Som vanligt när det är galopp i St. Moritz är ett av loppen s.k. Skikjöring med skidåkare efter de galopperande hästarna. Ett krux är att ”bromsen” inte tar förrän hästarna har sprungit kraften ur sig. Vid eventuell tjuvstart och avblåst löpning händer det att hästarna springer tre varv runt banan innan de blir stoppbara.

 

Schweiz. När nu alpina skid-VM i St. Moritz går mot sitt slut riktas uppmärksamheten mot söndagens galopp. Det har startanmälts fem hästar till de manliga ryttarnas Longines World Fegentri Championship. Elliot Öhgren rider 14-årige Cherifos som tagit sju segrar på 35 starter i Schweiz. Hans fyra medtävlare representerar Frankrike, USA, Spanien och Tjeckien.

Det har ridits isgalopp i St. Moritz ända sedan 1907. Om vädret tillåter är det normalt tre tävlingsdagar i februari. I söndags reds HH Sheikh Zayed Bin Sultan Al Nahyan Cup och där kom Sverigebekantingarna Athlete del Sol och Alibaba del Sol tvåa respektive trea. Ingen svensk häst deltog.

Nästa söndag ska ryttarinnorna tävla i HH Sheikha Fatima Bint Mubarak Ladies World Championship. Nio hästar har anmälts. Sverige har inte fått någon inbjudan initialt, möjligen kan det komma en sen inbjudan om något annat lands ryttare tackar nej. 

Elin Rödjare tävlar till Qatar

Qatar. Årets svenska kvinnliga Fegentriryttare Elin Rödjare gör en snabbresa till Doha i Qatar för rida en löpning i Longines World Fegentri Championship på torsdag den 23 februari. Norsk representant är Nora Hagelund Holm som skaffade sig internationell erfaren-het förra året när hon ingick i det framgångsrika norska laget i Fegentri World Cup of Nations. Danmark har återgått till att vara ”sleeping member” i år.
 

Årets häst vann ARK After Season Cup

1990 års segerrikaste häst i Sverige med inte mindre än 12 segrar Mohini vann ARK After Season Cup på Täby på dagen för 27 år sedan, den 18 februari 1990. I seger-sadeln satt Eva Lemon (Rosengren), som efter några år som amatör bytte status till lärling och senare jockey. Numera är hon hovslagare och fyller 50 år i mars.

Mohini tog alltså 12 segrar under ett och samma år och segern i ARK After Season Cup var hans fjärde årsseger. Efter ytterligare två segrar på slätt debuterade han på häck den 21 maj och vann direkt. Det blev ytterligare en häckseger och efter det fyra segrar i steeplechase på höstkanten. I sin 24:e årsstart avslutades säsongen i november med en tredjeplats i en tysk steeplechase. Mohini tränades år 1990 av Rolf Wuscha och reds så gott som alltid av Patrick Wahl.

Tränad av Lars Bäck fortsatte Mohini sin fantastiska hinderkarriär som kröntes med seger i Svenskt Grand National på Strömsholm 1994 och självfallet red Patrick Wahl. Totalt blev det 35 segrar, 21 på hinder och 14 på slätt, på sammanlagt 85 starter.

För att återknyta till ARK After Season Cup år 1990 kom Jenny Jonsson tvåa på Mr Hayes slagen efter strid med kort huvud. Trea, besegrad med ytterligare halvannan längd, kom Patrik Tillberg på Saluman. Honom ser man då och då träcka åt sin bror Julian McLaren på Bro Park. Som aktiv amatörryttare tog Patrik Tillberg 13 segrar, tolv på slätt och en på hinder. 

 
 

Reglementsändringar införs 1 april

Svensk Galopp har beslutat om flera reglementsändringar som ska börja gälla per den 1 april.

- Obligatorisk fystest varje år för amatörryttare och lärlingar som ska genomföras någon gång under perioden september-januari i samband med ryttarlicenskurs, träning för Fredrik Johansson eller annan liknande aktivitet som SG anordnar.

- Licenserna ska inte längre gälla kalenderår utan perioden den 1 mars-28 februari. Detta är av administrativa skäl för att SG:s sportavdelning ska slippa arbeta med licenser vid årsskiftet då annat arbete kan ha högre prioritet.

- Det införs generösare regler när det gäller ryttarbyte även i ett sent skede på själva tävlingsdagen.

- En regel gäller distanserade hästar. Häst som är slagen med mer än 20 längder (slätt) eller 30 längder (hinder) ska noteras som distanserad och anses inte ha fullföljt löpningen även om den kunde ha blivit pengaplacerad.

För närmare information se SG:s hemsida.

 

 
 

Terje Dahl (1935-2017) har lämnat oss - En av sportens största ryttare/tränare

Terje Dahl red egentränade Rodan till två segrar i Svenskt Grand National på Strömsholm 1974-75. Till vänster ägaren Einar Vaage. Foto: Stefan Uppström.

 

Skicklig som få men också kontroversiell och var under en period temporärt fråntagen sin tränarlicens. En otroligt kunnig yrkesman som hinderryttare och tränare med totalt 37 championtitlar i Skandinavien.

Listan över hans framgångar kan göras lång. Norrmannen Terje Dahl red sin första löpning som amatör på Övrevoll 1950 som fjortonåring. Det blev runt 300 ryttar-segrar framför allt på hinder, Han började att träna i liten skala med stall strax intill Jägersro. Men det var Övrevoll som blev hans hemmabana, även om han några år hade ett filialstall på Prammsholm.

