Strömsholm 17 juni. Årets tävlingsdag med fokus på hinder- och amatörryttarsporten närmar sig med stormsteg. Det är nu mindre än tre veckor kvar.
I eftermiddag går tiden ut för anmälan och då vet man litet mer hur det kommer att bli på hästfronten. Genom alla år har Strömsholm varit den bana som de flesta amatörryttare har velat rida på och många är de som har debuterat på Österängen. Numera är den möjligheten borta av säkerhetsskäl. Det krävs att amatörryttare ska ha fullföljt minst fem löpningar för att få starta.

ARK-klubbnål ger fri entré

Strömsholm 17 juni. Liksom tidigare år är det fri entré mot uppvisande av ARK:s klubbnål som kostar 50 kr. Kontakta hans.engblom1@gmail.com

Vem vann på Strömsholm år 1992?

Strömsholm 14 juni 1992. Banan var tung och vädret vackert med växlande molnighet, + 20 grader.
För 25 år sedan vanns ryttarinnornas lopp om vandringspriset Silverstöveln av Majlis Söderberg på Hot Rock. Nyligen bortgångne Bengt Bengtsson tränade. I de manliga ryttarnas Moet & Chandon Fegentri segrade Mike Sharp från USA på hästen Northolt tränad av Lars Bäck. Tvåa kom Lennart Reuterskiöld jr på Fearless Phil. Lillebror Fredrik Reuterskiöld var strået vassare och red hem segern i Måns Alexanderson Memorial på One At A Time som tränades av pappa Lennart Sr.
I Svenskt Grand National tog Serafin sin fjärde av fem GN-segrar. John McLaughlin red. Det blev även norskt i Champion Hurdle som vanns av Aksum (Tony Frick).

Norsk Fegentriseger i Milano
Italien. Sju ryttarinnor från fyra nationer deltog i söndagens Longines World Fegentri Championship i Milano. Det blev norsk seger genom Nora Hagelund Holm, som nu avancerade från sjunde till fjärde plats i rankingen.

Århus 27 maj. Det reds sex galopplöpningar på den kombinerade trav- och galoppdagen i lördags. Tre amatörryttare segrade, i tur och ordning Sabina Gammelgård, Amanda Harbjerg och Lea Olsen.
Sabina Gammelgård red sin egentränade Lazlo till seger med ¾ l närmast före Amanda Harbjerg på Aqua Lad. Två lopp senare tog Amanda Harbjerg revansch och vann på On Offer. Slutligen segrade Lea Olsen i sadeln på Hongkong Star.

Stefan Ratell/Stall SRS har redan donerat ett vandrings-pris till segrande hästens ägare i Svenskt Champion Hurdle. Nu skänker Stefan Ratell ytterligare ett vand-ringspris som ska gå till tävlingsdagens framgångsrikaste tränare i Grand National-dagens hinderlöpningar. Poäng-skalan är lika i alla hinderloppen med 15-10-9-8-7 poäng till de fem främst placerade hästarna, därefter två poäng till övriga deltagande hästar. Priset är ständigt vandrande. 

 

Bro Park 25 maj. 19-åriga Emma Schillström är ytter-ligare en i raden av tonåriga amatörryttare som tar för sig.I dag vann hon Börjes Champion ARK Cup avd. 4 på familjehästen Yamato.

Som 15-16 åring red Emma Schillström elva löpningar med fyra andraplatser som bästa resultat. I år har hon gjort comeback och på tre ritter har det blivit två segrar.

Efter två strykningar kom elva ekipage till start. Yamato var mycket startsnabb men Emma Schillström lät Gro Hylén på Diamond överta ledningen tämligen omgående. När ledaren vek ner sig blev det i stället en upploppsduell mellan Yamato och favoriten Sibenik (Hannah Persson). I mål skilde det ¾ längd till Yamatos fördel. Trea slagen med ytterligare fyra längder kom Josephine Kelly på Chipoftheoldblock. 

Poängställningen i Börjes Champion ARK Cup 2017  
1.  Jessica Wadst 24 p
2.  Sofia Presits 17 p
3.  Melissa Juneskans 16 p
4+ Tobias Olofsson 15 p
4+ Emma Schillström                        15 p
 
 
 

Inte lätt att förutse utfallet

Går det att se ett mönster för hur en tävlingsdag ska se ut med galoppsport på hög nivå, hög spelomsättning och ett stort antal besökare?

