I morgon fredag flyger Nathalie Johnsson till Budapest i Ungern. På lördag och söndag ska hon försvara sin titel som bästa amatörryttarinna i Europa i det 26:e European Championship for Amateur Lady Riders.

Mästerskapet avgörs i fyra löpningar, två i Budapest på lördag och två i Bratislava i Slovakien på söndag. Ifjol vann Nathalie Johnsson ett lopp på vardera bana. Hon är Sveriges tredje ryttarinna genom alla tider som vunnit EM. Dessförinnan har Elisabeth Oldengren och Lena Jarvén vunnit.

Fredag kväll är det middag på banan Kincsem Park med lottdragning av hästar. Innan löpningarna på lördag är det sight-seeing i Budapest. På kvällen reser sällskapet med buss till Bratislava. Även här blir det en kort sight- seeingtur på söndag förmiddag.

Elva ryttarinnor från lika många länder deltar. För Norge rider 2013 års EM-vinnare Thea Hofossaeter och fransk representant är svenskan Amanda Zetterholm. 

 

Vem vann Prix de l ́ARK för 30 år sedan?

Amatörloppet på Stockholm Cup-dagen, Prix de l ́ARK, instiftades 1980 av Täbys Galopps dåvarande VD Berndt Tollebäck. Första året loppet reds vann Lennart Sachs på Hillability med Ylva Engblom (då Hellblom) som tvåa på Sleighbells. Roger Hansson, som senare var starter på Jägersro och även ingick i den lokala galopp- domstolen där, kom trea på My Carnation.

För 30 år sedan vanns Prix de l ́ARK av Sofie Winberg på Trailfinder. Tvåa kom Lena Wallén på Abrahams med Ylva Engblom på tredjeplatsen med Electricconec- tion. Lena Wallén var bara tonåring när hennes häst Homosassa vann Triple Crown, dvs. Jockeyklubbens Jubileumslöpning, Derbyt och St Leger år 1984.

Lindenthaler och Christopher Roberts vann igen

Övrevoll 7 september. 8-årige Lindenthaler imponerade vid sin seger i en Maidenhäcklöpning på Göteborg Galopp den 21 augusti. I går tog han en ny seger, åter riden av Christopher Roberts, i ett mer kvalificerat säll- skap i den norska Hekkelöpsserien. Tvåa kom skrällen Cincinnatus och tredjeplacerad blev favoriten Hat Parade (Niklas Lovén). 

Tyskland. Litet i skuggan av de internationella fram- gångar som Niklas Lovén och Josephine Chini hade den gångna helgen ska det även uppmärksammas att Kim Stern tog en tredjeplats på Apocal i Tyskland i söndags. Ekipaget startade i en Seejagdrennen i Quakenbrück med sju deltagare. Loppet vanns av Storm of Swords riden av Paul Johnson och tränad av Christian von der Recke med hals före Strömsholmsbekante Nuevo Leon (Mark Quinlan). Segerpremien var 6.500 euro och Apocal, som var slagen med sex längder, fick 1.500 euro för tredje- platsen. Så här berättar Kim Stern:

- Det var som vanligt en trevlig upplevelse att få rida en Seejagdrennen. Jag fick ett fruktansvärt dåligt språng på sista hindret och tappade flera längder till fronthästarna, annars hade jag helt klart slagits om segern.

 

Vem vann Prix de l ́ARK för 20 år sedan?

I 1996 års Prix de l ́ARK stred Camilla Cervin på Mr Berns och Mikael Tjernström på Dry Sludge om segern. Mr Berns vann med en halv längd. Båda ryttarna är fort- farande aktiva inom galoppen. Förutom att Camilla Cervin träningsrider och är hästägare broderar hon vinnartäcken på löpande band till Bro Park, tidigare Täby Galopp, samt Strömsholm. Efter en framgångsrik period som proffstränare med 44 segrar och 5,5 miljoner kronor i prispengar inkl. bonus är Mikael Tjernström numera ledamot i den lokala galoppdomstolen på Bro Park. 

 

Kommentera

Publiceras ej