Göteborg Galopp 17 september. Häcklöpningen Lindarängen Memorial instiftades 1948 på Ulriksdal och reds där t.o.m. 1960. Sedan reds loppet på Täby Galopp under perioden 1961-2015 och förra året reds det på Göteborg Galopp.

En ryttare är ensam om bedriften att ha vunnit loppet fem gånger Niklas Lovén. Hans segerhästar har varit Flying Fen 1994, Screwdriver 2001, Master Caster 2002, Superman 2010 och Calvados 2015.

Av övriga ryttare som rider i årets upplaga av Lindarängen Memorial har Henrik Engblom vunnit loppet tre gånger. Daniel Wirenstål och Christopher Roberts har båda tagit två segrar. En häst har vunnit loppet fyra gånger. Det är Calvados som vid tre segertillfällen 2011-2013 reds av Tobias Hellgren och 2015 av Niklas Lovén. Calvados tränades av Dennis Persson som även sadlade ut Superman till seger. Flest tränarsegrar i loppet har norrmannen Terje Dahl med sju vinster. 

 

Ny norsk ryttarseger på svensk häst

Övrevoll 13 september. Amatörlöpningen blev en upp repning av den norska Derbydagens Longines Ladies Cup då nya ryttarlöftet Willa Synnöve M Schou vann på en häst tränad av Annette Stjernstrand i Västsverige. Då hette segervapnet Love To Love. Nu red hon Guess Who som från en köposition vid upploppets början spurtade ner alla och vann med 3⁄4 längd före Nora Hagelund Holm på DJ ́s Dream.

 

Hinderduell H. Engblom mot N. Lovén

Övrevoll 13 september. Dagens häcklöpning i Hekkelöpsserien blev som så många gånger tidigare en envig mellan Henrik Engblom och Niklas Lovén. Från start förde Moss Cloud (Lovén) invändigt i ett moderat tempo med Varennes (Engblom) i nära anslutning ett par spår ut. In på målrakan handlade det fortfarande om dessa två hästar som hoppade de tre upploppshinderna sida vid sida innan Varennes drog ifrån och vann med en dryg längd. 

 

 

Det blev ett tungt favoritfall i Audi - Prix de l ́ ARK 1987 då storfavoriten Aki Boa, nedspelad till 14 på tian, förlorade. Aki Boa reds av sin ägare Monica Wolf som sedan efter några år som lärling och jockey började sin nuvarande anställning på Svensk Galopps administration med avelsärenden, inregistrering av svenska hästar och andra ansvarsfulla uppgifter.

Vann gjorde i stället det här årets ledande svenska tränare Lennart Jr Reuterskiöld på hästen Royal Berks som ägdes av galoppens på sin tid flygande fotograf Stefan Uppström och Charlotte Löwenhielm.

Femma kom Bro Parks nuvarande tävlingsledare Mikael Lundkvist på Eucrates.
25 hästar har anmälts till årets Prix de l ́ ARK som rids på Cupdagen den 24 september. Loppet har ridits sedan år 1980 och är ett av de mest prestigefyllda att vinna för en amatörryttare. Dessvärre har loppets prissumma i år sänkts till den lägsta sedan år 2010. Detta har påtalats för Svensk Galopps sportchef
Dennis Madsen som säger att prissumman är satt i enlighet med vad som gäller proppen och att det inte finns pengar till en höjning. ARK:s styrelse kommer att verka för en höjning till nästa år.

 

 

Nedgradering av Strömsholm

Strömsholm 30 september. Två steeplechaser, Gyllene Hästen och Sorrento Novis-Steeplechase, har skrivits ut. Nu har Svensk Galopp beslutat att nedgradera tävlings- dagen från att vara offentlig galopptävling till ickeoffentlig genom att inte ha någon vadhållning. Förra året omsattes det 24.369 kr på motsvarande tävlingsdag.

I och med nedgraderingen kan arrangemanget förenklas genom att reglementets alla krav inte behöver uppfyllas, t.ex. när det gäller funktionärer. SG betonar dock att allt som hör till djurskydd och säkerhet kommer att uppfyllas, liksom länsstyrelsens krav på skötseln av markområdet. Tävlingsdagen på Strömsholm kommer därmed att bli mer lik de som rids på Blommeröd.

Det kan dock ifrågasättas om det är lämpligt att låta SG:s sportchef Dennis Madsen ingå i den lokala galoppdomstolen vilket han vill vara. Rollerna är inte förenliga. Det anmäls till löpningarna nu på måndag.

 

 
 

Josephine Chini möter hårt sällskap

Österrike. Det blir ett mycket kvalificerat startfält då Vienna Ascot International Ladies Race ska ridas på banan Freudenau i Wien på lördag. 

En tidigare Fegentrichampion, Josephine Chini (2015),  möter tre silvermedaljörer, två brons-medaljörer samt en fjärde-placerad ryttare.

Silvermedaljörerna är Michelle Blumenauer/Tyskland (2015), Catherine Rieb-Menard/Frankrike (2005) och Hana Jurankova/Österrike (2016). 

Josephine Chini rider den tyskfödda hästen Element Five.

 

 

Greg Wroblewski vinner St Leger

Slovakien.Polskfödde globetrottern Greg Wroblewski, som under en period hade tränarlicens i Sverige och har firat stora tränartriumfer på Strömsholm, vann i söndags den 25:e upplagan av St Leger i Slovakien med hästen Passepartout efter en heroisk insats på upploppet. Passepartout reds av tjecken Vaclav Janacek och besegrade både slovakiske Derbyvinnaren Zoriana och 2000 Guineas-vinnaren George Boole.

