19-åriga Jessica Wadst är årets hittills mest seger-rika amatörryttare på slätt i Skandinavien. Hon är ensam om att ha tagit åtta segrar.

Tvåa i amatörernas topptiolista är danskan Lea Olsen med sex segrar. Julia Presits har också sex årssegrar men hon har färre andraplatser. Endast en norsk ryttare finns på listan, Willa Synnöve W Schou. Enda manliga ryttaren är Kim Stern på niondeplatsen.

Anmärkningsvärt är att endast en av ryttarna på listan tillhörde de mest segerrika ryttarna förra året och det är Amanda Harbjerg som var dansk champion 2016. 

 

 

Allt vanligare med gräslöpningar i USA

Av hävd har det tävlats mer på dirttrack och konstgjorda underlag än på gräs i USA. Men nu har det blivit allt populärare med gräslöpningar. Sedan år 2004 har gräslöpningarna ökat med 85 % och 40 % av alla Gradelöpningar rids nu på gräs.

 

Fegentriryttarna tävlar i Mannheim

Tyskland.Det ska ridas två Fegentrilöpningar i Mannheim på söndag. Elliot Öhgren och Elin Rödjare tillhör de inbjudna.

 

 

Täby 8 september 2002. Soligt, + 25 C. Totalisator-omsättning 6.227.322 kr.  Stockholm Cupdagens Prix de l´ ARK vanns av nuvarande ledamoten i Bro Parks lokala galoppdomstol Mikael Tjernström som red Easy To Love till lätt seger med fyra längder. Tvåa kom Henrik Engblom på Sharon Rose och fyra Hillevi Ljungqvist på Don Dandelion.

I det slagna fältet återfinns flera personer som också fort-farande är med framför eller bakom ridån som Dennis Persson, Maria Sandh, Sofie Roslund (Möller), Petra Brolin, Josephine Kelly och Cecilia Cervin (Gråberg).

 

Inställda dagen i Göteborg

Göteborg Galopp 17 september. Det regnade ymnigt i Väst-sverige i förra veckan och banan bedömdes som otjänlig att tävla på.

Någon ny tävlingsdag blir det inte, däremot kommer vissa löpningar att flyttas om. Så t.ex. har häcklöpningen Lindarängen Memorial redan skrivits ut på Göteborg Galopp den 1 oktober. Hur det blir med amatörryttarnas Börjes Champion ARK Cup avd. 11 har det inte lämnats något besked om så här långt.

 

Klampenborg 16 september. Lördagens löpning för amatörer och lärlingar vanns av Victoria Larsen på Mink´s Chanel. Det var hennes första seger och 10:e ritt. Tvåa kom Linda Bro på startfältets minst spelade häst Miss Else. Enligt propositionshäftet var loppet öppet för lärlingar med max tre segrar. Enda deltagande lärling var Liam Doran som dock har fyra segrar, två i Sverige 2017 och två i Storbritannien 2016.

 

Ny storseger för Lisa O´Neill

Lisa O´Neill var Irlands Fegentriryttarinna år 2013 och deltog i de två Fegentrilöpningarna som reds på Göteborg Galopp.  Hon kom på en slutlig sjundeplats i champion-kampen platsen närmast före Hillevi Ljungqvist.

Numera arbetar Lisa O´Neill för den framgångsrike irländske hindertränaren Gordon Elliot och har ett varierande arbetsansvar med att köra hästtransport, rida ut och jobba på kontoret.

I förra veckan vann hon för andra året i rad Guinneas Kerry National Handicap Chase på banan Listowel. Förra året red hon hästen Wrath of Titans, i år Potters Point, båda hästarna för övrigt ägda av Gigginstown House Stud, dvs Ryanairägaren Michael O´Leary. Förstapriset i loppet var 103.250 euro, alltså nästan en miljon SEK.

Lisa O´Neill tog även en meriterande seger tidigare i år då hon vann amatörernas National Hunt Chase på Chel-tenham med Tiger Roll. Förstapriset var ca 750.000 SEK.
 
 
 
 
 
 

Kommentera

Publiceras ej