Bro Park 8 november. Förra championryttaren på både slätt och hinder Josephine Kelly vinner inte så ofta numera som ryttare. Hon satsar mer på en karriär som tränare och har i år sadlat ut hinderlöftet Hat Parade till två häcksegrar.

Segern på Too Frisky på Strömsholm 2015 var faktiskt hennes senaste ryttarseger då hon red till start på 21-oddsaren Chipoftheoldblock, vars bästa resultat på åtta starter var en tredjeplats i december 2014. Men i ett lopp där fronthästarna inte höll ända in i mål blev det säker seger med halvannan längd. Tvåa kom Daniel Wirenstål på favoriten Gobertier och trea Melissa Juneskans som återigen gjorde en lovande ritt, denna gång på familje-hästen Reglissé. Första segern kommer snart!

Poängmässigt innebar resultatet i Börjes Champion ARK Cup avd. 13 ingen förändring i toppen av rankinglistan. Fortfarande leder Nathalie Johnsson och har i praktiken redan vunnit årets ryttarserie. Enda hotet utgör norskan Ina Veronika Toverud som för slutseger måste vinna både avd. 14 på Jägersro nu på söndag och sedan finalen med dubbla poäng på Bro Park den 4 december. Dess-utom förutsätter det att Nathalie Johnsson tar högst tre poäng i dessa två löpningar. 

 

Fegentris ordförande sedan år 2007 Nathalie Bélinguier har meddelat att hon inte ställer upp för omval vid det kommande årsmötet som ska hållas den 18 mars 2017 i Gent i Belgien.

Hon tillkännagav detta för styrelsen vid fredagens styrelsemöte som hölls i France Galops lokaler i Paris och i går måndag meddelade hon detta skriftligt till Fegentris alla medlemsländer.

Det verkar också som att ytterligare fyra av styrelseleda-möterna inte ställer upp för omval. De tre som kandiderar för omval är Paul von Schubert (Tyskland), Don Yovanovich (USA) och nyhetsbrevets redaktör.

Under Nathalie Bélinguiers tio år som ordförande har Fegentri tecknat ett femårigt sponsoravtal med urtill-verkaren Longines som förbättrat de ekonomiska förut-sättningarna för genomförandet av mästerskapsserierna. Sponsormedel fördelas på medlemsländerna i förhållande till hur många inbjudna utländska ryttare som erbjuds ritter i Fegentriloppen.

Nathalie Bélinguier har också arbetat fram så att the Latin American Organization for the Promotion of Thorough-breds (OSAF) har valts in som medlem i Fegentri vilket möjliggör att det årligen rids ett lopp för ryttarinnor i olika sydamerikanska länder. Årets lopp i Rio de Janeiro (Brasilien) vanns av Josephine Chini och nästa år blir det ett Fegentrilopp i Chile.

Efter förra generalsekreteraren Susanna Santessons bort-gång påsken 2015 och den förskingring av federationens medel som uppdagades har Fegentri reorganiserats i flera avseenden.

Problem eller utmaningar som den kommande styrelsen har att lösa blir att få fler ryttare till mästerskapsserierna för manliga ryttare på slätt och hinder (mixed manliga och kvinnliga ryttare) samt att förbättra relationen till Storbritannien och Irland.   

Frankrike. Årets sista hinderlopp för Fegentriryttarna reds i lördags på banan Fontainebleau strax syd om Paris. Till följd av de franska tränarnas ovilja att sätta upp utländska ryttare var samtliga nio ryttare franska. Loppet vanns av icke-nominerade Maxime Denuault som var Fegentrichampion år 2014. Liksom ifjol  blir Gonzague Cottreau hinderchampion.

Tävlingsdagen skulle egentligen ha ridits på banan Compiegne men på grund av omfattande renovering, som ska vara klar i mars 2017, reds löpningarna alltså i stället på Fontainebleau. Dagens huvudlöpning var en Cross-Countrysteeplechase över 6.000 m som ingick i Crystal Cup-serien.

     En svensk koppling på Fontainebleau var att en av banans   

     officiella företrädare (Commissaires des Courses)  Nicole    

     Braem är gift med svensken Gunnar Nordqvist. Hans far        

     och farbror var de på sin tid framgångsrika uppfödarna   

     Hans och Knut Nordqvist i Svedala.

 

Jägersro 13 november. Efter att tidigare ha vunnit på Göteborg Galopp, Täby Galopp, Övrevoll och Klampen-borg var det egentligen bara helt i sin ordning att Charlotta Ericsson nu också vann på Jägersro. Med segervapnet IKC Kick Back ledde hon från start till mål. Detta var hennes tredje årsseger och totalt den elfte. Melissa Juneskans kom tvåa på Augustinian och trea var debutanten Jessica  Wadst på Clauses Angola. 

Abu Dhabi. Så är den då till ända, årets storslagna Sheikh Mansoor Festivalen. Med två dagars intressant galopp-konferens och finallöpningar, Gala Dinner och mycket annat, mingel och kontaktskapande inte minst. Det är bara att hålla med de inlägg som spridits på sociala medier, tack för i år och hoppas vi ses där igen nästa år.

Från ARK:s sida ser vi fram emot att få rikligt med inbjudningar till löpningarna i Ladies-serien 2017 så att vi kan skicka så många representanter som möjligt.

 

Kommentera

Publiceras ej