ARK GaloppNytt nr 400

Det här är det 400:e numret av ARK:s nyhetsbrev ARK GaloppNytt.

Vi har alltsedan starten den 12 februari 2012 – i vått och torrt – kontinuerligt skrivit om främst svensk amatörryttarsport och våra ryttares fram-fart inte minst internationellt. Med all den respons som kommit känner vi oss stärkta att fortsätta vår nyhetsförmedling.

 

 
 

Jägersro 16 juli. Amatörryttarnas egen Derbylöpning Kronprinsens Husarregementes Memorial vanns i år av Yasmine Nilsson på Aithusa.

Julia Presits på Fifty Shades och William Segovia på Last Reference agerade harar det första varvet av det 2400 m långa loppet. In mot slutkurvan forcerades Dallas (Jessica Jankerup) upp invändigt och övertog för ett kort moment ledningen innan Yasmine Nilsson utvändigt svepte förbi på 12-oddsaren Aithusa, som sedan lätt höll undan till seger med halvannan längd.

Rikke Bay Torp, som ersatte Josephine Chini, på Frompariswithlove spurtade fortast av alla och knep andraplatsen halsen före Sofia Presits på Call Me Back.

För Yasmine Nilsson var det årets andra ryttarseger och den 16:e totalt sedan debuten i november 2010. 

 

 

Julia Presits rider i Nederländerna

Nederländerna.Återigen har det kommit en sen inbjudan för en svensk ryttare att delta i HH Sheikha Fatima Bint Mubarak Ladies World Championship. Denna gång är det Kroatien som tackat nej och möjliggör ett svenskt deltagande. Loppet rids på Duindigt-banan i Haag nu på söndag och svensk representant blir Julia Presits. För Norge ska Emilie Finckenhagen rida.

 

Spelomsättningen åter i normal nivå

Jägersro 16 juli. Under en period av sju år (2003-2009) låg Derbydagens spelomsättning på tio miljoner kronor eller högre med en topp på 12,8 miljoner kronor år 2005. Efter det har spel-omsättningen sjunkit rejält med tre bottennoteringar strax under fyra miljoner kronor åren 2014-2016, alltså de tre år då Derbyt ridits på lördagar.

I år, Jubileumsåret, hade ATG gjort en storsatsning genom att låta galoppen få Grand Slam 75 och det lockades med tio miljoner kronor till en ensam vinnare. Och visst steg den totala omsättningen rejält till 13.456.100 kr men egentligen är det ju inte så mycket högre än för tiotalet år sedan. 

 

 

Duggregnet störde publikinvasionen

Jägersro 16 juli. Det är inte lätt att vara  tävlingsarrangör. Efter några dagars strålande väder med sol kom regnet – på själva Derbydagen.

Visserligen kom det 5.218 besökare men det är betydligt färre än vad faciliteterna var iordningsställda för. Det förväntades säkerligen en publiksiffra på närmare det dubbla. Det är dock den högsta publiksiffran sedan år 2002 då det kom 5.272 personer. Sett enbart till det här seklet var det ännu fler, 5.894 personer, som såg Double Net vinna Derbyt år 2000. 

 

 

Kommentera

Publiceras ej