Bro Park 2 augusti. Knappt hade Linde Niklasson hunnit smälta segern i söndags på Allinornothing på Göteborg Galopp förrän hon tog en ny seger, nu med Persian Wave.

Onsdagens löpning över 2400 m gällde vandringspriset Hipp´s Whip och utmynnade i en överlägsen ”one horse show”. Persian Wave reds omgående till front och bara gled ifrån konkurrenterna. Josephine Chini på favoriten Mirror Lad höll länge andraplatsen men fick ge sig för  Nathalie Johnsson på Saucy Shadow på upploppet.

 

Elliot Öhgren utan lycka på stranden

Spanien.De manliga Fegentriryttarna red i går en löpning på stranden i Sanlucar på Spaniens sydvästra Atlantkust. Loppet vanns av förra årets Fegentrichampion Ignacio Melgarejo. Elliot Öhgren kom sexa av de sju som deltog. Årets ledande Fegentriryttare Pablo Laborde kom fyra.

 

 

Ny seger för Kim Stern på Övrevoll

Övrevoll 3 augusti. Elva hästar kom till start i kvällens amatörlöpning, men det blev ett tvåhästarslopp som slutade med död löpning.

I princip sida vid sida från start till mål löpte Kim Stern på invändige favoriten Dudshagar och Mina Haug på 17-oddsaren Sunny Sunday. Och i mål kunde måldomaren inte skilja på dem utan det blev död löpning. Kim Stern, som nyligen tog sin femte ryttarseger i sadeln på just egentränade Dudshagar, tog nu sin sjätte ryttarseger. För Mina Haug var det hennes fjärde ritt och första seger.

 

 

 

ARK:s styrelse har gjort en förfrågan till Svensk Galopp om att höja prissumman i Bro Parks två mest prestigefyllda amatörlöpningar, SM för Amatörer och Prix de l´ARK.

Förfrågan har gjorts med anledning av att en amatörlöpning ställdes in den 4 juli och då prissummorna i årets Prix de l ´ARK och SM-löpning är de lägsta på flera år.   

ARK hade föreslagit att prissumman skulle höjas från 56.000 kr till 70.000 kr i SM för Amatörryttare och till 80.000 kr i Prix de

l ´ARK. Höjningen på totalt 38.000 kr skulle alltså motsvara pris-summan i den inställda löpningen.

Svensk Galopps sportchef Dennis Madsen (foto ovan) hänvisar i sitt svar till att prissummorna i de två aktuella löpningarna är satta i enlighet med vad som gäller propositionerna (hästarnas klass) och att en ny Järnlöpning (för proffsryttare) har skrivits ut och tillägger:

- Det finns inte pengar till att öka prissummorna i något lopp och bara få pengar till att skriva ut nya lopp.

Segerpriset 28.000 kr i årets Prix de l ´ARK är den lägsta sedan år 2010. Propositionen är däremot exakt densamma som förra året då segerpremien var 48.000 kr. Högst var segerpriset år 2015 då löpningen reds som sweepstake och ägarna Peter och Gisela Jardby till Unshakable Will kunde kvittera ut 63.900 kr. Segerryttare var Rebecca Prag Bronett.

Dennis Madsen har rätt då han menar att det är propositionen som bör styra prissummans storlek. Det är dessutom så att Prix de l´ ARK och SM vände sig till något bättre hästar åren 2012-2015 vilket förklarar de högre prissummorna.

Samtidigt är det trist att Svensk Galopp har nedklasserat de två löpningarna så att det inte längre finns någon bättre amatörlöpning med hög prissumma på Bro Park. Jägersro har ju Kronprinsens Husarregementes Memorial på Derbydagen.

Förhoppningsvis kan synpunkten beaktas vid propositions-arbetet inför 2018. Dennis Madsen vill slutligen gärna framhålla den förbättring som skett under året genom att lägsta prissumman har höjts från 30.000 kr till 38.000 kr.             
Av HE

 

 
 

Kommentera

Publiceras ej