Vaclav JanacekCzech jockey Vaclav Janacek

 

 
 
 
 

USA. Det skulle ha ridits fyra löpningar i Fegentri World Cup of Nations men löpningarna på Penn National och Delaware Park ställdes in.

Norskan Thea Hofossaeter vann lördagens löpning på Laurel Park efter en mycket flott ritt på hästen On The Wings Of. Hon kom sedan fyra i söndagens lopp på Parx Racing som vanns av tysken Marc Timpelan.

Inför finallöpningen på Hoppegarten i Berlin den 14 oktober leder Norge med 27 poäng före Tyskland som har 17 poäng. 

 

Nyhetsbrevet rättar

I ARK GaloppNytt nr 52 omnämndes att målsättningen med minst 4000 besökare på en tävlingsdag hade upp-nåtts vid fyra tillfällen i år. Då hade en tävlingsdag fallit bort, nämligen familjedagen på Bro Park den 25 maj som lockade 4293 besökare.

Målet har alltså uppnåtts vid fem tillfällen. Det kan bli en sjätte gång. Inför Stockholm Cupdagen på Bro Park den 24 september erbjuds nämligen prenumeranter på Dagens Nyheter fri entré för hela familjen.

 

 

Svensk Galopps marknadschef Pia Skoog har hört av sig i frågan om publik och entréavgifter.

Hon betonar att målet som sattes upp ifjol ska vara uppnått senast 2021 och att vi är på god väg när det gäller publiktill-strömningen. År 2015 var det bara Grand National-dagen, Nationaldagsgaloppen och Derbydagen som nådde målet. GN-dagen är av hävd den tävlingsdag som ger mest entréintäkter. Nytt är att familjedagar som de på Göteborg Galopp och Bro Park också ger betydande entréintäkter.  

 
 

Spanien. Elliot Öhgren fick nöja sig med en fjärdeplats i San Sebastian i lördags målfotoslagen om tredjepriset. Fransosen Thomas Guineheux segrade och gick däri-genom upp till ledningen i årets Longines World Fegentri Championship Gentlemen med en poäng före spanjoren Pablo Laborde som var trea i loppet. 

 
 

Tjeckisk Fegentriseger i Magdeburg

Tyskland.Tjeckiskan Tereza Grbavcicova vann lördagens Fegentrilöpning i Magdeburg med 1½ l. Tvåa kom rankingettan Sara Vermeersch från Belgien som var ett kort huvud före hemmaryttaren Larissa Biess. Norskan Nora Hagelund Holm kom sist av tolv. Elin Rödjare hade tackat nej till inbjudan.

Det var första gången det reds ett Fegentrilopp i Magdeburg och det var Tereza Grbavcicovas första Fegentriseger.

 
 

Extra pengar till prissummor i Norge

Norsk Rikstoto har gett Norsk Jockeyklub ett extra bidrag med 400.000 kr att använda till höjning av prissummorna i Övrevolls standardlöpningar fr.o.m. den 21 september. 

 

Niklas Lovén vann Grand National i Polen

Polen.Hatten av för Niklas Lovén, nu har han gjort det igen, tagit en meriterande ryttarseger i högsta internationell konkurrens. Med tjeckisktränade Delight My Fire vann han i dag Polens största steeple-chase och motsvarighet till Svenskt Grand National, Wielka Wroclawska över 5.000 m och med ett seger-pris på ungefär 250.000 SEK.

 

Rikke Rohbach Bonde vinner i Odense

Danmark. Det reds inte mindre än sex löpningar på Fyens Vaeddelöbsbane i Odense i lördags. Enda amatörryttaren som vann var Rikke Rohbach Bonde med Hongkong Dragon. 

 

Det behövs mer publik, fler betalande
Fem av sex, alltså 83 %, går in gratis på de svenska trav- och galoppbanorna.

Inom svensk ishockey är det 95 % av publiken som betalar entré. Dessutom är det betydligt dyrare att gå på ishockey än på trav, och för den del även galopp.
Nu har Svensk Travsport satt ett strategiskt mål att öka publiken; dels antalet besökare, dels antalet betalande. Travet har satt som mål att år 2020 ha ökat antalet besökare på sina storloppsdagar med 35 %. Vidare ska antalet betalande ha ökat med mer än 300 %.

Hur ser Svensk Galopps policy ut i frågan?
SG:s tillförordnade VD Helena Gärtner svarar så här:

- Vi har precis samma förhållande inom svensk galopp som svensk travsport beträffande andelen betalande åskådare. På Bro Park har vi dock dubblat antalet betalande publik under 2016 jämfört med Täby Galopp 2015 och trenden håller i sig.
- Vi arbetar efter målsättningen att årligen anordna sju event med minst 4000 åskådare, något vi är på god väg att uppnå. Styrelsen har inlett ett strategiarbete inför omregleringen 2019, men det arbetet är inte klart.
Det var i juni 2016 som Svensk Galopps VD Ulf Hörnberg presenterade styrelsens mål att det vid sju tävlingstillfällen per år ska komma minst 4000 besökare. Utfallet för fjolåret blev att målet 4000 besökare uppnåddes vid fem tillfällen: Täbys Tribute Day, Bro Parks invigningsdag, Grand Nationaldagen på Strömsholm, Nationaldagsgaloppen på Gärdet och familjedagen på Göteborg Galopp.

I år har målet uppnåtts fyra gånger hittills: Gärdet, Strömsholm (3930 personer), familjedagen på Göteborg Galopp och Derbydagen på Jägersro. Fjolårets Stockholm Cupdag på Bro Park drog 3420 besökare, frågan är om det blir fler i år.

Av HE