fyra längder ner till andreplacerade tjecken Jindrich Fabris. Till följd av flera dagars regn kunde startboxarna inte användas utan loppet startades med flaggstart.