Jägersro 22 september. Norskan Silja Stören rider ofta till front direkt och så gjorde hon även i torsdagens Börjes Champion ARK Cup avd. 11 över 1200 m ombord på Impala.

Men på målrakan fick hon först släppa ledningen till Nathalie Johnsson på Dorothy Hill och sedan kom landsmaninnan Ina Veronika Toverud på Otama Obama litet längre ut i spåren och avgjorde. Segermarginalen skrevs till en halv längd. På fjärde plats kom Louise Arnshed på Zeeran, som nu gjorde sin 98:e start.

Ina Veronika Toverud, som nu tog sin tredje seger, red ponnygalopp som yngre. Hon har därefter arbetat i Australien hos bl.a. tränaren Anthony Cummings. Hon siktar på en framtid som lärling.

Genom andraplatsen sitter Nathalie Johnsson i tämligen ointagbar ledning i ryttarserien. Hon har 71 poäng mot 28 för andrarankade Josephine Chini. Men det återstår fyra avdelningar och i finalen delas det ut dubbla poäng så i och för sig kan fortfarande mycket hända. 

Kontantlöst totospel på Bro Park

Svensk Galopp meddelar att det i samarbete med ATG tävlingsdagarna den 28 september och 5 oktober på Bro Park kommer att genomföras en försöksverksamhet att inte använda kontanter i spelkassorna. Kortbetalningar accepteras precis som tidigare. Spelvärdar kommer att finnas i området kring spelkassorna.

Banspelet är i och för sig en mindre del av det spel som omsätts en tävlingsdag. Men det riskerar att bli ännu mindre genom detta ingrepp i möjligheterna att spela, och kan påverka intresset för galoppsporten totalt sett i negativ riktning.

Svensk Galopp räknar med ett stort antal besöksgrupper under hösten och vintern på Bro Park. Det lockas t.ex. med en Tjejkväll den 25 oktober. För att inte tala om storloppsdagen den 16 oktober. Nya besökare är säkert villiga att spendera ett par hundralappar på spel. Hur ska dessa engångsbesökare på ett enkelt sätt kunna spela och få med sig eventuell vinst hem efter tävlingsdagens slut eller kunna fira sin spelvinst i glada vänners lag med en flaska vin inhandlad för spelvinsten?                   

Här har Svensk Galopp/ATG en uppgift att lösa. 

Av HE      

Dronning Lea Olsen är tillbaka

Klampenborg 24 september. Danmarks sedan flera år tillbaka bästa amatörryttare Lea Olsen gjorde för tre veckor sedan comeback efter sittt barnafödande. Då blev det en målfotoförlust i sadeln på Smartinblack. I sin fjärde ritt red hon nu Smartinblack till seger i en kniv-skarp uppgörelse där det skilde nos-hals-hals mellan de fyra första i mål. Tvåa blev Rikke Bay Torp på Validus och trea kom Linda De Bie Feldmann på Reel Quest.

Övrevoll 23 september. Silja Stören på Wide Rangingtog omgående hand om täten och hade flera längders ledning på bortre långsidan. Vid ingången till upploppet bröt Malvado (Ina Veronika Toverud) som då låg tvåa ut flera spår och generade ett par medtävlare. Nora Hagelund Holm på Bellezza Scuro berördes inte av detta och kunde ostörd utmana ledaren. Upploppets andra del blev en duell som Bellezza Scuro vann med en halv längd. Malvado spurtade upp sig till en tredjeplats.

Det var första årssegern för Nora Hagelund Holm på hemmaplan. För två månader sedan vann hon en löpning i Fegentri World Cup of Nations på Parx Racing i USA.

 

Norsk ryttarinna bäst på svensk häst

Övrevoll 15 september. Amatörloppet vanns av svensk-tränade Borzakovski som för dagen reds av Frida Valle Skar. Det var hennes första seger. Tvåa, besegrad med en halv längd, kom Emilie Finckenhagen på Reckless

Strömsholm 24 september. Den extra tävlingsdagen med två steeplechaselöpningar bjöd på fin propagande för hindersporten. I Gyllene Hästen tog hemmahästen Moss Cloud en mycket populär seger. Ryttaren Niklas Lovén fyllde dessutom år dagen till ära. Ägaren Wille Quist (Qwintus-Quintus HB) hade amatörtränarlicens i flera år och tillhörde eldsjälarna i Strömsholmsgänget innan han blev rullstolsbunden. Tvåa, bara huvudet efter, kom Apocal (Kim Stern). Det blev dubbelt norskt i Sorrento Novis-steeplechase genom Lady Dylan (Christopher Roberts) och Well Fitted (Kevin Parkin). 

