Vintergaloppen ställs in

Det blir inte fler tävlingsdagar på Bro Park i vinter. Såväl finaldagen på onsdag den 19 december som de tre planerade tävlingsdagarna i januari har ställts in. 

 

Årets svenska amatörlöpningar i siffror

 

Så har då ytterligare ett galoppår gått till ända. 

Trots en bekymmersamt svag nyrekrytering sett till antalet nya ryttare har vi ändå några riktigt duktiga ryttare och flera lovande tonåringar tar för sig allt mer. 

Återigen har antalet amatörryttareminskat. Endast 61 (varav 41 med svensk licens) har ridit i år jämfört med 70 (varav 53 med svensk licens) förra året. Även antalet amatörlöpningar är lågt jämfört med tidigare år men det hänger delvis samman med att det rids färre löpningar totalt sett nu för tiden. 

Startfrekvensen, alltså det genomsnittliga antalet startande hästar per löpning, har återigen sjunkit. Så sent som år 2015 var det 9,0 och nu är det för första gången under åttastrecket. 

För andra året i rad är Jessica Vadst nationell champion. 20 år gammal är hon förhoppningsvis bara i början av sin ryttarkarriär. Tyvärr kunde hon inte delta i Fegentris världscup fullt ut, men hon tog tre segrar och slutade på en fullt godkänd femteplats.

Tvåa i amatörryttarnastopplista kom 18-åriga Sofia Presits som får förtroendet att vara Sveriges representant i nästa års Longines World Fegentri Championship. Under några vinterveckor ska hon först utnyttja resestipendiet hon vann i Börjes Champion ARK Cup genom att resa till Australien.

Tredjeplacerad på den nationella listan och champion på Bro Park blev Tina Henriksson, som tidigare varit både nationell och Fegentrichampion, dessutom dubbelt upp. Hon rider fortfarande med samma vinnarskalle och framgång. 

 

 
 
 

Inställd Fegentrifinal i Oman

Oman. De manliga Fegentriryttarnas avslutande löpning som skulle ha ridits i Oman den 21 december har ställts in på grund av tekniska problem meddelas det från Royal Horse Racing Club.

Det innebär att rankingen som gäller efter loppet i Rom den 4 november står sig som slutresultat. Eftersom tre ryttare hade chans att bli champion mottogs beskedet av förklarliga skäl inte så väl av tvåan och trean. 

Elliot Öhgren, som vann två löpningar i USA, slutade på fjärde plats.

 

 

God Jul och Gott Nytt År

 

Vem blir champion på Bro Park?

Bro Park 19 december. Resultatet i finaldagens amatörlöpning kommer att vara helt avgörande för vem som blir champion. Det står mellan tre ryttare. Efter segern med Good Lad i går onsdag har Tina Henriksson gått upp i ledningen, men hon har ingen ritt på onsdag. Det har utmanarna  Jessica Vadst och Alina Öhgren.  

Plac. Ryttare Ant. St. 1- 2- 3 Vinstsumma
1. Tina Henriksson      11 4 - 1 - 3    130 040 kr 
2. Jessica Vadst      13 4 - 1 - 0    117 900 kr 
3. Alina Öhgren      19 3 - 2 - 4    149 220 kr 

 
 


Målfotoseger för Tina Henriksson 

Bro Park 12 december. Enligt Svensk Galopps Sportinfo tog Tina Henrikssonsin seger nr 50 då hon vann på Good Lad.

Det var en tävlingsdag då hästar som tidigt tog ledningen inte höll hela vägen ända in i mål. När förra veckans överlägsna vinnare Mors (Emma Nordin) stack iväg från de övriga i slut-svängen verkade det dock luta åt seger. Men bakifrån kom det spurtande hästar. Invändigt övertog Jessica Vadstledningen på favoriten Glory Days och utvändigt, från att ha varit mer eller mindre avhängd, kom Tina Henriksson på Good Lad som precis på mållinjen fick halsen före. Mors höll till tredjeplatsen. 