Svaret torde bli nej. Ta tisdagens Prammsdag på Jägersro Galopp som ett exempel. Prammsdagen är en av de tävlings-dagar som näst efter Derbydagen marknadsförs hårdast. År efter år är sporten på högsta skandinavisk nivå och ofta kommer det gästhästar från andra länder som Storbritannien, Tyskland, Nederländerna och Belgien. Bara en sådan sak som att brittiske championjockeyn 2015 Silvestro De Sousa skulle rida i tisdags borde ha lockat några extra besökare.

Sett till antalet besökare var årets publiksiffra 1306 personer den näst högsta den senaste tioårsperioden. För år 2012 redo-visas 1570 personer. Regn och en temperatur på nio grader bidrog säkert till att endast 937 personer kom till Prammsdagen år 2014. Svensk Galopp har dessvärre inte redovisat publiken för år 2010 och 2011. Det händer för övrigt fortfarande alltför ofta att publiksiffran inte redovisas officiellt.

Men ärligt talat: är en publiksiffra på 1200-1500 personer något att yvas över? Är svensk galoppsport inte värd en större publik på en storloppsdag? Det kan tänkas att publiken blivit talrikare i tisdags om Sir Alex Ferguson hade kommit som planerat. Det kanske hade dragit några fotbollssupportrar.

Årets spelomsättning är låg sett i ett tioårsperspektiv, den näst lägsta faktiskt. Det ska då klarläggas att det reds tio löpningar, tidigare år har det ridits elva löpningar. Med en elfte löpning hade spelet kanske nått 6,7 miljoner kronor. Det är ändå i stor-leksordningen 30 % mindre än år 2008 då det spelades för 9,5 miljoner kronor. Och notera att år 2014 då publiksiffran var låg så spelades det för nästan 8,2 miljoner kronor.

Det är svårt att se ett mönster. Det tycks dyka upp nya para-metrar hela tiden, ofta oförutsebara. Det sätt på vilket löp-ningarna sänds i TV, live eller i efterhand, är säkert en.  

Av HE                

 

 
 

Börjes Champion ARK Cup är en serie för amatörryttare som arrangeras av ARK i samarbete med Svensk Galopp och de tävlingsarrangerande banorna samt hästsportvaruhuset Börjes i Tingsryd. Serien består av 15 löpningar fördelade på Bro Park, Jägersro, Göteborg Galopp och Strömsholm.

 

Avd Datum Bana
1. 23 april Bro Park
2. 30 april Jägersro
3.  21 maj Göteborg Galopp
4. 25 maj           Bro Park
5. 7 juni Jägersro
6.  17 juni Strömsholm
7. 24 juli Bro Park
8. 27 juli Jägersro
9. 20 augusti Göteborg Galopp
10. 30 augusti Jägersro
11. 17 september Göteborg Galopp
12. 5 oktober Jägersro
13.           27 oktober Bro Park
14. 8 november Bro Park
15. 3 december Bro Park – Final 

 

Bestämmelser för Börjes Champion ARK Cup 2017

1. Segrare är den ryttare som uppnått flest poäng efter den avslutande löpningen (finalen).
Vid lika poängtal avgör bästa resultatet i finalen. Poängberäkningen är 15-9-6-3-2 för de första fem placeringarna i resp. löpning (avd. 1-14). I finalen dubblas poängen till 30-18-12-6-4. Dessutom får varje ryttare som inte placerar sig som 1-5, en poäng för deltagande i varje löpning.

 

2. I samtliga löpningar är alla som i övrigt är kvalificerade att rida som amatörryttare berättigade, oavsett om ryttaren tidigare deltagit i serien eller ej. Dock krävs för slutseger att ryttaren har deltagit i minst tre av löpningarna.

 

3. För att erhålla poäng ska ryttaren vara medlen i ARK och ha betalat årets medlemsavgift senast dagen före löpningens avridande. Även amatörryttare som är medlemmar i motsvarande nationella amatörryttarklubbar i Norge (NoARK) och Danmark (DAC) kan delta i serien och erhålla poäng.

 

4. Slutsegrande ryttare vinner ett resestipendium att användas till galoppresa utomlands under 2017-2018 enligt överenskommelse med ARK. Segraren förbinder sig att vid återkomsten lämna skriftlig redogörelse med foton för publicering enligt ARK:s gottfinnande.