Tyskland. Galoppbanan i Mannheim var värd för tre Fegentrilöpningar i går, två på slätt och en steeplechase. Först ut var de manliga ryttarna på slätt och här tog Elliot Öhgren en hedrande femteplats på fältets minst spelade häst. Eric M Poretz från USA segrade med två längder före tysken Vinzenz Schiergen. Åtta hästar startade.

De kvinnliga ryttarnas löpning vanns av Sarah Schaffer från USA. Josephine Chini kom sexa och norskan Silja Stören kom sist i tiohästarsfältet. Ungerskan Hana Jurankova kom genom en femteplats upp i 177 poäng och delar nu ledningen med fransyskan Lara Le Geay. Josephine Chini har en ganska klar tredjeplats med 151 poäng och hotas närmast av Larissa Biess från Tyskland som har 127 poäng. Tre löpningar återstår att rida.

Fransmannen Gonzague Cottreau vann steeplechasen.
 
 

Jan Kökeritz har gått ur tiden

ARK-medlemmen Jan Kökeritz (74) har avlidit efter en längre tids sjukdom. I yngre dagar var han en hängiven amatörryttare och red sin första löpning på Ulriksdal som 16-åring år 1958. Han red sammanlagt ett 20-tal slätlöp-ningar. Han har under mer än 20 år gjort ett ovärderligt jobb som klubbens revisor och ekonomisk rådgivare i den mån det behövts.

 

 

Bro Park 20 september.Det svänger omponnygalopp-ryttarna. För andra veckan i rad vanns amatörloppet på Bro Park av en 15-årig ponnygaloppryttare. Förra veckan vann Emma Nordin i sin debut som amatörryttare, i tis-dags tog Sofia Presits sin första seger i fjärde ritten.

Tisdagens amatörlöpning var tillägnad Britta Strokirk som var en av landets mest framgångsrika kvinnliga tränare med mängder av storloppssegrar. De två ledar-hästarna inledningsvis satte upp ett högt tempo vilket underlättade för hästar som kom bakifrån. Vid upp-loppets början hade Sofia Presits kommit i tätposition på 10-oddsaren Mirror Lad som sedan tycktes få en extra växel och försvann iväg till seger med åtta längder.

Tvåa kom Emma Nordin på familjens nyinköpta 38-oddsare Zoe the Princess. Trea en halv längd därefter kom Therese Karlsson på favoriten Royal Approach. Den minnesgode minns att förra gången Mirror Lad segrade var på Strömsholm 2015 till 20 gånger pengarna. Då red Dina Heggum. Det är alltså gräs som gäller.

Ryttarutbildning med Fredrik Johansson

Svensk Galopp har engagerat championryttaren Fredrik Johansson att hålla i utbildningen av amatörryttare och lärlingar. Redan nu på onsdag den 28 september ska han hålla genomgången efter amatörloppet på Bro Park och ha kurs för amatörer, lärlingar och unga jockeys. Tanken är att han var sjätte vecka kommer att ha träning på de mekaniska galopphästarna, balans och styrketräning samt genomgång av löpfilmer. Motsvarande kommer att hållas på Jägersro. På privat initiativ har Fredrik Johansson redan hjälpt flera ryttare på Jägersro den senaste tiden.
 
 

I anledning av de två olyckorna på Göteborg Galopp i söndags skrev Josephine Chini nedanstående i sin ATG-blogg om den alltid överhängande risken att olyckor kan inträffa och inträffar i galoppsporten.  

”Varför fortsätter man då? Vi har alla gemensamt att vi älskar hästarna och sporten, det är en passion och en livsstil. Galoppen är en sport som är spännande. En häst som galopperar i 60-70 kilometer i timmen är en enorm adrenalinkick både för publik och jockey.

Gemenskapen är en annan faktor. Hästägaren, tränaren, arbetsryttaren och jockeyn måste jobba tillsammans. Vi brinner för det vi gör, 365 dagar om året.”

Efter fyra löpningar i Budapest och Bratislava den 10-11 september blev slutställningen i European Championship for Amateur Lady Riders 2016 enligt listan nedan.

Ifjol då Nathalie Johnsson vann hade hon samma antal poäng som Yvonne Donzé men det blev svensk seger tack vare att Nathalie Johnsson hade två segrar och Yvonne Donzé en seger. I år var det schweiziskans tur att vinna. På sjätte plats kom svenskan Amanda Zetterholm som red för Frankrike. Norskan Thea Hofossaeter som vann EM år 2013 kom sist av elva deltagare i år. 

