Bro Park 24 september. Det krävdes en kämparitt av Daniel Mattsson innan han kunde säkra segern i Cup-dagens Prix de l´ARK med 10-oddsaren Glory Days.

Norska gästen Elusive Thought (Nora Hagelund Holm) offrade sig villigt med att dra upp tempot från start med Daniel Mattsson på Glory Days som tvåa. När ledaren gjort sitt vid upploppets början satte i stället Sweet Hill (Josephine Kelly) press på Glory Days. Men bakifrån kom Jessica Wadst på Black Redstart och övertog ledningen innan Daniel Mattsson jobbade fram Glory Days till seger. Trea kom Emma Nordin på starkt spurtande fjolårsvinnaren Mykita.

 

Nina Carberry vann direkt i comeback

Irland. Framgångsrika irländskan Nina Carberry (33) fick en dotter i maj. I torsdags gjorde hon comeback och vann direkt. Hon red hästen Cask Mate till seger i ett bumper race (National Hunt Flat race) över 3300 m på banan Ballinrobe.

Nina Carberry är svägerska till ledande hinderryttaren Ruby Walsh. Hennes far Tommy Carberry, irländsk champion-jockey och tränare, avled i somras 75 år gammal.

Sedan år 2013 är hon racing assistant till Noel Mead, som också tränade torsdagens segerhäst Cask Mate. Hon vann Irish Grand National år 2011 med hästen Organisedconfusion.

 

Danmark. Lisa Lindbjerg svarade för en flott ritt när hon vann en av lördagens tre galopplöpningar på Racing Arena i Ålborg i lördags. Ett varv kvar höll hon 12-oddsaren Amelia Jay på en fjärdeplats, avancerade hastigt vid ingången till slutsvängen, ryckte och fick ett par längders ledning. Det var Lisa Lindbjergs första årsseger i Danmark. Hon har dessutom vunnit en löpning i HH Sheikha Fatima Bint Mubarak Ladies World Championship i Texas och är därmed klar för finalen i Abu Dhabi i november.

 

NY ARK-medlem: Stephanie Demmler

 
 
 
 

Bro Park 22 september. Förvandlingsnumret Oh Mambo Boy tog sin tredje raka seger och för andra gången var det Tina Henriksson som skötte tygelföringen i Skogsracet avd. 3.

Från en position i kön svarade Oh Mambo Boy på nytt för en imponerande upphämtning och kämpade ned Heart Man (Caroline Engen) med en halv längd. Jessica Ohlson tog en ny tredjeplats på sin Superstitious. 

Efter avdelning 3 i ryttarserien Skogsracet har Tina Henriksson tagit en betryggande ledning. Den enda ryttare som kan hota i kampen om slutsegern är Melissa Juneskans. Den fjärde och avslutandeSkogsracet avd. 4 rids den 19 oktober.

 

 

Inställd steeplechase i Mannheim

Tyskland. Det skulle ha ridits en steeplechase i Mannheim i går. Men loppet ställdes in pga för få anmälda hästar. Enligt Darren Thrussell (Anglo-German Racing) försökte tränare Christian von der Recke rädda loppet genom att efteranmäla fyra hästar men då var det för sent.

Till steeplechasen i Honzrath den 1 oktober har det anmälts åtta hästar. Sedan avslutas den tyska hindersäsongen med två steeplechaselöpningar i Bremen den 22 oktober.

 

Anonyma svenska Fegentriresultat

Tyskland. Vid söndagens Fegentrilöpningar i Mannheim var Elliot Öhgren fyra i herrlöpningen och Elin Rödjare kom sjua i damlöpningen. Loppen vanns av hemma-ryttaren Vinzenz Schiergen resp Melissa Boisgontier från Frankrike.

 
 

19-åriga Jessica Wadst är årets hittills mest seger-rika amatörryttare på slätt i Skandinavien. Hon är ensam om att ha tagit åtta segrar.

Tvåa i amatörernas topptiolista är danskan Lea Olsen med sex segrar. Julia Presits har också sex årssegrar men hon har färre andraplatser. Endast en norsk ryttare finns på listan, Willa Synnöve W Schou. Enda manliga ryttaren är Kim Stern på niondeplatsen.

