Bro Park 23 april. Efter två strykningar kom sex hästar till start i ryttarserien Börjes Champion ARK Cup avd 1. Vilken dag för Tobias Olofsson. Han red sin första löpning och vann direkt ombord på Behind The Scream, dessutom på sin födelsedag. Efter en resa mer eller mindre i front hela vägen, inledningsvis i par med Hannah Persson på favoriten Murano, lyckades han efter strid med nos svara upp när Linde Niklasson utmanade på Top Scene. Trea kom Jessica Jankerup på Double Ten. 

 

Tyskland. Annandagens löpning i Longines World Fegentri Championship i Köln vanns av tyskan Larissa Biess. Norskan Nora Hagelund Holm kom femma och Elin Rödjare var sexa. Genom segern gick Larissa Biess upp till ledning i rankinglistan. Nästa löpning rids i Rom den 21 maj. 

 

Galopp är en högrisksport

I anledning av två olyckor som inträffade på Göteborg Galopp den 18 september förra året skrev Josephine Chini i sin ATG-blogg om den alltid överhängande risken att olyckor kan inträffa och inträffar i galoppsporten. Drivkraften för att ändå fortsätta som ryttare menade hon är kärleken till galoppsporten, vi brinner för vår sport. För en dryg vecka sedan var hon själv offer för en allvarlig olycka (bäckenskada) vid träningsridning på Bro Parks rakbana. Hennes häst skyggade för ett rådjur, hMon föll av och trampades av en bakomkommande häst.
Minst sju svenska amatörryttare har skadats allvarligt i samband med tävling eller träning sedan i höstas. I fjol var det Kate Alvesparr, Emma Nordin och Alina Öhgren som drabbades. I mars skadade Elin Rödjare sitt knä i startboxarna då hon tävlingsred i Chile. För ett par veckor sedan skadade Daniella Jacobsson bäckenet då hennes häst gick över i träningen på Bro Park och nu senast har alltså Josephine Chini skadat sig. I lördags hände det ytterligare en olycka på Bro Park då Elvira Eriksson, ponnygaloppryttare som träningsrider hos Alice Elmerskog, fördes med ambulans till sjukhus enligt uppgift med befarad bruten fotled.
Svensk galoppsport har lyckligtvis varit förskonad från dödsolyckor i modern tid. Senast det hände var år 1979 då tonåriga amatören Catharina Török, dotter till jockeyn/tränaren Janos Török, avled efter en olycka i samband med träningsridning på Täby Galopp. Bara några år tidigare, den 3 juni 1976, hade jockeyn Colin Holman omkommit efter att hans häst Carry Silk störtat i en slätlöpning på Jägersro Galopp.
På 1960-talet omkom amatören och officeren Torsten Engdahl efter ett par års konvalescens i sviterna av de skador som han ådrog sig då hästen
Mr X föll i en steeplechase på Jägersro Galopp den 28 juli 1963.

 

 

Dansk vårpremiär avklarad

Klampenborg 22 april. Efter en dansk smygpremiär i Aarhus hade Klampenborg säsongspremiär i lördags. Dagens amatörlöpning vanns av DAC:s ordförande Rikke Bay Torp som red White Leandros, tränad i Skåne av Gina Rooth. Helskånskt på fjärdeplatsen genom Emma Markusson på Vestibule.

 

Charlotta Ericsson tvåa i Toulouse

Frankrike. Det blev en meriterande andraplats för Charlotta Ericsson i fredagens löpning i HH Sheikha Fatima Bint Mubarak Ladies World Championship i Toulouse. Elva ekipage startade och Alice Bertiaux från Belgien red segerhästen. 

 

Kommentera

Publiceras ej