Ålborg 25 juni. Det var inget snack om saken. Tre lopp ingick i Danskt Mästerskap för kvinnliga ryttare oavsett status som proffs eller amatörryttare. Tio ryttarinnor deltog. Samtliga tre lopp vanns av 31-åriga amatör-ryttarinnan Amanda Harbjerg som till vardags är tandläkare på ”Godt smil” i Århus.

Hon red sin första löpning år 2007 och nu har hon totalt 23 segrar. De tre segerhästarna Aqua Lad, Parbold Lad och Amelia Joy tränas samtliga av lokala banchampion John Nielsen. På andra plats i mästerskapet kom Lisa Lindbjerg, också hon amatör. Så här kommenterar  Amanda Harbjerg sin DM-seger:

- Det är en väldig upplevelse att vinna tre lopp i rad och att det dessutom sker en dag då det hålls Danskt Mäster-skap är ju mycket lyckosamt. John Nielsen hade gett mig några riktigt fina hästar som var helt klara för sin uppgift. Jag är mycket tacksam.

 

William Segovia vinner Drottningpris

Klampenborg 26 juni. Det blev inte oväntat svensk ryttarseger då amatörerna tävlade om HM Dronningens Aerespraemie. Fyra av loppets sju ryttare var svenska. Överlägsen segrare med åtta längder blev William Segovia på fältets minst spelade häst Io E Te som tränas av Camilla Nilsson. Desto hårdare var kampen om andraplatsen där Jacqueline Jacobsen på Dustin var nosen före Yasmine Nilsson på Magic Intenzo.

 

Josephine Chini femma i Istanbul 

Turkiet.Det reds en internationell inbjudningslöpning för ryttarinnor på den turkiska Derbydagen i Istanbul i söndags. Tyska proffsryttaren Stephanie Hofer segrade. Josephine Chini kom femma. 

 

Tränarbonus i Fegentrilöpningar

Bro Park 12 juli. I Fegentrilöpningarna betalar ARK ut bonus med 3.500 kr  (2.000-1.000-500 kr) till tränarna av de tre först placerade hästarna med nominerade ryttare.

 

Övrevoll 30 juni. Tio ryttarinnor från nio länder har startanmälts till de kvinnliga ryttarnas Longines World Fegentri Championship. Samtliga tre nominerade skandi-naviska ryttare Silja Stören, Sabina Gammelgård och Josephine Chini ska delta.

Bro Park 12 juli. Det kan bli full uppställning med tolv ryttare från tolv länder. Årets deltagare från Turkiet står på skadelistan och ryttarinnan från Oman deltar endast sporadiskt. Men i övrigt har samtliga ryttare bjudits in. Dessutom har Fegentris ordförande Nathalie Bélinguier anmält sitt intresse att närvara.

 

 

Jindrich Fabris Fegentrivinnare i Schweiz

Schweiz. De manliga Fegentriryttarna red ett slätlopp på banan Dielsdorf i Schweiz i söndags. Tjecken Jindrich Fabris, som så oturligt föll av sin häst på Strömsholm, tog revansch och vann loppet efter hård slutstrid. Tvåa kom Ignacio Melgarejo Loring från Spanien. Poäng-ställningen är därmed den att spanjoren behåller led-ningen med 42 poäng mot 41 poäng för Jindrich Fabris.   

 

Dina Heggum jagar championatet

Övrevoll 23 juni. Nu är Dina Heggum på jakt efter sitt första norska ryttarchampionat. Förra året var hon tvåa till Silja Stören. Med A Little Fling vann hon torsdagens amatörlöpning med hals. Det var hennes tredje årsseger.

 

Silja Stören segrade på Duindigt

Nederländerna. Norskan Silja Stören vann på söndagen en löpning i HH Sheikha Fatima Bint Mubarak Ladies World Championship som reds på Duindigt. 

 

Aldrig någonsin tidigare har undertecknad galopp-fantast upplevt så många galoppfotografer och så många fantastiskt bra bilder som skildrar galopp-sporten.

På olika hemsidor, Facebook och andra sociala medier visas det varje vecka mängder av galoppfotografier av ett slag man sällan skådat förut. Detta är något fantastiskt och det är bara att hoppas att bilderna når den stora allmänhetens ögon och kan förmedla tjusningen med galoppsporten.                                                          

Av HE

Danskt ryttarinnemästerskap på lördag

Danmark.Det reds tio galopplöpningar i Århus i lör-dags. Amatörlöpningen Stutteri Hjortebos Aerespraemie vanns av Pia Gram på Nelina. 

På lördag den 25 juni rids tre löpningar på NKI Racing Arena i Aalborg. Alla tre ingår i Danskt Mästerskap för kvinnliga ryttare oavsett status som proffs eller amatör-ryttare. Förra året vanns DM av Nanna Emilie Hansen (jockey) närmast före amatörryttarinnorna Malin Holm-berg och Sabina Gammelgård. 

