Bro Park 16 oktober.Nio hästar har startanmälts till SM för Amatörryttare. Två av ryttarna kan vinna SM för andra gången. Daniel Wirenstål vann SM år 2012 på Linus och förra året segrade Elliot Öhgren på Mocacha. I år rider de Mykita resp. Red Hot Chili.

Det är svårt att få alla nöjda. Kvalificeringskravet för ryttarna har i år ändrats efter tidigare framförda syn-punkter men även årets proposition har väckt diskussion. Frågan gäller i vilken utsträckning ryttarna ska få utnyttja full viktlättnad i en Mästerskapslöpning. 

Josephine Chini reser till Zürich i Schweiz för att till-sammans förra årets manliga Fegentrimästare Gonzalo Pineda Carmena från Spanien besöka urtillverkaren Longines huvudkontor och museum den 24 oktober. På muséet finns det vandringspris där Josephine Chinis namn numera finns ingraverat. 

 

Fortsatt högt antal startanden

I skrivande stund har 42 av årets 56 utskrivna amatör-löpningar ridits. I genomsnitt har det startat 8,7 hästar per löpning. Det är något lägre än för helåret 2015 då start-frekvensen var 9,0.

På Täby Galopp/Bro Park har startfrekvensen varit 9,5. På Jägersro är startfrekvensen i amatörlöpningar 8,2 och här ser man ett samband mellan låga prissummor och få startanden, eller så är det så att det inte finns hästar i den kategorin som propparna vänder sig mot.

En titt i årets resultatlistor visar att åtskilliga löpningar ridits med små startfält generellt sett. Ovanligt många löpningar öppnas vid startanmälan. Det har dessutom  gjorts osedvanligt många ändringar i redan publicerade propositioner vilket tyder på att propparna inte varit anpassade efter det befintliga hästbeståndet.          

Av HE 

Klampenborg 8 oktober. Loppets enda manliga ryttare Lucas Olsen på Miss Else dirigerade tiohästarsfältet från start. Rikke Bay Torp på Clauses Angola som legat tvåa gick till attack en bit in på upploppet och höll sedan undan. Lea Olsen på favoriten Sir Walter spurtade starkt  från en undanskymd plats till andraplatsen slagen med tre längder. Det blev därmed två svensktränade hästar först i Danskt Mästerskap för Amatörryttare.

 

 

Nyhetsbrevet rättar

Det blev en förvirrad mening i det förra nyhetsbrevet i notisen om Ina Veronika Toverud och hennes seger i Börjes Champion ARK Cup avd. 12. Det är rätt att hon vunnit avd. 11 på Otama Obama och avd. 12 på Tomhid men Tomhid reds av annan ryttare (Malin Holmberg) vid sin seger på Bro Park veckan tidigare.

 

Kommentera

Publiceras ej