Konstruktions- eller handhavandefel.

Banan otjänlig, måste läggas om.

Bro Park: Mindre än ett år efter invigningen av den nya huvudstadsbanan Bro Park har det konstaterats att dirttrackbanan är otjänlig som tävlingsbana och  måste läggas om.

Det är innebörden av den undersökning (markradar) som Svensk Galopp har låtit göra av dirttrackbanan. Det är problem på ett antal ställen på banan av olika karaktär och ungefär 20 % av banan har större problem. En arbets-grupp ska nu skyndsamt ta fram en åtgärdsplan.

Enligt uppgift beräknas omläggningsarbetet att ta ungefär sex veckor när det väl kommit igång.

Svensk Galopp har inte i nuläget presenterat vad som ska ske med de utskrivna tävlingsdagarna. Kommer alla löp-ningar i stället ridas på gräsbanan, blir tävlingsdagar senarelagda eller kommer löpningar att flyttas till Göteborg Galopp eller Jägersro?

Den oinvigde undrar om det föreligger ett konstruktions-fel eller om t.ex. stenarna i ytskiktet har kommit fram efter felaktigt handhavande, t.ex. djupharvning?    
Av HE
 
 
 

Göteborg Galopp 7 maj: På söndag möts några av Skandinaviens bästa häckhästar i Reinhold Swartling Memorial. Loppet reds ursprungligen som steeplechase och första upplagan av loppet år 2000 vanns av Tony Gammell på Baby-Bloom.

Nu 12-årige Calvados har vunnit loppet tre år i rad då det har ridits på Täby Galopp, två gånger riden av Tobias Hellgren 2014-2015 och av Niklas Lovén förra året.  Eftersom det ännu inte finns några hinderbanor på Bro Park rids loppet alltså på Göteborg Galopp i år. Där har Calvados inte segrat sedan år 2010.

År 2013 vanns Swartling Memorial av Henrik Engblom på Omoto Sando, nu 14 år, och han finns också med i startlistan på söndag. Han vann på Göteborg Galopp i höstas. Både Calvados och Omoto Sando har för övrigt samma fader i Trempolino som stod i Frankrike och som användes av flera skandinaviska uppfödare. 
 
 

Två vill vinna Silversporren igen

Göteborg Galopp 7 maj. Två av ryttarna i löpningen om vandringspriset Silversporren på söndag har redan vunnit vandringspriset en gång och vill göra det på nytt. Det är Nathalie Johnsson (Hidden Joy, 2015) och Charlotta Ericsson (Hands Up, 2016). Vandringspriset instiftades år 2007.

 

 
 

Brist på amatörryttare i Norge

Övrevoll. Det råder brist på amatörryttare i Norge. Årets första amatörlöpning på Övrevoll den 4 maj ställdes in och det skrevs ut en proffslöpning i stället.  

Till tävlingsdagen den 11 maj har proppen i amatörloppet skrivits om så att loppet även är öppet för lärlingar utan begränsning till antal segrar. Viktlättnaden har satts till 4 kg för ryttare med 0-2 segrar och 2 kg för ryttare med 3-9 segrar. Dessutom har minimivikten sänkts från 60 kg till 58 kg.

Detta innebär att segerrika lärlingar som Silja Stören och Andreas Tapia Dalbark får fritt fram, visserligen utan viktlättnad, och det gynnar knappast rekryteringen och ridmöjligheterna för nya amatörryttare. I motsvarande löpningar på Klampenborg har det gjorts en begränsning så att lärlingar får ha tagit högst fem segrar.

- Vi jobbar så gott vi kan med rekryteringen men det har dessvärre varit få ponnygaloppryttare de senaste åren också, säger Thea Hofossaeter, vice ordförande i den norska amatörryttarklubben NoARK.

- Lyckligtvis är det några ryttare på väg över till att rida riktiga galopphästar så efter hand blir det förhoppningsvis fler amatörryttare med licens.

 

Amatördubbel i Aalborg

Aalborg 1 maj: Det reds två löpningar på Racing Arena i Aalborg i måndags. Båda loppen vanns av amatörryttare.

Först vann Lise Ullerup Hansen på Tamarind Hill. Det var hennes första seger. I det loppet var Rikke Rohbach Bonde femma. Hon tog omgående revansch genom att vinna nästa lopp i sadeln på Show of Faith. För henne var det seger nr 17 och hon var femma på listan över de segerrikaste amatörryttarna på slätt i Skandinavien förra året. Båda ryttarna är för övrigt aktiva och framgångsrika inom monté- och travsporten.

 

Skotsk bana nedläggningshotad

Banan Musselburgh i Skottland, där det rids både hinder- och slätlöpningar, hotas av nedläggning. Detta till följd av missnöje mot banans ledning och dess sätt att sköta verksamheten. Banans temporära tillstånd går ut vid halv-årsskiftet och British Horseracing Authority står nu inför frågan om banan ska beviljas nytt förlängt tillstånd.

 

Liknande inlägg

Kommentera

Publiceras ej