Bro Park 8 januari. Nu kommer tonårsryttarna med ponnygaloppbakgrund på bred front. Vi har under 2016 sett Angelika Berg, Sofia Presits och Emma Nordin vinna löp. Och i årets första amatörlöpning och i sin tolfte ritt tog 15-åriga Melissa Juneskans sin första seger. Vi kommer säkert att få höra talas mer om dem under året. Tilläggas kan att årets två Fegentriryttare Elliot Öhgren och Elin Rödjare också fortfarande är tonåringar.

Melissa Juneskans vann i sadeln på Yamato, som var startsnabbast av alla i ett sexhästarsfält över 1200 m. Efter ett par hundra meter gled Malin Walnestedt på favoriten Gecko upp utvändigt och övertog ledningen. En bit in på upploppet contrade invändige Yamato och vann till slut med en dryg längd. För Yamato var det fjärde segern och en av dem togs med Maria Nilsson i en amatörlöpning på Täby i augusti 2015.

Det var desto hårdare om andraplatsen med fyra hästar inom en längds avstånd. Gecko höll till andraplatsen och sedan följde i tur och ordning Linde Niklasson på Allinornothing, Elliot Öhgren på Gobertier och Hannah Persson på Oh Mambo Boy.

 

Höjning av lägsta prissumman

Det är nu klart att prissumman i lägsta klassen, som varit 30.000 kr, kommer att höjas till 38.000 kr. Det meddelar Svensk Galopps VD Ulf Hörnberg. Sveriges Amatör-tränarförening och ARK hade i skrivelse till SG begärt en höjning till 40.000 kr.

 

Läs ny reseberättelse

På ARK:s hemsida www.amatorryttarklubben.se finns nu den reseberättelse som Andreas Tapia Dalbark skrivit efter sin vistelse i Qatar och Australien förra vintern efter att ha blivit slutsegrare i Börjes Champion ARK Cup 2015. 

Ny ARK-medlem: Jessica Wadst

 

15 nya ARK-medlemmar förra året

Vid utgången av 2016 hade ARK 149 medlemmar. Det tillkom 15 nya medlemmar förra året. Dessutom gjorde Therese Gustafsson comeback som ryttare och blev medlem på  nytt, liksom Jessica Ohlson.

Nya medlemmar 2016:  Kate Alvesparr, Angelika Berg, Melissa Juneskans, Josefin Mårtensson, Linde Niklasson, Emma Nordin, Hannah Persson, Karolin Pettersson, Sofia Presits, William Segovia, Eva Thilderkvist, Jessica Wadst, Malin Walnestedt, Ellen Wulff och Alina Öhgren.

Missa inte chansen till stipendium

Läs mer om IFHRA Racing Scholarship Fund 2017 på Svensk Galopps hemsida där även länk till ansöknings-formulär finns. En fantastisk möjlighet för Dig som vill delta i ett internationellt utbytesprogram.

 

Mer till brittiska jockeys

Enligt överenskommelse mellan brittiska hästägare och jockeys höjs jockeyarvodet med två procent fr.o.m. den 1 januari 2017. Det blir 120,66 GBP på slätt och 164,74 GBP på hinder. Även arvodet då en startanmäld häst stryks höjs till 48,26 GBP (slätt) respektive 65,90 GBP (hinder). Det senare arvodet uppgår alltså till 40 procent av fullt arvode. 

 

Kommentera

Publiceras ej