 


Rätt om Jessica Vadst

Jessica Vadst blir nationell amatörryttarchampion i år liksom hon var 2017. I år har hon även varit segerrikast på Jägersro Galopp. Förra året var hon tvåa till Julia Presits på Jägersro. Båda ryttarna hade samma antal segrar men Julia Presits hade en andraplats mer och vann därmed championatet. 
 
 

 

Ändrad poängberäkning i ryttarserie

De senaste åren har slutsegraren i Börjes Champion ARK Cup tidigt tagit en stor poängledning. I syfte att få en jämnare tävlan har ARK:s styrelse beslutat att komprimera poängskalan till nästa år.
Poängskalan föreslås bli 10-7-5-3-2, 1 till övriga. 

 
 
 
Nöjda miner från ridande Elliot Öhgren och ägare/tränare Vivika Nilsson
när The Pope har segrat. Foto: Stefan Olsson.


Jägersro 9 december. Årets sista amatörlöpning på Jägersro, ARK End of Season, över 2400 m slutade med favoritseger genom Elliot Öhgren på The Pope. 

Louise Arnshed på debuterande treåringen Loopen ledde från start till in på upploppet. Inledningsvis var det Sky Captain (Tina Henriksson) som var närmast och i slutsvängen tryckte Dubai Next (Jessica Vadst) på. 

In på upploppet avancerade Elliot Öhgren utvändigt med The Pope och efter en kort strid gav sig Loopen som alltså svarade för en mycket lovande debut. I mål skilde det halvannan längd. Tiotalet längder bakom Loopen var det strid mellan tre hästar om tredjeplatsen som tillföll Rintintin (Emelie Gustafsson).

 

Jessica Vadst blev champion på Jägersro

Jägersro 9 december. Knappt slagen i championstriden 2017 vann Jessica Vadst årets championat på Jägersro.

Jessica Vadst vann fem av årets 18 amatörlöpningar. Hennes segerhästar har varit Cara Blanca, Golden Caviar, Myjoker och dubbelsegrande Mrs Tovelo. Tvåa i topplistan är Sofia Presits och trea Elliot Öhgren. Det är inte ofta som en manlig amatörryttare hamnar så högt upp på topplistan. Senast var det år 2015 då Andreas Tapia Dalbark kom tvåa. 

 

 
 

De senaste tio årens championryttare på Jägersro

 
 


Fransk julklapp: Lägg ner Maisons-Laffitte

Frankrike. Känslor har rörts upp sedan France Galop i förra veckan meddelade att Parisbanan Maisons-Laffitte ska läggas ner efter 2019 års säsong.

Maisons-Laffitte ligger väster om Paris och har en historia som går tillbaka till 1878. Banan är känd för sin 2000 m långa rakbana på gräs. 

 

På banans träningsanläggning finns plats för 1500 hästar men har inte utnyttjats fullt ut på länge. För närvarande tränas det ungefär 500 hästar där. 

Anläggningens personalstyrka har inte anpassats efter under-utnyttjandet och anläggningskostnaderna har blivit orimligt stora. Planer på en kartläggning av banans användbarhet 2013 mötte hårt motstånd och fick läggas ner.  

Protestaktioner mot nedläggningen har inletts och än är sista ordet inte sagt. 24 tävlingsdagar finns inplanerade för 2019. Den senaste Parisbanan som lades ner var Evry år 1996.

[Källa: RacingPost]

  

Ryttarinnelöpningar blir kvar

Vid ARK:s Höstmöte på Jägersro väcktes frågan om att öppna alla amatörlöpningar för både manliga och kvinnliga ryttare, och att de ryttarinnelöpningar som finns i dag därför borde öppnas.

ARK:s styrelse behandlade frågan vid sitt sammanträde den 17 november och fann inte anledning att göra någon ändring.  

 


Stipendiaten Sofia Presits åker till Sydney

Sofia Presits, årets vinnare av Börjes Champion ARK Cup utnyttjar sitt resestipendium till en tre veckor lång resa till Australien. Där ska hon besöka sin storasyster Julia Presits som arbetar för Godolphin i Sydney, det blir alltså galoppsport på högsta nivå. Hon reser den 19 december och kommer tillbaka den 10 januari nästa år.