Bro Park 5 april. Precis som vid segern den 19 mars var det ledning från start till mål som gällde för Emma Nordin på Rossmos Secret. Segermarginalen till tvåan Elliot Öhgren på The Penny Horse blev hela nio längder. Desto kortare var sedan marginalen till trean Hannah Persson på Sibenik, ett huvud. Detta var Emma Nordins fjärde seger på sju ritter. Ett högst anmärkningsvärt resultat.

Ord och inga visor
Ville Forsbrand, tidigare Europatourspelare i golf och nu konsult som företagscoach, har på uppdrag av Svensk Galopp (SG) gjort en intervjustudie med landets professionella galopptränare. Hans rapport heter ”På väg mot den populäraste hästsporten?”

45 (79 %) av landets 57 proffstränare har intervjuats så hans rapport får anses vara ganska representativ för vad tränarna tänker och tycker. 16 av de interjuade tränarna har s.a.s. fötts in i galoppvärlden och de övriga 29 har hamnat i galoppvärlden på grund av ett genuint intresse för hästen som ofta utvecklats via ridsporten.

Enligt rapporten är gruppen galopptränare heterogen och drivs av vitt skilda motiv, har olika förhållningssätt till hästen och därmed olika krav och förväntningar på Svensk Galopps arbete och hur sporten ska utvecklas.

Några av SG.s tjänstemän får svidande kritik. Men det framgår också med all tydlighet att vissa tränare brister i kunskapen om ATG och SG och deras roller.

Nu är det upp till SG:s ledning att analysera rapporten och se vilka synpunkter som kan ha bäring på SG:s fram-tida verksamhet.                                                      

Av HE

 

Åtta startar i Jockeyklubbens Stora Pris

Blommeröd 8 april.  Åtta hästar har startanmälts till årets första hinderlöpning steeplechasen Jockeyklubbens Stora Pris. Om det funnits fler ryttare tillgängliga hade faktiskt ytterligare någon häst kunnat starta.
Startfältet innehåller en mycket intressant nyimport, Chatham House Rule tränad och ägd av Per Hallqvist (HB Vänerstall). Efter fyra slätloppsstarter i Storbritannien gjorde Chatham House Rule tolv hinderstarter på Irland ägd av Ryanairbossen Michael O´Leary (Gigginstown Stud) och tränad av Gordon Elliot.
Chatham House Rule har vunnit två häcklöpningar, i Punchestown och Limerick, och en steeplechase också i Punchestown. I dessa löpningar har han legat högt uppe direkt från start. Han gör nu comeback efter en knäskada.

 

 

Anna Pilroth, svensk amatörryttarchampion år 2009, och Josephine Chini, svensk amatörryttarchampion år 2014, fick pris som bästa jockey respektive TV-presentatör vid HH Sheikha Fatima Bint Mubarak Darley Awards på Dolby Theatre i Hollywood i fredags. Förra året vann Fanny Olsson, svensk amatörryttarchampion år 2012, priset som bästa lärling.

 

Kommentera

Publiceras ej