Göteborg Galopp 29 oktober. Något oväntat tog Henrik Engblom en ryttardubbel då hindersäsongen avslutades med två häcklöpningar på Göteborg Galopps extra täv- lingsdag. Först red han sin gamle kompanjon Omoto Sando till seger i Ormus Memorial och sedan vann han en novishäcklöpning på hinderdebutanten Hightower.

Tre hästar hoppade de två sista hinderna mer eller mindre i bredd i Ormus Memorial och Omoto Sando, som oftast försöker att skaka av sig motståndarna innan och kan ha svårt att svara när han angrips på upploppet, lyckades denna gång svara upp och vinna med en längd. Tvåa kom Torres (Christopher Roberts) och först på tredje plats kom favoriten Calvados (Niklas Lovén).

Blooming Meadows (Shane Quinlan) flydde undan i novishäckloppet och hade en betryggande ledning med tiotalet längder i slutsvängen. Men Hightower arbetade sig allt närmare och när Blooming Meadows missade på sista hindret stormade Hightower fram till seger och gav Tobias Hellgren en välförtjänt tränarseger. Trea i mål var Fantastic Life (Niklas Lovén). 

Niklas Lovén tog sitt 16:e championat Tio gånger har Niklas Lovén varit landets segerrikaste hinderryttare oavsett status. Sedan han blev proffsryttare år 2002 har han tagit åtta championat och dessförinnan hade han tagit åtta championat som bäste amatörryttare. Daniel Wirenstål är årets bäste amatörryttare på hinder. 

 
 

Att som Niklas Lovén rida i front större delen av loppet i en Cross Country-steeplechase över 5200 m med alla dess svängar och olika hindertyper som ska hoppas är ur svenskt perspektiv mer än en prestation, det är en helt annan dimension inom galoppsporten än att rida en vanlig slätlöpning. 

 
 
 

Bro Park 25 oktober. Norskan Ina Veronika Toverud har ett imponerande resultat i Sverige. På sex ritter har hon på kort tid tagit tre segrar, en andra, en tredje och en fjärde plats. Hon har avancerat till femte plats i kampen om årets ryttarchampionat. Fortsätter hon på samma sätt ser hon ut att kunna utmana Nathalie Johnsson.

Det reds två amatörlöpningar i tisdags på Bro Park. Först ut var sex arabgaloppörer. Något oväntat segrade spanske gästryttaren Marcos Carmena Garcia på W Catchcash. Tvåa kom Josephine Chini på favoriten Ghallab som var ute efter sin tredje raka segern i just detta lopp.

I loppet med tio fullblodshästar tog Diana Svensson ledningen på Awesome Delight och höll sedan till tredje- platsen. Ina Veronika Toverud på segraren Tomhid och Melissa Juneskans på måltvåan Reglissé avvaktade båda långt bak i fältet och hade långt fram till ledaren i svängen men spurtade bäst och var främst i mål. 

 

Hinderdramatik på Blommeröd

Blommeröd 24 oktober. Niklas Lovén såg ut att gå mot en säker seger på Moss Cloud i steeplechasen St Eriks Pris. Men Moss Cloud bröt ut vid sista hindret och förde med sig Force Group (Henrik Engblom) som hoppade genom infångaren. Segern gick till Daniel Wirenstål på Jungleland. Sedan blev det dubbelt norskt genom stall- kamraterna Well Fitted (Kevin Parkin) och Monfalcone (Christopher Roberts). Årets två tävlingsdagar på Blommeröd har visat att banan är ett fullgott komplement så länge det saknas hinderbanor på Bro Park. 

 
 

ARK:s Höstmöte på Jägersro

I år verkar det glädjande nog finnas ett så pass stort intressse bland medlemmarna i Skåne att styrelsen inom kort kommer att kalla till Höstmöte på Jägersro söndagen den 20 november preliminärt kl. 11.00.

Josephine Chini trea i Österrike

Hemmaryttaren Hana Jurankova vann onsdagens Fegentrillopp på banan Magna Racino i Österrike och har därmed säkrat slutsegern i årets Longines World Fegentri Championship. Josephine Chini kom trea och har en teoretisk chans att bli slutlig tvåa. Silja Stören var tvåa. 

