Strömsholm 12 maj.
I slutet av förra veckan kom äntligen Länsstyrelsens beslut om tillstånd för att få hålla tävlingar på Österängen om två veckor.

Det är ett beslut kantat av begränsningar. Förberedelsearbetet kommer att försvåras av att inga motordrivna fordon får köras inom naturreservatet förrän ett par dagar före tävlingsdagen. Skulle banan bedömas vara för mjuk och blöt kan tävlingsdagen komma att ställas in av hänsyn till naturskydd och markvärden. Länsstyrelsen kommer att inspektera tävlingsområdet några dagar före startanmälan. 

Fyra löpningar har skrivits ut, en steeplechase (Gyllene Hästen) och tre häcklöpningar. Anmälan sker på måndag. 

- Vi är naturligtvis tacksamma att Länsstyrelsen öppnat för möjligheten till tävlingar så tidigt på säsongen som den 12 maj. Det blir en utmaning för alla inblandade att tillsammans ro detta i land och det kommer behövas förståelse, gott humör och en positiv inställning när det mesta ska förberedas och genomföras ”manuellt” under enkla och begränsade förhållanden. Men vi är optimistiska och vill passa på att hälsa alla välkomna; aktiva, publik och funktionärer/volontärer. Vi behöver all hjälp och stöd vi kan få, både inför och under tävlingarna, säger Elisabeth Oldengren som är Svensk Galopps projektledare för Strömsholmsgaloppen.

Själva Grand Nationaldagen är lördagen den 16 juni. 

 

 
 

Fem till start på Blommeröd på lördag

Blommeröd 28 april. Fem hästar har startanmälts till årets andra hinderlöpning, en Novis-steeplechase för hästar som inte har segrat mer än två gånger. Loppet rids redan kl. 11.00.  

 

Elliot Öhgren rider i Düsseldorf på söndag

Tyskland. På söndag tävlar de manliga Fegentriryttarna i Düsseldorf i Tyskland och Elliot Öhgren är en av de inbjudna ryttarna till loppet. Startanmälan sker nu på f.m.

 

 
 

Lisa Lindbjerg oplacerad i Marocko

Marocko. Lisa Lindbjerg från Danmark var den enda skandinaviska ryttaren i onsdagens löpning i HH Sheikha Fatima Bint Mubarak Ladies World Championship som reds i Marakesch. Loppet vanns av 26-åriga franska tandläkaren Marie Lemartinel som här tog sin femte seger. Lisa Lindbjerg slutade oplacerad. Tio hästar startade. 

  

 

Kom till ARK:s årsmöte på lördag

Det borde vara åtskilligt som du i egenskap av att vara amatörryttare säkert har åsikter om;
antalet amatörlöpningar, propositioner och därmed ridtillfällen, hederspriser och inte minst hur ARK ska agera t.ex. i frågor om utbildning och rekrytering. 

Välkommen till årsmötet och tala om vad du tycker!

Missa inte när Josephine Chini intervjuar sin gamla klasskamrat från lågstadiet i Karbyskolan i Brottby, Henrik Engblom.

 

Giganternas kamp på Irland

Irland.Sällan har kampen om det irländska championatet som bästa hindertränare varit så hårt som i år.

Den irländska hindersäsongen avslutas med den pågående fem dagar långa festivalen i Punchestown. Regerande och tiofaldiga championtränaren Willie Mullins utmanas mycket hårt av  Gordon Elliot som haft ett sagolikt år framför allt med hästar ägda av Ryanairchefen Michael O´Leary (Gigginstown Stud). I går onsdag vann Mullins sex av dagens sju löpningar och har skaffat ett litet övertag med 5.061.850 euro mot 5.013.689 euro.

 
 
 

Bro Park 22 april. Karolin Pettersson firade stora framgångar sommaren 2016 då hon bl.a. tog en oförglömlig dubbel på Strömsholm med Zafir Zaid (Silverstöveln) och Azincourt (Måns Alexanderson Memorial). Ifjol tävlingsred hon inte alls men nu är hon tillbaka, och det med besked.

Efter ledning från start till mål blev det till slut seger med många längder för Karolin Pettersson på hästen Persian Wave. Seger-hästen tränas av förre amatörryttaren och färske proffstränaren Tobias Hellgren som även sadlade ut en vinnare på Övrevolls premiärtävlingar i torsdags.

Andreplacerad blev Stephanie Demmler på Battleoftrafalgar som länge avvaktade i kön och började sitt avancemang i slut-svängen. Strax före mål passerade hon Elliot Öhgren på Zoey The Princess som länge såg ut som en given tvåa. 

Favoriten Mirror Lad (Alina Öhgren) reste sig i startögonblicket, tappade litet mark och kunde inte nå sin favoritposition i ledningen. Sju hästar startade.

 

MINUS blir ändå PLUS

I sin årsredovisning för 2017 skriver Svensk Galopp att den totala spelomsättningen på galopp förra året var 222 miljoner kr. 

