Ingen svensk lycka i Ostende

Naomi Heller från Schweiz var knappt slagen tvåa i Baden-Baden (bilden) och var fjärdeplacerad i Ostende. Hon har därigenom stärkt sin tredjeplats i rankingen i årets Longines World Fegentri Championship.

Belgien. Sveriges två representanter i Longines World Fegentri Championship Jessica Vadst och Elliot Öhgren red var sin löpning på Wellington Renbaan i Ostende i går måndag. De hade ingen lycka utan båda slutade sist i sin respektive löpning.

Damloppet vanns av en icke-nominerad belgisk ryttare. Tvåa kom fransyskan Ingrid Montenegro och trea Bethany Baumgardner från USA. Ryttarinnor från sex länder deltog.

Spanjoren Gonzalo Pineda Carmena vann herrloppet.

Till häcklöpningen i Waregem i dag tisdag hade fyra Fegentri-ryttare, däribland Elliot Öhgren, bjudits in. Endast en av dem, fransmannen Guilaume Viel, har fått en ritt.

Damloppet i tyska Baden-Baden i lördags vanns efter målfoto av en icke-nominerad ryttare. Tvåa kom Naomi Heller från Schweiz. Efter ryttarbyten deltog endast tre av sex startanmälda Fegentriryttare. Ingen skandinavisk ryttare var där.

Det är mycket gång för Jessica Vadst som har tackat ja till att rida två löpningar i Istanbul den 1-2 september och sedan en löpning i tyska Magdeburg den 8 september.

Epsom Amateurs´ Derby for Gentlemen

Storbritannien. Irländaren Finian Maguire, som egentligen mest vunnit National Huntlöpningar, vann måndagens Epsom Amateurs´ Derby (2400 m) för manliga ryttare. Loppet var tidigare en Fegentrilöping. År 1990 då loppet reds på Sandown Park segrade Christer Segner på hästen Silver Owl och år 2003 på Epsom vanns loppet av Henrik Engblom på Eton.

Norskt, svenskt, norskt och svenskt

Willa Synöve M. Schou. Arkivfoto: Elina Björklund.

Övrevoll. Fyra svensktränade hästar lade beslag på de fyra främsta placeringarna i Derbydagens Longines Ladies Cup med hela 46.000 kr till vinnaren. Loppet vanns för andra året i rad av Willa Synöve M. Schou, förra året vann hon med Love To Love och i år med My Cup of Tea.

Innerspårets Bourbon Bay (Karolin Pettersson) tog ledningen från start närmast följd av stallkamraten My Cup of Tea (WillaSynöve M. Schou) och så såg det ut fram till dess att My Cup of Tea övertog ledningen i god tid före målgång. I mål skilde det en halv längd. Båda hästarna tränas av Henrik Engblom.

Det var fjärde årssegern för Willa Synöve M. Schou på Övrevoll och hon leder amatörryttarnas topplista.

På platserna närmast följde sedan stallkamraterna Love To Love (Silje Strand) och Royal Starlight (Alina Öhgren). Sett till ryttarna blev det det alltså norskt, svenskt, norskt och svenskt. Femma blev danskan Lea Olsen med Kallavaduvill.

Lördagens amatörlöping vanns av Lea Olsen på spelfavoriten Prince Field. Tvåa kom Willa Synöve M. Schou med Eddie Riff och trea var Emilie Finckenhagen med Seven Senses.

Man ska som bekant inte gärna tala om kvinnors ålder. Det kan bli tokigt. Lea Olsen fyllde 33 år i förra veckan och ingenting annat.

Mark Johnston bäst med 4.194 segrar

Storbritannien. Den 23 augusti vann hästen Poet´s Society (20-1) efter ledning från start till mål i York riden av Frankie Dettori och gav 58-årige Mark Johnston titeln som den segerrikaste tränaren i Storbritannien med 4.194 segrar. Han började träna år 1987 och tog sin första seger samma år. Hans bästa årsresultat är 216 segrar och det har han nått två gånger, 2009 och 2013. I år har han hittills tagit 180 segrar, rekord på gång?

Taittinger Skandinavisk Ladies Cup

Klampenborg 2 september. Nio ryttarinnor, fem danska och fyra svenska, gör upp om Taittinger Skandinavisk Ladies Cup på söndag. Förra året vann Jessica Vadst med hästen Rocky  och fick sin vikt i champagne, det blev 39 flaskor.