Anmärkningsvärt är att endast en av ryttarna på listan tillhörde de mest segerrika ryttarna förra året och det är Amanda Harbjerg som var dansk champion 2016. 

 

 

Allt vanligare med gräslöpningar i USA

Av hävd har det tävlats mer på dirttrack och konstgjorda underlag än på gräs i USA. Men nu har det blivit allt populärare med gräslöpningar. Sedan år 2004 har gräslöpningarna ökat med 85 % och 40 % av alla Gradelöpningar rids nu på gräs.

 

Fegentriryttarna tävlar i Mannheim

Tyskland.Det ska ridas två Fegentrilöpningar i Mannheim på söndag. Elliot Öhgren och Elin Rödjare tillhör de inbjudna.

 

 

Täby 8 september 2002. Soligt, + 25 C. Totalisator-omsättning 6.227.322 kr.  Stockholm Cupdagens Prix de l´ ARK vanns av nuvarande ledamoten i Bro Parks lokala galoppdomstol Mikael Tjernström som red Easy To Love till lätt seger med fyra längder. Tvåa kom Henrik Engblom på Sharon Rose och fyra Hillevi Ljungqvist på Don Dandelion.

I det slagna fältet återfinns flera personer som också fort-farande är med framför eller bakom ridån som Dennis Persson, Maria Sandh, Sofie Roslund (Möller), Petra Brolin, Josephine Kelly och Cecilia Cervin (Gråberg).

 

Inställda dagen i Göteborg

Göteborg Galopp 17 september. Det regnade ymnigt i Väst-sverige i förra veckan och banan bedömdes som otjänlig att tävla på.

Någon ny tävlingsdag blir det inte, däremot kommer vissa löpningar att flyttas om. Så t.ex. har häcklöpningen Lindarängen Memorial redan skrivits ut på Göteborg Galopp den 1 oktober. Hur det blir med amatörryttarnas Börjes Champion ARK Cup avd. 11 har det inte lämnats något besked om så här långt.

 

Klampenborg 16 september. Lördagens löpning för amatörer och lärlingar vanns av Victoria Larsen på Mink´s Chanel. Det var hennes första seger och 10:e ritt. Tvåa kom Linda Bro på startfältets minst spelade häst Miss Else. Enligt propositionshäftet var loppet öppet för lärlingar med max tre segrar. Enda deltagande lärling var Liam Doran som dock har fyra segrar, två i Sverige 2017 och två i Storbritannien 2016.

 

Ny storseger för Lisa O´Neill

Lisa O´Neill var Irlands Fegentriryttarinna år 2013 och deltog i de två Fegentrilöpningarna som reds på Göteborg Galopp.  Hon kom på en slutlig sjundeplats i champion-kampen platsen närmast före Hillevi Ljungqvist.

Numera arbetar Lisa O´Neill för den framgångsrike irländske hindertränaren Gordon Elliot och har ett varierande arbetsansvar med att köra hästtransport, rida ut och jobba på kontoret.

I förra veckan vann hon för andra året i rad Guinneas Kerry National Handicap Chase på banan Listowel. Förra året red hon hästen Wrath of Titans, i år Potters Point, båda hästarna för övrigt ägda av Gigginstown House Stud, dvs Ryanairägaren Michael O´Leary. Förstapriset i loppet var 103.250 euro, alltså nästan en miljon SEK.

Lisa O´Neill tog även en meriterande seger tidigare i år då hon vann amatörernas National Hunt Chase på Chel-tenham med Tiger Roll. Förstapriset var ca 750.000 SEK.
 
 
 
 
 
 
 

Göteborg Galopp 17 september. Häcklöpningen Lindarängen Memorial instiftades 1948 på Ulriksdal och reds där t.o.m. 1960. Sedan reds loppet på Täby Galopp under perioden 1961-2015 och förra året reds det på Göteborg Galopp.

En ryttare är ensam om bedriften att ha vunnit loppet fem gånger Niklas Lovén. Hans segerhästar har varit Flying Fen 1994, Screwdriver 2001, Master Caster 2002, Superman 2010 och Calvados 2015.

