Spanien. Elliot Öhgren fick nöja sig med en fjärdeplats i San Sebastian i lördags målfotoslagen om tredjepriset. Fransosen Thomas Guineheux segrade och gick däri-genom upp till ledningen i årets Longines World Fegentri Championship Gentlemen med en poäng före spanjoren Pablo Laborde som var trea i loppet. 

 
 

Tjeckisk Fegentriseger i Magdeburg

Tyskland.Tjeckiskan Tereza Grbavcicova vann lördagens Fegentrilöpning i Magdeburg med 1½ l. Tvåa kom rankingettan Sara Vermeersch från Belgien som var ett kort huvud före hemmaryttaren Larissa Biess. Norskan Nora Hagelund Holm kom sist av tolv. Elin Rödjare hade tackat nej till inbjudan.

Det var första gången det reds ett Fegentrilopp i Magdeburg och det var Tereza Grbavcicovas första Fegentriseger.

 
 

Extra pengar till prissummor i Norge

Norsk Rikstoto har gett Norsk Jockeyklub ett extra bidrag med 400.000 kr att använda till höjning av prissummorna i Övrevolls standardlöpningar fr.o.m. den 21 september. 

 

Niklas Lovén vann Grand National i Polen

Polen.Hatten av för Niklas Lovén, nu har han gjort det igen, tagit en meriterande ryttarseger i högsta internationell konkurrens. Med tjeckisktränade Delight My Fire vann han i dag Polens största steeple-chase och motsvarighet till Svenskt Grand National, Wielka Wroclawska över 5.000 m och med ett seger-pris på ungefär 250.000 SEK.

 

Rikke Rohbach Bonde vinner i Odense

Danmark. Det reds inte mindre än sex löpningar på Fyens Vaeddelöbsbane i Odense i lördags. Enda amatörryttaren som vann var Rikke Rohbach Bonde med Hongkong Dragon. 

 

Det behövs mer publik, fler betalande
Fem av sex, alltså 83 %, går in gratis på de svenska trav- och galoppbanorna.

Inom svensk ishockey är det 95 % av publiken som betalar entré. Dessutom är det betydligt dyrare att gå på ishockey än på trav, och för den del även galopp.
Nu har Svensk Travsport satt ett strategiskt mål att öka publiken; dels antalet besökare, dels antalet betalande. Travet har satt som mål att år 2020 ha ökat antalet besökare på sina storloppsdagar med 35 %. Vidare ska antalet betalande ha ökat med mer än 300 %.

Hur ser Svensk Galopps policy ut i frågan?
SG:s tillförordnade VD Helena Gärtner svarar så här:

- Vi har precis samma förhållande inom svensk galopp som svensk travsport beträffande andelen betalande åskådare. På Bro Park har vi dock dubblat antalet betalande publik under 2016 jämfört med Täby Galopp 2015 och trenden håller i sig.
- Vi arbetar efter målsättningen att årligen anordna sju event med minst 4000 åskådare, något vi är på god väg att uppnå. Styrelsen har inlett ett strategiarbete inför omregleringen 2019, men det arbetet är inte klart.
Det var i juni 2016 som Svensk Galopps VD Ulf Hörnberg presenterade styrelsens mål att det vid sju tävlingstillfällen per år ska komma minst 4000 besökare. Utfallet för fjolåret blev att målet 4000 besökare uppnåddes vid fem tillfällen: Täbys Tribute Day, Bro Parks invigningsdag, Grand Nationaldagen på Strömsholm, Nationaldagsgaloppen på Gärdet och familjedagen på Göteborg Galopp.

I år har målet uppnåtts fyra gånger hittills: Gärdet, Strömsholm (3930 personer), familjedagen på Göteborg Galopp och Derbydagen på Jägersro. Fjolårets Stockholm Cupdag på Bro Park drog 3420 besökare, frågan är om det blir fler i år.

Av HE

 

Kommentera

Publiceras ej