Plac/ryttare/Land                            Poäng

1. Yvonne Donzé/Schweiz              61 p 

2. Nathalie Johnsson/Sverige      44 p

3. Jeannie Cook/Irland                    42 p

4. Tereza Grbavcicova/Tjeckien      37 p

5. Amie Waugh/Storbritannien        36 p

6. Amanda Zetterholm/Frankrike     35 p

 

Hinderlöften vann i Göteborg

Göteborg Galopp 18 september. Det reds två häcklöp-ningar i söndags. Maidenhäcken slutade inte oväntat i en duell mellan El Gran Mago (Christopher Roberts) och Darjeeling (Niklas Lovén) som den förre vann. Sedan vann toppviktade Lindenthaler, åter Christopher Roberts i segersadeln, klart före mångåriga championhästen Omoto Sando som för dagen reds av Daniel Wirenstål.

Jägersro 13 september. Kvällens amatörlöpning, som ingick i Wendes Cup-serien, reds över 2400 m. Direkt från start red Josephine Chini till front på favoriten Aithusa och dirigerade sedan loppet. Kate Alvesparr på Maxillaria avvaktade i kön inledningsvis men ökade farten på bortre långsidan för att sedan gå upp utvändigt om ledaren i slutsvängen.

Halvvägs in på upploppet var striden över och Maxillaria vann med en dryg längd. Sin Miedo, riden av Ida Carlsson, låg länge strax bakom ledaren och höll bra till en tredjeplats. Det var årets femte seger för Kate Alve- sparr varav tre har tagits i Sverige. 

 

Det hettar till i championstriden

Efter segern för Kate Alvesparr på Jägersro i går har det hettat till ordentligt i championstriden på slätt. Nathalie Johnsson är ensam om att ha fyra segrar men hon uppvaktas nu rejält av Josephine Chini och Kate Alvesparr

Följ med på medlemsresa

ARK planerar att ordna en medlemsresa till någon större galopptillställning utomlands nästa år. Din ”insats” för att få åka fritt är att du ställer upp som galoppvärd på Bro Park. Det finns ett mycket stort intresse att besöka den nya huvudstadsbanan och Svensk Galopp räknar med flera besöksgrupper under hösten och vintern. Redan nu på tisdag den 20 september behövs det fler värdar. Kontakta Hans Engblom, 073-646 7644, för mer info. 

 

Årets Cupdag: Mer publik, mer spel

Bro Park 11 september. Det kom nästan 50 procent fler åskådare till årets Cupdag på Bro Park jämfört med förra årets Cupdag på Täby Galopp. Det kom 3.240 personer. På totalisatorn omsattes det 9.121.735 kr vilket är drygt sex procent mer än förra årets Cupdag. Det är också den högsta spelomsättningen för Cupdagen sedan år 2008 då det spelades för inte mindre än 13,2 miljoner kronor! Steget dit är ganska långt. 

är ett magiskt tal för Svensk Galopp.

I sin Hörnbergs hörna i juni presenterade Svensk Galopps VD Ulf Hörnberg styrelsens mål att det vid minst sju tävlings- tillfällen per år ska komma mer än 4 000 åskådare.
Hittills i år har det uppnåtts fem gånger; vid årspremiären på Göteborg Galopp, Nationaldagsgaloppen på Gärdet, Strömsholm, invigningen av Bro Park och troligtvis Täbys Tribute Day. För resten av det här året är det inte sannolikt att publiksiffran vid något tillfälle kommer att ligga i närheten av 4 000.
Nästa år finns det ingen Tribute Day eller invigning av Bro Park att luta sig mot. Däremot bör Derbydagen på Jägersro kunna dra en storpublik på mer än 4 000 då det 100:e svenska galoppderbyt ska ridas.

Elliot Öhgren rider i Berlin på lördag

På lördag ska Elliot Öhgren rida en löpning i Longines World Fegentri Championship for Gentlemen på banan Hoppegarten i Berlin.
Den fjärde och sista Fegentrilöpningen i USA, som reds på Delaware Park, vanns liksom de tre tidigare loppen på USA-touren av en icke-nominerad USA-ryttare.
Guilain Bertrand från Frankrike kom tvåa.

Inför loppet i Berlin är poängställningen den att Ignacio Melgarejo Loring från Spanien leder med 111 poäng närmast följd av Guilain Bertrand med 101 poäng. Elliot Öhgren har ett poäng från sin enda ritt i Ostende för tre veckor sedan. Genom att rida i några av årets löpningar skaffar han sig erfarenheter inför nästa år.