Han var norsk tränarchampion tio gånger under perioden 1974-1986 och vann mängder av storlopp i Skandinavien.  Hans bästa häst var troligtvis Noble Dancer som blev fyra i Prix de l´Arc de Triomphe. Under en följd av år satte Terje Dahl sin prägel på Grand Nationaldagen på Ströms-holm med ett flertal segrar i både Svenskt Grand National och Champion Hurdle. 

 

Terje Dahl rider hinderstjärnan Tudor på Jägersro 1965. Samma år vann paret en stor Fegentristeeplechase i Tyskland, Underberg Jagdrennen i Gelsenkirchen. 

 

 

Från Svensk Galopps sida laddas det inför årets Galopp-derby på Jägersro, det 100:e i ordningen. Nyhetsbrevet bidrar med ett foto från 1963 taget av C.A. Raasum. Det visar hästarna på väg från den gamla ledvolten bakom Korsvirkeshuset till höger som inrymde både sekretariat, ryttarnas omklädningsrum och på ovanvåningen ett stort samlingsrum. Byggnaden till vänster är sedan länge riven till förmån för den stora läktarbyggnaden.

 

Svensk Galopp kommenterar

I anledning av notisen i förra numret av nyhetsbrevet om Svensk Galopps utspel om ett gemensamt skandinaviskt St Leger kommenterar SG:s sportchef Dennis Madsen att frågan bara är på embryostadiet.

- Vi har på samtalsbasis under loppsplaneringen mellan länderna frågat Norge och Danmark hur de ser på deras St Leger. Det finns inget konkret förslag. Det är väldigt normalt på internationella möten att olika saker disku-teras förutsättningslöst, säger Dennis Madsen.

 

Lyckosam comeback för Nico de Boinville

Storbritannien. Hinderryttaren Nico de Boinville, trea i Fegentris mästerskapsserie år 2011 då Christopher Roberts tog silver, har gjort en uppmärksammad come-back efter att ha brutit ett ben i höstas. På 18 ritter har han tagit fem segrar, den senaste i går på hästen Altior i Betfair Exchange Chase (Grade 2) på Newbury. 

 

Årets Fegentripremiär rids i St Moritz

Tävlingskalendern för årets löpningar i Longines World Fegentri Championship på slätt uppdateras allt eftersom på Fegentris hemsida www.fegentri.com

Först av stapeln går de manliga ryttarnas löpning på isen i St Moritz i Schweiz den 17 februari. Det var här som det internationella amatörryttarförbundet Fegentri bildades den 5 februari 1955. Sverige var ett av de fem grundar-länderna. De övriga var Frankrike, Italien, Tyskland och Schweiz. Svensk representant i årets Fegentripremiär i St Moritz blir Elliot Öhgren som just har fått besked från Jockeyklubben om ett generöst resebidrag. 

 
 

Kvinnliga jockeys får viktlättnad

Frankrike. France Galop har gjort ett oväntat utspel och ska i mars införa en regel om viktlättnad med två kg för kvinnliga jockeys.

Det ska gälla i ungefär 90 procent av alla löpningar, både på slätt och hinder. Undantagna är Pattern races (Grupp, Listed) och dagliga Quinte handicaps.

Avsikten är att göra det mer attraktivt för hästägare och tränare att engagera kvinnliga jockeys så att de får fler ritter. Det finns cirka 100 kvinnliga jockeys i Frankrike, var sjätte innehavare av en jockeylicens där är kvinna.

Brittiska BHA (British Horseracing Authority) har inga planer på att följa den franska regeländringen men kommer att följa utvecklingen.

Kommentarerna från sportens aktiva har varit både positiva och negativa. Flera hävdar att galoppen ska förbli en sport där ryttare av båda könen tävlar på lika villkor utan viktkompensation för de kvinnliga ryttarna.

En av världens bästa kvinnliga jockeys genom alla tider amerikanskan Julie Krone anser kort och gott att den nya franska regeln ”is just a really bad idea”. (Racing Post)  

 

Yvonne Durant hade få övermän i sadeln i Skandinavien, hon behövde definitivt ingen viktlättnad på två kg för att få ritter och vinna löp. Foto: Stefan Olsson.

 

Årets Sheikha Fatima-serie har inletts

Amatörryttarinnor som vill delta i årets upplaga av HH Sheikha Fatima Bint Mubarak Ladies World Champion-ship ombedes att lämna intresseanmälan till

hans.engblom1@gmail.com

Baskrav är fem segrar och ridvikt på högst 58-59 kg. Tävlingskalendern publicerades i förra numret av ARK GaloppNytt. 

 

Fegentris generalsekreterare slutar 

 
Fegentris generalsekreterare sedan ett år Manuela Tournier, här med Josephine Chini, har sagt upp sig för att följa med sin man till Kina där han fått jobb. Rekrytering efter ersättare ska påbörjas omgående,
 

Bristande information om St Leger
På alltid läsvärda Galopsport.dk läser vi att Svensk Galopp föreslår sina skandinaviska motsvarigheter ett gemensamt skandinaviskt St Leger som ska ridas på Göteborg Galopp.
Frågan ska tas upp vid Dansk Galops styrelsemöte i dag torsdag. Dansk Galops direktör Peter Knudsen säger spontant att i så fall ska loppet ridas växelvis i Danmark, Norge och Sverige.
Vän av ordning undrar hur detta har processats fram inom Svensk Galopp? Är detta något som i tysthet har förankrats hos de tre galoppsällskapen och de aktiva utövarna i Sverige?

Av HE