Vem blir historisk vinnare på Bro Park

Bro Park 1 juni: Det första amatörloppet på nya huvud-stadsbanan Bro Park har samlat 13 startanmälda hästar. Loppet gäller Börjes Champion ARK Cup avd. 3. Dagen till ära får segerryttaren – förutom Börjes presentkort om 800 kr – även en litografi av Bengt Böckman. Vem blir den historiska segerryttaren?

Det kommer inte att ridas någon amatörlöpning på den stora premiärdagen den 19 juni och inte förrän den 19 juli blir det en vanlig amatörlöpning. Veckan dessförinnan den 12 juli ska det ridas två lopp för de kvinnliga ryttarna i Longines World Fegentri Championship. Sammanlagt har det skrivits ut 21 amatörlöpningar på Bro Park i år. 

 

 

På nya poster

Inför premiärdagen på Bro Park presenterar Svensk Galopp ommöbleringar i sin funktionärsstab på huvud-stadsbanan. Mikael Lundkvist ska kombinera sin nuvarande befattning som måldomare med att även vara tävlingsledare. Ny ordförande i den lokala galoppdom-stolen blir Björn Eklund (72), SG:s tidigare general-sekreterare. Han är för övrigt även ledamot av Svensk Galopps galoppöverdomstol. Dessa dubbla uppdrag får anses vara klart oförenliga med tanke på förtroendet för galoppsportens dömande organ. En anledning till att flera funktionärer lämnar sina befattningar uppges vara miss-nöje med arvodet och arbetsvillkoren.

 

Schweizisk seger i ryttarinneserien

Astrid Wullschleger vann söndagens lopp i HH Sheikha Fatima Bint Mubarak Ladies World Championship i Rom i går. Danskan Rikke Bay Torp kom sjua av tio. 

Övrevoll 26 maj: För ett par veckor sedan förutspåddes det i ARK Galopp Nytt nr 19 att första segern för Karolin Pettersson skulle komma inom kort. Och i torsdags var det inget snack om saken. Ensam i ledningen från start till mål ombord på norsktränade Most Wanted över 2400 m och seger med sex längder. Philip Scott Sönsteby på Nataniel ledde klungan större delen av loppet och höll till andraplatsen även om Sabine Langvad på Minas Titith kom allt närmare.

 

Över 500 gäster från 81 länder deltog i den sjunde upp-lagan av World Arabian Horse Racing Conference (WAHRC) som hölls i Rom i förra veckan. ARK:s repre-sentant Mimmi Jarl sammanfattar så här:

- Givande vecka och bra ordnat event. Mycket konferen-ser, många bra diskussioner och synpunkter. Deltog även i IFAHR:s årsmöte (int arabgaloppen). Har snappat upp idéer och mycket annat jag kan ta med mig och använda hemma. Den konferenssession som var mest intressant var ”Future of Arabian Racing” med bl.a. ägaren av galoppbanan Santa Anita Richard Lancaster och arrangören av eventen på Oscarsteatern i  Hollywood Ed Murphy. Lancastersade att istället för att konkurrera med fullblodsgaloppen ska man samarbeta med den. 
 

Årets svenska löpningar som ingår i amatörernas världscup – Longines World Fegentri Championship – kommer att ridas på Strömsholm den 11 juni (Gentlemen) och på Bro Park den 12 juli (Ladies).

Till dessa löpningar bjuds det in ett antal utländska ryttare. Utöver dessa utländska ryttare ges möjlighet till svenska ryttare att delta om antalet startanmälda hästar medger det. Medlemskap i ARK är ett krav. Startanmäld svensk ryttare ska vara beredd att avstå från sin ritt till förmån för utländsk ryttare om dennes häst stryks.

Enligt propositionen kommer hästarna att lottas. Hänsyn kan tas t.ex. så att inte den lättaste ryttaren lottas på hästen med högst vikt.

Tränarbonus betalas ut med 3.500 kr (2.000-1.000-500) till tränarna av de tre främst placerade hästarna med inbjudna ryttare.

Till Strömsholm har följande ryttare bjudits in, om så behövs kommer fler ryttare att bjudas in.

Ryttare/Nation Ant segr Vikt   
Jindrich Fabris/Tjeckien 15 59 kg
Guilain Bertrand/Frankrike 27 56 kg
Vinzenz Schiergen/Tyskland 54 57 kg
Ignacio Melgarejo Loring/Spanien     5 58 kg
Philip Scott Sönsteby/Norge 14 64 kg
 

Några av ryttarna är intresserade av att rida i fler löpningar. Svenska ryttare som kan komma i fråga är Daniel Wirenstål, Kim Stern och Elliot Öhgren. För mer information om ryttarna kontakta Hans Engblom, 073-646 7644.


Jägersro 25 maj: Elin Ahlin vann tre segrar på kort tid 2010-2011 i sadeln på familjehästen Son of Sky. Efter det har hon jobbat som arbetsryttare i Australien, Nya Zee-land och Frankrike. Tillbaka i Sverige gjorde hon come-back på Täby den 5 maj, och nu i andra ritten är hon till-baka i vinnarcirkeln på 10-oddsaren Outlaw Pete som vann överlägset med åtta längder.

Det blev desto hårdare i kampen om andraplatsen med fyra ekipage på samma tid. Det blev ytterligare två Täby-ryttare främst genom Elliot Öhgren (Turn The Page) och Therese Karlsson (The Olympus Man). 

Eftersom Wendescupen – avd 1 som ursprungligen skulle ha ridits den 24 april ställdes in kommer även amatör-löpningen den 2 november att ingå i serien.


Italiensk Fegentritrippel i Rom

Rom 22 maj: Tre icke-nominerade italienska ryttarinnor var först i mål i Fegentriloppet på banan Capanelle i Rom på den italienska Derbydagen i söndags. Bäst av de nomi-nerade ryttarna var fjärdeplacerade Virginia Drexler från Ungern. Danskan Sabina Gammelgård kom femma och sexa var Silja Stören från Norge. Josephine Chini kom först på nionde plats av elva startanden.

Jag tycker jag gav min häst en fin resa invändigt och han fick alla chanser. Tyvärr svarade han inte. Kan väl tilläggaatt han var näst minst betrodd i programmet, kommenterade Josephine Chini.

Efter åtta löpningar i årets Longines Champion Fegentri Championship Ladies är ställningen följande:Göteborg Galopp 22 majEfter nio ridna hinderlöp-ningar 2016 har Niklas Lovén tagit ledningen i ryttarnas championatkamp. Hans fjärde årsseger på nio ritter kom ombord på tjeckimporten Fantastic Light, en häst som i sitt forna hemland redan segrat i en steeplechaselöping. Nu gällde det häcklöpning och det spelade ingen roll. Trots ett par små missar i hindertagningen vnnn han med en halv längd. Tvåa kom Force Group (Lewis Davies) som nu gjort två mycket stabila insatser som frontrunner.

Kamratskap och tävlingsanda är två värdegrunder som omnämns i det internationella amatörryttarförbundet Fegentris stadgar. Bilden ovan från HKH Prinsesse Benediktes Aerespraemie på Klampenborg i lördags sym-boliserar med all tydlighet detta. Loppet vanns av Yasmine Nilsson efter strid med Nathalie Johnsson, och båda red hästar som tränas av Sandra Larsen i Hörby.