När Strömsholms Galoppsällskap arrangerade sin Grand National Kick off lördagen den 19 mars presenterades ett nyinstiftat vandringspris till segrande hästens ägare i Fegentriloppet. Priset är en mycket vacker silverskål, tillverkad 1905, som 1971 delades ut i Svenskt Grand National men därefter fallit i glömska. Vandringspriset, som blir ständigt vandrande, ska delas ut till segrande hästens ägare i stället för den oljemålning av segerhästen som konstnärinnan Cheristine Asker skänkt 1982-2015. 
 
 

Galoppen i Marocko på väg framåt

Galoppsporten i Marocko är mitt i en expansiv utveck-lingsperiod. År 2009 reds det ca 1.000 löpningar, förra året hade det ökat till ca 1.500 och målet är att det år 2020 ska ridas 2.000 löpningar. Antalet hästägare för-dubblades mellan år 2009 och 2014.

Bakom utvecklingen ligger grundandet 2003 av SOREC (Royal Society for the Encouragement of the Horse) som administrerar galoppsporten i Marocko. SOREC bildades under kontroll av jordbruks- och fiskeridepartementet. SOREC arrangerar tävlingar på sex banor och driver National Stud och ett spelbolag. En ny träningsanlägg-ning öppnas inom kort och ytterligare en ska byggas.

[Källa: Howard Wright: A racing nation on the rise – The horse is spreading the word]

Josephine Chini rider Fegentri i Oman

Fegentris tävlingskalender har utökats med två löpningar för de kvinnliga ryttarna i Oman den 1-2 april. Josephine Chini reser dit för att försvara sin ledning i världscupen. Jockeyklubben bidrar åter ekonomiskt till hennes resor. 

 
 

Ett 30-tal ungdomar deltog då Svensk Galopp bjöd in till Framtidsdag den 20 mars tillsammans med representanter från SG-styrelsen och fullmäktigegruppen. Från ARK:s styrelse deltog Nathalie Johnsson, Anna Öhgren och Mimmi Jarl som är ungdomsrepresentant i SG:s styrelse.

Arbetsgrupperna diskuterade och lade fram olika förslag som dokumenterades i handlingsplaner med ansvariga personer och tidplaner. De första resultaten ska kunna ses redan till sommaren och framför allt i höst.

 

Hinderlöpningar drar mest spel

De bästa hinderlöpningarna i Storbritannien drar till sig mer spel än de största slätlöpningarna. Det visar en topp 20-lista avseende spelbolaget Coral betting shops 2015. I topp ligger Grand National (Aintree) och tvåa är Chelten-ham Gold Cup. På tredje plats kommer Epsom Derby. Av de tio främsta i listan är sju hinderlöpningar!

 

Lycka till Josefin Landgren

På fredag hålls den stora Darley Award-tillställningen i Hollywood. På plats finns Josefin Landgren som är nominerad i kategorin bästa Lady Amateur Jockey.
 
 

Liknande inlägg

Kommentera

Publiceras ej