Terje Dahl (1935-2017) har lämnat oss - En av sportens största ryttare/tränare

Terje Dahl red egentränade Rodan till två segrar i Svenskt Grand National på Strömsholm 1974-75. Till vänster ägaren Einar Vaage. Foto: Stefan Uppström.

 

Skicklig som få men också kontroversiell och var under en period temporärt fråntagen sin tränarlicens. En otroligt kunnig yrkesman som hinderryttare och tränare med totalt 37 championtitlar i Skandinavien.

Listan över hans framgångar kan göras lång. Norrmannen Terje Dahl red sin första löpning som amatör på Övrevoll 1950 som fjortonåring. Det blev runt 300 ryttar-segrar framför allt på hinder, Han började att träna i liten skala med stall strax intill Jägersro. Men det var Övrevoll som blev hans hemmabana, även om han några år hade ett filialstall på Prammsholm.

Han var norsk tränarchampion tio gånger under perioden 1974-1986 och vann mängder av storlopp i Skandinavien.  Hans bästa häst var troligtvis Noble Dancer som blev fyra i Prix de l´Arc de Triomphe. Under en följd av år satte Terje Dahl sin prägel på Grand Nationaldagen på Ströms-holm med ett flertal segrar i både Svenskt Grand National och Champion Hurdle. 

 

Terje Dahl rider hinderstjärnan Tudor på Jägersro 1965. Samma år vann paret en stor Fegentristeeplechase i Tyskland, Underberg Jagdrennen i Gelsenkirchen. 

 

 

Från Svensk Galopps sida laddas det inför årets Galopp-derby på Jägersro, det 100:e i ordningen. Nyhetsbrevet bidrar med ett foto från 1963 taget av C.A. Raasum. Det visar hästarna på väg från den gamla ledvolten bakom Korsvirkeshuset till höger som inrymde både sekretariat, ryttarnas omklädningsrum och på ovanvåningen ett stort samlingsrum. Byggnaden till vänster är sedan länge riven till förmån för den stora läktarbyggnaden.

 

Svensk Galopp kommenterar

I anledning av notisen i förra numret av nyhetsbrevet om Svensk Galopps utspel om ett gemensamt skandinaviskt St Leger kommenterar SG:s sportchef Dennis Madsen att frågan bara är på embryostadiet.

- Vi har på samtalsbasis under loppsplaneringen mellan länderna frågat Norge och Danmark hur de ser på deras St Leger. Det finns inget konkret förslag. Det är väldigt normalt på internationella möten att olika saker disku-teras förutsättningslöst, säger Dennis Madsen.

 

Lyckosam comeback för Nico de Boinville

Storbritannien. Hinderryttaren Nico de Boinville, trea i Fegentris mästerskapsserie år 2011 då Christopher Roberts tog silver, har gjort en uppmärksammad come-back efter att ha brutit ett ben i höstas. På 18 ritter har han tagit fem segrar, den senaste i går på hästen Altior i Betfair Exchange Chase (Grade 2) på Newbury. 

 

Kommentera

Publiceras ej