På söndag rids en av Danmarks mest attraktiva amatör-löpningar, HM Dronningens Aerespraemie på Klampen-borg. Av sju deltagande ryttare är fyra svenska.

Tränarbonus i Fegentrilöpningar

Bro Park 12 juli. I Fegentrilöpningarna betalar ARK ut bonus med 3.500 kr  (2.000-1.000-500 kr) till tränarna av de tre först placerade hästarna med nominerade ryttare. 

 

Den allra första häcklöpningen på Göteborg Galopp år 2002 reds utan hinder på grund av banans hårda beskaffenhet. Loppet vanns av Maria Richert på Flo Jo tränad av Rein Kuningas. Hon var då amatörryttare och  hade hinderkänningar på Irland. Hon var även ledamot i ARK:s styrelse under ett par års tid.

I söndags besökte Maria Richert invigningen av Bro Park och berättade att hon numera är hon egen tränare, litet på bas som privattränare, i Nordirland. Hon hade en vinnare, El Grande, i en steeplechase för några veckor sedan, men i starten efter föll han. Hon tränar både slätlopps- och hinderhästar och hoppas på att ha 15 hästar om ett år.

 

Har bottennivån nåtts?

Antalet hästar i träning i Sverige har minskat under en följd av år. För tio år sedan fanns det 1.312 hästar i träning och i dag finns det 1.049, det är en minskning med 20 procent. Men en ljusning är ändå att minskningen mot ifjol bara är 15 hästar. Svensk Galopps ledning har uttalat sin oro med att hästägandet måste stimuleras så att antalet hästar i träning åter ligger runt 1.300 om några år.

Även i Danmark tränas det allt färre hästar. Här har det varit en minskning med 20 procent sett till bara de senaste fyra åren, från 457 (2013) till 362 i år.

Däremot är fluktuationerna mindre i Norge och årets träningslistor innehåller 36 hästar fler än förra årets. Totalt finns det 1.741 hästar i skandinavisk träning.

 
 

Bro Park 19 juni. Med pompa och ståt har den nya huvudstadsbanan Bro Park invigts även officiellt. Mycket folk (ingen uppgift tillgänglig) och spelmässigt en succé med en omsättning på 11.650.539 kr.

Tävlingsdagen innehöll totalt elva löpningar. Det var storlopp varvade med Female Jockey Challenge, en turnering mellan fem svenska ryttarinnor och fem från övriga världen med världsstjärnan Chantal Sutherland Kruse från USA som den mest meriterade.

Och vad händer? Det svenska laget vinner med 63 poäng mot 59. I det svenska laget ingick tre ryttarinnor som varit nationella amatörchampions på slätt – Josefin Landgren (2015), Anna Pilroth (2009) och Fanny Olsson (2012) – vilka alla tre erbjudits att representera Sverige i Fegentris världscup men som tackat nej för att i stället satsa på en professionell karriär.

Amatörlöpningar behövs. Slutsatsen blir att det stora flertalet proffsryttare inleder sin karriär som amatörer och känner sig för där, är detta verkligen något jag vill ägna mig åt. Detta sker alltså genom att rida i amatörlöpningar.

 

Josephine Chini femma på Chantilly

Frankrike.De kvinnliga Fegentriryttarnas löpning på Chantilly i går vanns av italienskan Debora Fioretti. Tvåa kom fransyskan Lara Le Gaey som därmed ut-ökade sin ledning i Longines World Fegentri Champion-ship. Josephine Chini kom på femte plats. 

Jägersro 16 juni. Efter en strykning kom bara fyra hästar till start i dagens amatörlöpning. Det blev spel mot ett mål. Favoriten Ikarostech var förkrossande överlägsen och vann med mer än 20 längder riden av William Segovia som nu tog sin 10:e seger totalt. Tvåa kom Yasmine Nilsson på Need Temptation. 

Emilie Finckenhagen tog sin andra seger

Övrevoll 18 juni. Galoppbanan bjöd på ”Hestival” i lör-dags med sex galopplöpningar. Favoritspelade Reckless riden av Emilie Finckenhagen sågs omgående i tättrion och lämnade konkurrenterna bakom sig redan i svängen. I mål skilde det 3,5 l till tvåan. Bästa svenska ryttare var   återigen nyblivna ARK-medlemmen  Karolin Pettersson som red femteplacerade Schoolgirl.

 

Ny ARK-medlem: Karolin Pettersson.

 

Stora ändringar i Svensk Galopps styrelse

Svensk Galopp höll årsmöte i lördags. Valberedningens förslag på kandidater till nya styrelseledamöter bemöttes med skepsis av vissa fullmäktigeledamöter som i stället presenterade en alternativlista. Utfallet efter sluten om-röstning får sägas ha blivit en mix.

Alla var helt eniga om att Lars Nordström skulle väljas till ordförande i SG då Hans Hansson avsagt sig omval. Sedan blev det nyval av Susanne Hamilton, Klaus Koch och Eva McLaren på två år. Bo Helander var uppe för omval och valdes på ett år (fyllnadsval).