Jämfört med året innan då det omsattes 224,1 miljoner kr innebar det en minskning med 1 %. Vad Svensk Galopp däremot inte omnämner i sammanhanget är att det år 2017 reds 53 lopp färre än året innan. 

Så egentligen har spelet ökat med 8 % per löpning. Det om något borde väl Svensk Galopp ha basunerat ut.       

 

Svensk Galopp förtydligar

Nyhetsbrevet uppmärksammade nyligen att Svensk Galopps hästägarkort, som tidigare år har gällt för två personer, i år bara gäller för en person. 

Nu har Svensk Galopp kommit med ett förtydligande: 

”Hästägarkorten och alla årskort gäller för två personer under 2018 trots att det på korten står att de endast gäller för en person. Vi har informerat vår entrépersonal så att hanteringen vid entréerna ska gå smidigt.”

 
 
 

Inför ARK:s årsmöte på lördag

Valberedningen föreslår omval av styrelseledamöterna Hans Engblom (ordförande), Louise Pettersson och Tina  Henriksson, samt nyval av Yasmine Nilssoni stället för  Eva Dalbark som har undanbett sig omval, samtliga på två år. Som ny revisor föreslås Christer Segner

Förutom dagordningens formaliapunkter blir det info om svensk amatörryttarsport av i dag och om Fegentri. 

Det är vid årsmötet som medlemmarna har tillfälle att framföra sina synpunkter och frågor om klubben och dess verksamhet. Så tag tillfället i akt! 

 

Danmark. Årets första rödvita galopplöpning reds på Jydsk Vaeddelöbsbane i Århus den 16 april. Loppet vanns av SabinaGammelgård på favoriten Wellington, som med en längd besegrade Amanda Harbjerg på In The Mood. 

 

 

Klampenborg 21 april. Det blev favoritseger i amatör-löpningen på Klampenborgs vårpremiär genom tolvfaldiga danska championryttaren Lea Olsen på hästen Doc Martin. 

Det var hårt i mål och endast hals skilde till tvåan LiamDoran, startfältets enda lärling, på Vejovis. 

Svenskan Julia Presits kom femma på Avonbear och Nathalie Johnsson ersatte Jessica Vadst på oplacerade Cool Silk Boy. 

 
 

Jägersro 18 april. Nathalie Johnsson, banans trefaldiga amatörryttarchampion, vann årets första amatörlopp på Jägersro, Wendes Artilleriregementes Cup avd. 1, med hästen Boldbob.

Amatörryttaren/tränaren Kim Stern hade själv tänkt att rida sin Boldbob. Men i ett läge då endast tre hästar startanmälts stoppade han in sin Dudhsagar i loppet och överlät ritten på Boldbob åt Nathalie Johnsson. 

Nathalie Johnsson avvaktade länge men när hon väl gav sin häst marschorder fanns inga tvivel. Vid ingången till upploppet hade Boldbob en längd tillgodo på favoriten Expensive (Julia Presits) och vid målpassagen hade det drygats ut till tre längder. På tredje plats kom Elliot Öhgren på Itsakeeper. 

 

 

 

Jägersro 18 april. Julia Presits tog omedelbar revansch för andraplatsen i amatörlöpningen genom att sadla ut egna arabhästen Maghazi till seger i loppet därefter. Kajsa Lindsjö red.

 
 
 
 
 

 

Svensk Galopp håller årsmöte på lördag

På lördag med start kl. 13.00 håller Svensk Galopp sitt årsmöte på Bro Park.

Valberedningen föreslår att Per Larsson, som valdes till ordförande vid det extra fullmäktigemötet i februari, väljs till ordförande på ett år.

Årsmötet har att ta ställning till en motion från MarianneDufva som gäller inrättandet av en veterinär-mottagning på Bro Park. Svensk Galopps styrelse föreslår att årsmötet bifaller motionen. 

Ärendelistan innehåller en rad informationspunkter, bl.a. on separationen ATG-sporten, ungdomsaktuellt, Svensk Galopps tillväxtstrategier och ägardirektiv.

Svensk Galopp har även aktualiserat två frågor; om brott mot Code of Conduct ska beivras och om köpeskillingen från försäljningen av Täby Galopp ska användas för svensk galoppsport i hela Sverige. 

Om ni har synpunkter kontakta fullmäktigeledamöterna i de tre galoppsällskapen Stockholms Galoppsällskap, Göteborgs Galoppskap och Skånska Fältrittklubben.

 

Nyhetsbrevet rättar

Uppgiften i förra nyhetsbrevet att norskan Kaia Sofie Ingolfslandblivit lärling hos Niels Petersen stämmer inte. Rätt ska vara att hon är lärling hos Are Hyldmo.

 

Klampenborg 21 april. Premiärdagens amatörlöpning har samlat tio hästar. Två svenska ryttarinnor deltar, Jessica Vadst (Cool Silk Boy) och Julia Presits (Avonbear). Trolig favorit blir säkerligen tolvfaldiga danska championryttaren Lea Olsen som rider hästen Doc Martin. En lärling deltar i löpet, som även är öppet för lärlingar som inte har vunnit mer än fem segrar.