 

Jägersro 19 oktober. 16-åriga Sofia Presits har inlett sin karriär som amatörryttare på bästa möjliga sätt. I ons- dags tog hon sin andra seger på bara sex ritter. Seger- receptet var ledning från start till mål.

- Julia (storasyster) sade åt mig att ta ett par längder direkt efter start och sedan bara gå, sade Sofia Presits i segerintervjun. Det gick kanske litet fort i början men det höll ända in i mål.

Segerhästen Clauses Monsieur, som var minst spelad i sexhästarsfältet, hade tidigare startat tio gånger utan att ha varit bland de tre främsta. Efter långt uppehåll och tränarbyte var det nu en annan häst som beträdde banan. Tvåa kom Silja Stören på Mr Metallica och trea William Segovia på Ikarostech som länge höll platsen närmast ledaren.

Norsk hinderchampion för femte gången

Övrevoll 20 oktober. Henrik Engblom på Mr Ascot- ägda Varennes tog en lätt seger med sex längder i Novisehekke Finale med 95.000 norska kronor till vinnaren. Det var hästens andra seger på 19 starter. Den första segern togs i enda starten som tvååring 2013. Som treåring var Varennes tvåa i Derby Trial på Jägersro som målfotoslagen av Hat Parade och kom sexa i Derbyt. Då stod Fredrik Reuterskiöld för träningen och sedan tre månader tillbaka är det norrmannen Are Hyldmo.

I sin häckdebut var Varennes knappt slagen av El Gran Mago (Christopher Roberts) och det var dessa två det handlade om även i häckfinalen. På fjärde plats kom Hat Parade (Niklas Lovén). Segern innebar att Henrik Eng- blom tog sitt femte norska ryttarchampionat på hinder. Tidigare har han vunnit 2008, 2011, 2014 och 2015.

Med högklassiga slätloppshästar som Varennes, El Gran Mago och Hat Parade vilka skolats in för en hinderkarriär ser det ljust ut för skandinavisk hindersport. 

 
 
 

28-åriga Therese Gustafsson byter status från amatör- ryttare till att bli lärling hos Catharina Vång.
Hon har ridit som amatör i två perioder. Först red hon som tonåring (med efternamnet Drommert) åren 2003- 2007 och efter ett nio år långt uppehåll gjorde hon come- back den 3 juli 2016. Hon har totalt ridit 108 löpningar och tagit tio segrar, varav en i år på Wild Tobacco. Hon vann ryttarserien ARK Håkan Cup år 2004. Hon har i övrigt skrivit in sig i ARK:s historiebok genom att vinna Prix de l ́ ARK på De Vito, Silverstöveln på Zalazi och Måns Alexanderson Memorial på Surfing Bird. 

 

Silja Stören vann efter frontritt

Övrevoll 20 oktober. Trots utvändigt startspår syntes Silja Stören omgående i ledningen på Wide Ranging. Ina Veronika Toverud på Initittowinit försökte angripa vid ingången till upploppet men kom aldrig närmare ledaren än en längd. Alltså två svenska hästar först i mål.

Historisk Svensk Galopp-helg

På lördag håller Svensk Galopp höststämma på Happy Tammsvik i närheten av Bro Park. Mötet börjar kl 13 och beräknas pågå i två timmar. En av beslutspunkterna gäller ändring av SG:s stadgar som det nu ska beslutas om för andra gången. Informationspunkter är Bro Park, rapport från förstudiearbetet Framtidens Galoppsport i Skåne och öppna ärenden sedan tidigare.

Efter höststämman och med fortsättning på söndag f.m. hålls det sedan för första gången förtroenderåd där SG:s styrelse och ledande tjänstemän, SG:s fullmäktigeleda- möter och valberedningen deltar.

Josephine Chini rider i Österrike
På onsdag rider Josephine Chini en Fegentrilöpning på banan Magna Racino i Österrike.