Jägersro 9 augusti. 19-åriga Jessica Wadst fortsätter att vinna varje månad. Hennes (första) segerhäst i augusti blev Gina St Martin i ett dramatiskt Wendes Artilleriregementes Cup avd. 4.

Efter en strykning kom endast fyra hästar till start. Målettan Io E Te diskvalificerades efter att ha gått inåt på upploppet och orsakat att Kim Stern föll av från start ledande Itsakeeper. I den lokala galoppdomstolens protokoll anges felaktigt att Itsakeeper går omkull. Ridande William Segovia fick tio dagars ridförbud för farlig ridning som orsakat grov störning.

I stället gick segern till Jessica Wadst på måltvåan Gina St Martin. Det var hennes femte ryttarseger för året och hon leder nu listorna över segerrikaste amatörryttare nationellt, Börjes Champion ARK Cup och Wendescupen.

 

Elin Rödjare oplacerad i Tjeckien

Tjeckien. De kvinnliga Fegentriryttarnas löpning i Karlovy Vary i söndags vanns av Celina Weber från Schweiz. Norskan Nora Hagelund Holm var trea och Elin Rödjare kom sexa av åtta. 

 

Fjärde segern för samspelt par

Klampenborg 5 augusti. Den danska Derbyhelgens amatörlöpning utmynnade i en uppgörelse mellan fältets två mest betrodda hästar.

Nicole Marsing placerade Vejovis som tvåa från start, övertog ledningen vid upploppets början och hade sedan full kontroll över situationen. Nathalie Johnsson avvaktade en bit ner i fältet på Lomax och gick till attack en bit in på upploppet. Men åt ledaren var det inget att göra. Det skilde nästan två längder i mål.

Det var sjätte gången som Nicole Marsing red Vejovis och det var fjärde segern för ekipaget. Imponerande.

För Nathalie Johnsson var det tredje raka andraplaceringen. På femte plats kom Emma Markusson på Holy Star.

Loppet i lördags var öppet även för lärlingar men samtliga elva del-tagande ryttare var amatörer. Det skulle ha ridits en amatörlöpning även på själva Derbydagen men den ställdes in.

 

Tina Henriksson rider i Ostende

Belgien. Det rids en löpning i HH Sheikha Fatima Bint Mubarak Ladies World Championship i Ostende måndagen den 14 augusti.

Återigen fick Sverige en sen inbjudan sedan ett annat land tackat nej. Loppet i Ostende kolliderar med den svenska Oaksdagen på Jägersro och de fyra först till-frågade ryttarna tackade alla nej till inbjudan.

Nu blir det åter Tina Henriksson som får rida och för Norge rider Emilie Finckenhagen.

Att inbjudningarna ofta kommer sent beror på att Sverige redan har en ryttare i finalen i Abu Dhabi i form av Malin Holmberg som vann ett lopp i Oman i januari. 

 

 

 
 
 
 
 

Österrike. Josephine Chini har fått en inbjudan att rida på Freudenaubanan i Wien den 16 september i en inbjudningslöpning för tidigare Fegentriryttarinnor.

Galoppsporten är ytterst liten i Österrike numera med totalt ca 70 hästar i träning. Freudenau, som ursprung-ligen byggdes år 1839, används bara sporadiskt nu för tiden. Ett 25-tal hästar tränas på Freudenau.

För ett 15-tal år sedan byggdes ett nytt hästsportcenter för trav, galopp och ridsport, Magna Racino, strax söder om  Wien. Bakom det står Frank Stronach vars företag Stronach Group även äger eller har ägt flera galoppbanor i USA, bland annat Santa Anita Park, och stuteriet Adena Springs Farms. På Magna Racino tränas ca 35 fullblod.

Det har inte ridits några Fegentrilöpningar i Wien på flera år men nu har den österrikiska amatörryttarklubben ÖARV och Wiens Amatörryttarklubb tillsammans bjudit in Josephine Chini, Barbara Guenet, Alice Mills, Manuela Slamanig, Michelle Blumenauer, Hana Jurankova och Carolin Stummer till en ryttarinne-löpning på den österrikiska St Leger-dagen.  

 

Kommentera

Publiceras ej