Av övriga ryttare som rider i årets upplaga av Lindarängen Memorial har Henrik Engblom vunnit loppet tre gånger. Daniel Wirenstål och Christopher Roberts har båda tagit två segrar. En häst har vunnit loppet fyra gånger. Det är Calvados som vid tre segertillfällen 2011-2013 reds av Tobias Hellgren och 2015 av Niklas Lovén. Calvados tränades av Dennis Persson som även sadlade ut Superman till seger. Flest tränarsegrar i loppet har norrmannen Terje Dahl med sju vinster. 

 

Ny norsk ryttarseger på svensk häst

Övrevoll 13 september. Amatörlöpningen blev en upp repning av den norska Derbydagens Longines Ladies Cup då nya ryttarlöftet Willa Synnöve M Schou vann på en häst tränad av Annette Stjernstrand i Västsverige. Då hette segervapnet Love To Love. Nu red hon Guess Who som från en köposition vid upploppets början spurtade ner alla och vann med 3⁄4 längd före Nora Hagelund Holm på DJ ́s Dream.

 

Hinderduell H. Engblom mot N. Lovén

Övrevoll 13 september. Dagens häcklöpning i Hekkelöpsserien blev som så många gånger tidigare en envig mellan Henrik Engblom och Niklas Lovén. Från start förde Moss Cloud (Lovén) invändigt i ett moderat tempo med Varennes (Engblom) i nära anslutning ett par spår ut. In på målrakan handlade det fortfarande om dessa två hästar som hoppade de tre upploppshinderna sida vid sida innan Varennes drog ifrån och vann med en dryg längd. 

 

 

Det blev ett tungt favoritfall i Audi - Prix de l ́ ARK 1987 då storfavoriten Aki Boa, nedspelad till 14 på tian, förlorade. Aki Boa reds av sin ägare Monica Wolf som sedan efter några år som lärling och jockey började sin nuvarande anställning på Svensk Galopps administration med avelsärenden, inregistrering av svenska hästar och andra ansvarsfulla uppgifter.

Vann gjorde i stället det här årets ledande svenska tränare Lennart Jr Reuterskiöld på hästen Royal Berks som ägdes av galoppens på sin tid flygande fotograf Stefan Uppström och Charlotte Löwenhielm.

Femma kom Bro Parks nuvarande tävlingsledare Mikael Lundkvist på Eucrates.
25 hästar har anmälts till årets Prix de l ́ ARK som rids på Cupdagen den 24 september. Loppet har ridits sedan år 1980 och är ett av de mest prestigefyllda att vinna för en amatörryttare. Dessvärre har loppets prissumma i år sänkts till den lägsta sedan år 2010. Detta har påtalats för Svensk Galopps sportchef
Dennis Madsen som säger att prissumman är satt i enlighet med vad som gäller proppen och att det inte finns pengar till en höjning. ARK:s styrelse kommer att verka för en höjning till nästa år.

 

 

Nedgradering av Strömsholm

Strömsholm 30 september. Två steeplechaser, Gyllene Hästen och Sorrento Novis-Steeplechase, har skrivits ut. Nu har Svensk Galopp beslutat att nedgradera tävlings- dagen från att vara offentlig galopptävling till ickeoffentlig genom att inte ha någon vadhållning. Förra året omsattes det 24.369 kr på motsvarande tävlingsdag.

I och med nedgraderingen kan arrangemanget förenklas genom att reglementets alla krav inte behöver uppfyllas, t.ex. när det gäller funktionärer. SG betonar dock att allt som hör till djurskydd och säkerhet kommer att uppfyllas, liksom länsstyrelsens krav på skötseln av markområdet. Tävlingsdagen på Strömsholm kommer därmed att bli mer lik de som rids på Blommeröd.

Det kan dock ifrågasättas om det är lämpligt att låta SG:s sportchef Dennis Madsen ingå i den lokala galoppdomstolen vilket han vill vara. Rollerna är inte förenliga. Det anmäls till löpningarna nu på måndag.