Jägersro 16 juli: Kate Alvesparr på Cara Blancaledde större delen av årets upplaga av Kronprinsens Husarrege-mentes Memorial på Jägersros Derbydag med Silja Stören på 10-oddsaren Azincourt i nära anslutning. Ledaren såg länge ut att fixa segern men i det avgörande skedet hittade Silja Stören en växel till på Azincourt och vann med nos. Segern var värd 48.000 kr. På tredje plats kom Rikke Bay Torp på Storm.

Skrivelse till Svensk Galopp: Krav på höjda prissummor

I en gemensam skrivelse till styrelsen för Svensk Galopp har Sveriges Amatörtränarförening och Amatörryttar-klubben genom Charlotte Sjögren och Hans Engblom framfört önskemål om att lägsta prissumman, som i dag är 30.000 kr, ska höjas till  40.000  kr.

I skrivelsen påpekas att löpningar med en samlad pris-summa på 30.000 kr öppnas ofta vid startanmälan men får ändå dåligt med startanmälda hästar. En löpning ställdes in då inte blev några anmälningar alls.

Av oförklarlig anledning har Jägersro en betydligt större andel med 30.000 kronorslöpningar än vad Täby/Bro Park och Göteborg Galopp har. Detsamma gäller för löpningar i prissummeklassen 38.000 kr.

Åtskilliga av dessa löpningar är amatörlöpningar. Samt-liga fem 30.000 kronorslöpningar för amatörer har haft sju eller färre startanmälda hästar, snittet är 6,2 hästar. På så sätt blir det begränsat med ridtillfällen.

För perioden augusti-december har det skrivits ut 18 löpningar i prissummeklassen 30.000 kr och 27 löpningar i klassen 38.000 kr. En höjning till 40.000 kr kostar alltså 234.000 kr. Pengar som får anses bli väl investerade med tanke på ett relativt litet antal hästar i träning och då det gäller att ta tillvara på alla befintliga hästar och få igång en positiv utveckling menar inlageskribenterna.

 

Göteborg Galopp 10 juli. Nathalie Johnsson, som leder årets Börjes Champion ARK Cup, tog omgående hand om ledningen på favoriten Half Girl. Redan mitt i svängen forcerade Karolin Pettersson upp Schoolgirl i ledningen och sedan var loppet ridet. Det blev 1½ l ner till andraplacerade Charlotta Ericsson på Sir Walter som närmade sig allt mer mot mål. Trea blev Kate Alvesparr som länge låg sist i sexhästarsfältet på Benjamin Blue men spurtade fint.

Nathalie Johnsson behåller därmed ledningen i årets Börjes Champion ARK Cup och ny på andraplatsen är Charlotta Ericsson.

Ställningen Börjes Champion ARK Cup efter avd 7:

1. Nathalie Johnsson 49 p
2. Charlotta Ericsson 19 p
3. Therese Karlsson 16 p
4+ Rikke Rohbach Bonde 15 p
4+ Karolin Pettersson 15 p
6.  Kate Alvesparr 14 p
7.  Kim Stern 12 p
8.  Yasmine Nilsson 11 p
9.  Angelika Berg 10 p
 
Norskt Fegentrilag på USA-tour

Dina Heggum och Nora Hagelund Holm reser till USA för att delta i Fegentri World Cup of Nations. Fyra lopp ska ridas den 22-25 juli på banorna Laurel Park, Penn National, Delaware Park och Parx Racing.

Bro Park 12 juli. ARK hade bjudit in ryttarinnor från tolv länder till tisdagens två löpningar i Longines World Fegentri Championship. En tidigt struken häst medförde att andrarankade Lara Le Geay från Frankrike inte kom. Dessvärre råkade italienskan Debora Fioretti ut för en startboxvägrare och blev helt poänglös.

 

Bro Park 12 juli. Kvällens första Fegentrilöpning vanns av världscupens ledare Hana Jurankova från Österrike som red startfältets minst spelade häst Totilas. Det blev dubbelseger för tränare Sandra Brolin och ägare Anders Flodberg som även hade måltvåan Tomhid som reds av tyskan Larissa Biess. Med på segerbilden var även tredjeplacerade Sabina Gammelgård på Yamato.

 

Ranking Longines World Fegentri Championship Ladies

Plac/Ryttare/Nation  
1. Hana Jurankova/Österrike 156 p
2. Lara Le Geay /Frankrike 121 p
3. Larissa Biess/Tyskland 106 p
4. Josephine Chini/Sverige   92 p
5. Debora Fioretti/Italien   70 p
6. Sabina Gammelgård/Danmark   66 p
7. Silja Stören/Norge   61 p

Bro Park 12 juli.Det blev seger för konstellationen Brolin/Flodberg även i det andra Fegentriloppet. Silja Stören från Norge på 11-oddsaren Eliot syntes med tät-känning nästan hela loppet och vann bekvämt med två längder. Sabina Gammelgård svarade för en bra ritt på parentesviktade Azzola och kom tvåa. Tredjeplacerad blev Josephine Chini på favoriten True Elegance. Hon befäste därmed sin fjärdeplats i rankingen. För Sabina Gammelgård och Silja Stören innebar tisdagens löpningar avancemang i rankinglistan.

År 2014 infördes den nya ordningen att Svenskt Derby – årets kanske viktigaste löpning – ska ridas på lördagar, inte längre på söndagar. Utfallet efter tre år jämfört med de tre föregående åren visar att spelomsättningen sjunkit katastrofalt och att publikantalet i princip är detsamma. 

 

Kommentera

Publiceras ej