Det är ett fullspäckat program som väntar alla deltagare i Sheikh Mansoor Festivalen i Abu Dhabi den här veckan. Liksom tidigare år tar två dagars galoppkonferens och söndagens finaltävlingar störst utrymme.

Sverige har liksom förra året två deltagare i finalen av HH Sheikha Fatima Bint Mubarak Ladies World Cham- pionship, Yasmine Nilsson och nyblivna jockeyn Malin Holmberg som ersätter Jhannah Stolt (gravid).

Andra ARK-ryttare som deltagit i ryttarserien och bjudits in är Elin Rödjare och Nathalie Johnsson. Från ARK deltar även vice ordf. Anna Öhgren. Vidare har proffsryttarna Fanny Olsson och Rebecca Colldin bjudits in. 

Jägersro 2 november. Yasmine Nilsson har haft det motigt på svenska banor i år. Inför onsdagen hade hon som bäst tagit tre andraplatser på 15 ritter. Men i sadeln på Magic Intenzo, som hon tidigare i år ridit till seger på Klampenborg, tog hon sin första årsseger på svensk mark. Skönt psykologiskt sett inte minst inför denna veckas finalritt i Abu Dhabi.

Målfotoslagen på Jägersro var Therese Karlsson på favoriten Redcoat och trea kom danskan Rikke Bay Torp på Eesti Poeg. 

 

Amatörryttarnas betydelse för sporten

Så här skrev Nadja Bellander i Veckans Galopp och Svenska Galoppsportens Kalender nr 4/1990

Vad vore galoppsporten utan de hängivna amatörerna?

Amatör. Ordet används ofta i en nedlåtande ton för att beskriva någon som inte riktigt behärskar sitt utövningsområde. Detta är dock att generalisera grovt, och vad beträffar själva ordet amatör så kan det härledas till latinets amator, som betyder älskare, eftersom vederbörande utför sin syssla av kärlek till den och inte för levebrödets skull.

I artikeln som följde presenterade Nadja Bellander tre då aktiva kvinnliga amatörryttare som hade litet olika bak- grund; Eva Dalbark (27 år, sekreterare), Jenny Jonsson (20 år, hästskötare) och slutligen Vanja Sandrup (22 år, studerande).

Nyhetsbrevet följer i dag upp vilken relation dessa tre personer har till galoppsporten i dag.
Eva Dalbark slutade rida för flera år sedan men är högst aktiv inom galoppen som styrelseledamot (skattmästare) i ARK och volontär på Strömsholm. Hon har varit andels- ägare i flera Riksgalopphästar och så är hon förstås mamma till lärlingen
Andreas Tapia Dalbark.

Jenny Jonsson, som år 1990 arbetade hos tränare Henry Meisel på Hägerneholm, flyttade till USA för åtskilliga år sedan. Hon var arbetsryttare i flera år men fick inte tillbaka motivationen efter en olycka 2007 och slutade rida 2009 innan hon fick barn 2010. Hon har studerat folk- hälsa och zoologi vid olika universitet i Kalifornien.

Mer känd är Vanja Sandrup. Hon bytte status från att vara amatör till lärling hos Fransisco Castro och tog totalt 45 ryttarsegrar. Hon är sedan flera år etablerad proffstränare på Jägersro och har hittills tagit 216 tränarsegrar. Största tränartriumfen är segern i Oaks år 2015 med Obrigada 

 

Elliot Öhgren oplacerad i Rom

Italien. Tysken Vinzenz Schiergen vann söndagens Fegentrilöpning på Capannelle-banan i Rom närmast före hemmaryttaren Antonio Ferramosca. Elliot Öhgren kom sist av sex startanden. De manliga Fegentriryttarna rider närmast i Oman den 19 november och därefter två finallöpningar i Qatar den 14-15 december. 

 

Kommentera

Publiceras ej