Årets Fegentripremiär rids i St Moritz

Tävlingskalendern för årets löpningar i Longines World Fegentri Championship på slätt uppdateras allt eftersom på Fegentris hemsida www.fegentri.com

Först av stapeln går de manliga ryttarnas löpning på isen i St Moritz i Schweiz den 17 februari. Det var här som det internationella amatörryttarförbundet Fegentri bildades den 5 februari 1955. Sverige var ett av de fem grundar-länderna. De övriga var Frankrike, Italien, Tyskland och Schweiz. Svensk representant i årets Fegentripremiär i St Moritz blir Elliot Öhgren som just har fått besked från Jockeyklubben om ett generöst resebidrag. 

 
 

Kvinnliga jockeys får viktlättnad

Frankrike. France Galop har gjort ett oväntat utspel och ska i mars införa en regel om viktlättnad med två kg för kvinnliga jockeys.

Det ska gälla i ungefär 90 procent av alla löpningar, både på slätt och hinder. Undantagna är Pattern races (Grupp, Listed) och dagliga Quinte handicaps.

Avsikten är att göra det mer attraktivt för hästägare och tränare att engagera kvinnliga jockeys så att de får fler ritter. Det finns cirka 100 kvinnliga jockeys i Frankrike, var sjätte innehavare av en jockeylicens där är kvinna.

Brittiska BHA (British Horseracing Authority) har inga planer på att följa den franska regeländringen men kommer att följa utvecklingen.

Kommentarerna från sportens aktiva har varit både positiva och negativa. Flera hävdar att galoppen ska förbli en sport där ryttare av båda könen tävlar på lika villkor utan viktkompensation för de kvinnliga ryttarna.

En av världens bästa kvinnliga jockeys genom alla tider amerikanskan Julie Krone anser kort och gott att den nya franska regeln ”is just a really bad idea”. (Racing Post)  

 

Yvonne Durant hade få övermän i sadeln i Skandinavien, hon behövde definitivt ingen viktlättnad på två kg för att få ritter och vinna löp. Foto: Stefan Olsson.

 

Årets Sheikha Fatima-serie har inletts

Amatörryttarinnor som vill delta i årets upplaga av HH Sheikha Fatima Bint Mubarak Ladies World Champion-ship ombedes att lämna intresseanmälan till

hans.engblom1@gmail.com

Baskrav är fem segrar och ridvikt på högst 58-59 kg. Tävlingskalendern publicerades i förra numret av ARK GaloppNytt. 

 

Fegentris generalsekreterare slutar 

 
Fegentris generalsekreterare sedan ett år Manuela Tournier, här med Josephine Chini, har sagt upp sig för att följa med sin man till Kina där han fått jobb. Rekrytering efter ersättare ska påbörjas omgående,
 

Bristande information om St Leger
På alltid läsvärda Galopsport.dk läser vi att Svensk Galopp föreslår sina skandinaviska motsvarigheter ett gemensamt skandinaviskt St Leger som ska ridas på Göteborg Galopp.
Frågan ska tas upp vid Dansk Galops styrelsemöte i dag torsdag. Dansk Galops direktör Peter Knudsen säger spontant att i så fall ska loppet ridas växelvis i Danmark, Norge och Sverige.
Vän av ordning undrar hur detta har processats fram inom Svensk Galopp? Är detta något som i tysthet har förankrats hos de tre galoppsällskapen och de aktiva utövarna i Sverige?

Av HE

 
 
 

Kommentera

Publiceras ej